Калоян Махлянов-Котоошу: Животът ми даде възможност и я използвах въпреки трудностите

Бившият сумист Калоян Махлянов (вляво) изглежда почти неузнаваемо, след като е свалил около 40 кг след прекратяването на кариерата си

© Йордан Михайлов

Бившият сумист Калоян Махлянов (вляво) изглежда почти неузнаваемо, след като е свалил около 40 кг след прекратяването на кариерата сиBig in Japan... Бившият сумист Калоян Махлянов-Котоошу отговаря на фразата, описваща хора от Запада, които са постигнали успех в Япония. Българинът прекрати състезателната си кариера преди повече от две години и се е насочил към нови предизвикателства. Отново в сумото и отново целящи да променят един от най-традиционните спортове в азиатската страна. Така, както го промени, когато стана първият европеец с императорска титла.


Махлянов разказа за "Дневник" какво му е струвало да постигне успехите си, какво иска да постигне и как чувства България.


Какво се промени при вас след края на състезателната ви кариера?
- Доста неща. Отпаднаха много от ограниченията, които сумото ми налагаше – забраната да карам кола‚ да се появявам с цивилни дрехи на обществени места. Но по-важното е, че вече имам две деца, уча в университет и се готвя да открия собствена школа.


Учите?


- Да, в Токийския университет. Преди да тръгна за Япония учех в НСА, стигнах до втори курс. Миналата година държах приравнителни изпити тук и ме приеха. Вече съм в четвърти курс. Това беше мечтата на майка ми – да имам висше образование. Когато прекъснах, тя беше много притеснена. Сега уча и заради нея, и заради себе си. Вярвам, че има какво да науча, което да ми е от полза за моята собствена школа.


След всичко, което сте постигнали в спорта, имате ли още какво да научите?


- Да, не мисля, че знам всичко. Как да го обясня – в школите по сумо се живее и работи доста назадничаво. Когато попаднах в "Садо Гатаке" (школа по сумо), все едно се върнах с векове назад – казармена йерархия, унижения, понякога тормоз, спартански условия, никой нищо не те учи, не ти показва, не ти обяснява. Казват ти – ето тук ще спиш, тук ще се храниш, тук ще тренираш и това е. И нищо чудно, че е така – това са хора, завършили осми клас, в школата са от деца, като са се подчинявали на тези преди тях. А в света на сумото нямаш право на въпроси – ако треньорът каже "Това е бяло" и черно да е, мълчиш и се подчиняваш.


Звучи ужасно.


- Така е, но търпението и смирението са качества, които много се ценят в Япония. От друга страна, така се получава един вид естествен подбор – каляваш волята си и ако имаш силно желание и се стараеш – успяваш.


Не ви ли е идвало да се откажете?


- Много пъти. Бях съвсем сам, не знаех и дума на японски, нямах никакви пари. Но каква друга алтернатива имах – в най-добрия случай да стана учител по физическо или треньор в България. Не че това е лошо – уважавам тези хора. Просто животът ми даде по-добър шанс и аз се възползвах от него. А правилата са много строги - напуснеш ли, нямаш право да се върнеш.


Как така нямахте никакви пари – не получавахте ли заплата?


- Да, 200 долара. На месец. С 200 долара в Япония нищо не можеш да си купиш. Никъде не можеш да отидеш. Аз дойдох от България – студент, работех и като охрана, и взимах повече пари. Но в школите е така. В Япония има 700 сумисти, от тях 650 не взимат заплата. За да стигнеш до тези 50, доста трябва да поработиш. А и без пари изкушенията са сведени до минимум. Няма как да мислиш за глупости.


Как успяхте да постигнете толкова много като чужденец в този затворен спорт и свят?


- В Япония има 41 професионални школи, всяка школа може да обучава само един чужденец. От тези 41 двадесет са във висшата лига. Защо? Ами много по-мотивирани са да успеят от местните. Освен това мислят, което в сумо-школите не е прието. Напоследък има голям отлив от сумото – и сред желаещите да се състезават, и сред публиката. Чужденците запълват донякъде тази празнина, привличат публика и отвън. Старателни са, имат големи амбиции и успяват. Излиза, че чужденците дърпаме сумото напред. Нещо повече – сумото се нуждае от чужденците, за да оцелее.


Българинът се подготвя да открие своя школа по сумо в Япония

© Георги Кожухаров

Българинът се подготвя да открие своя школа по сумо в Япония


Планирате да откриете собствена школа. При тези строги правила зависими ли сте от някой друг?


- Не, само от себе си и от банката, която ще ми отпусне заем. Купувам земя, строя сграда, събирам екип и започвам.


А състезатели?


- Тепърва ще избирам. Има едно момче, което в "Садо Гатаке" ми пазят, така да се каже. Ще взема и българин, разбира се – искам да дам шанс на още един българин. Имаме много амбициозни и способни млади момчета с чудесна перспектива в сумото. Но когато му дойде времето, ще избирам.


Идеята ви е да приложите нов подход в школата си, така ли?


- Да, искам да въведа много нови неща. Искам в школата ми да се тренира наистина професионално. Японците се страхуват от новото, което звучи парадоксално. В страната на иновациите има области, в които нищо ново не се случва с векове. Сумото е такова. Мен не ме е страх, дори съм оптимист. Аз го доказах със себе си.


Ще ви дам един пример - преди важна среща моля треньора да седнем, да поговорим, да анализираме противника. А той ми казва: "Пий една бира и лягай да спиш". Сам си намерих записи, направих си анализа, изградих си стратегия и победих. Затова си мисля, че ако имаше кой да ми показва и помага, щях за една трета от времето да постигна още повече. А аз бях със затворени очи. Разбира се, сумото не е само спорт. Това е вековна традиция, символизираща духа на самураите и аз дълбоко я уважавам.


Как ще се казва школата ви?


- Ще се казва "Наруто". Така е треньорското ми име сега и школата ми ще се казва така.


Вие сте свикнали да сте пръв в сумото. Какво ви носи това?


- Така се случи, да. Колкото и нескромно да звучи, гордея се с успехите си. Аз съм първият европеец, станал одзеки, първият европеец с императорска титла. Сега ще съм първият европеец с школа в Япония. И не просто европеец, а българин. Нищо не ми пречи да остана помощник-треньор в старата школа, докато се пенсионирам. Но ми се иска да променя нещата за по-добро. А и животът ми ще е по-интересен.


Българи и японци - приличаме ли си изобщо по нещо?


- Нищо общо нямаме. Едно мога да кажа - българинът, когато е сам, се справя добре. Ако са двама – помагат си. Станат ли трима – единият ще предаде. А японците са най-силни заедно. Спомням си един такъв случай – на летището в Канада съм и чувам българска реч – две момичета си говорят. Стана ми мило и реших да разменя някоя и друга приказки с тях. Като чуха, че има заговорих на български – веднага смениха езика. Ето такива сме.


Децата ви говорят ли български?


- Аз им говоря само на български. Мария е още малка – само на една е и още не говори. На Кирил му е трудно да говори на български, но разбира всичко. Всяка вечер обаче четем приказки.


Освен близките и приятелите, нещо от България липсва ли ви в Япония?


- Тук може да се намери почти всичко. Само чубрица няма. И хубава ракия.


Сега Япония по-близка ли ви е?


- Аз съм роден в България, няма как сърцето ми да не е там. Докато съм жив, ще съм българин. Но Япония ми даде шанс в живота. Тук се ожених, тук са децата ми. Сега се опитвам да се справя по най-добрия начин и заради България, и заради Япония.


Отслабнали сте доста, откакто се оттеглихте от спорта. На какво се дължи?


- Да, свалих 40 кг. Намалих количеството и подобрих качеството на храната. Освен това не съм спрял със спорта – тренирам четири-пет пъти в седмица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Много му се кефя на Калоян Махлянов. Отиде в Япония и ги би на техен терен по техните правила и на тяхната традиционна дисциплина - сумото.
  Обаче, за толкова години, да не ги научи да варят ракия, ... срамота.

 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Браво ! Умно момче, не като другите ни "звизди"Ицо или Лили Ив.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Невероятна метаморфоза.

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Изобщо не е невероятна метаморфозата.Калоян е умен и знае,че многото килограми са вредни за здравето.Като не се състезава не му трябва и такова голямо тегло.А за свалянето на килограми се иска воля и нищо друго.Всеки знае какво трябва да направи-подходяща диета и спорт.

 5. 5 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 474 Любопитно

  Дано повече успели българи показват на останалите тук, дали 'там' е по-лесно! Винаги ми е бил много симпатичен този огромен българин, неузнаваем е сега, а униформата на сумист много му прилича. Ще отгледа достойни деца, успех!

  Яба-даба-ду
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  [quote#4:"mushashi"]Изобщо не е невероятна метаморфозата.[/quote]Аз мисля,че е невероятна,ти имаш друго мнение,няма да се караме я.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  Изглежда невероятно добре....

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Весело

  Жената (японка) на Калоян е висока до кръста му!

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2550 Разстроено

  Велик и истински българин осем коментара.
  Чуждопоклонници и гъзолизци бягащи до Москва криещи се по посолства и чакащи да кажат шефовете стотици коментари.
  Мила родна картинка.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 995 Весело

  Достоен българин, респект
  [quote#8:"deaf"]Жената (японка) на Калоян е висока до кръста му! [/quote]
  Не е баш така-до рамото му стига

  https://www.google.co.il/search?q=kotooshu+wife&biw=1252&bih=577&tbm=isch&imgil=mq3zCGbjcMt-jM%253A%253B7CDluUtddaE2ZM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.sumoforum.net%25252Fforums%25252Findex.php%25253Fshowtopic%2525253D18397&source=iu&pf=m&fir=mq3zCGbjcMt-jM%253A%252C7CDluUtddaE2ZM%252C_&usg=__QVfLxnD7HkwemgC0CZ0IVKEYXa8%3D&ved=0ahUKEwj9jqS5uvfNAhXG7xQKHUCRAiAQyjcIjAE&ei=ouGJV_21G8bfU8CiioAC#imgrc=mq3zCGbjcMt-jM%3A
  До коментар [#8] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#9] от "dedoliben":

  Коментарите са малко, защото не са намерили за какво да го оплюят. Но и това ще стане, желание не липсва.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3313 Весело

  До коментар [#10] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Така де,малко преувеличих. Впечатленията ми бяха от запис на сватбата му в Япония. Имат интересни,патриархални традиции,които на нас българите ни харесват.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5947 Неутрално

  Поздравления към Дневник за избраната тема! Браво на Котоошу за борбения дух и за постгнатото! Не се съмнявам, че ще има още успехи! Успехите са изцяло негови!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Биби Бояджиева
  Биби Бояджиева
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Семейно щастие и успех в работата, Калоян, ти ги заслужаваш!

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1476 Весело

  До коментар [#1] от "442":

  "Обаче, за толкова години, да не ги научи да варят ракия, ... срамота. "
  Не така, бе човек...
  Те както не носят, японците, или ще я потребяват с капкомер, или ще напълнят спешните.
  Човекът е отговорен.
  Нимой да ги учи на лошо...

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Голям спортист и човек е Котоошу. Единствено може да съжалява, че не успя да стане Йокодзуна. Трябваше да спечели два поредни турнира с отлични резултати и щеше да получи тази пожизнена титла. Но контузиите му разказаха играта и той не успя. Освен това имаше нещастието през по-голямата част от кариерата му да се бори срещу йокодзуна Асашорю - истински звяр в сумото. След отказването на Асашорю Калоян вече го бяха налегнали контузии, заради което той изостана от водещите сумисти.
  В интервюто той говори за казармените условия в школите - там наистина е така, даже българската казарма пари не прави пред онези. Новобранците са слуги на най-добрите, длъжни са да чистят, готвят, стават в тъмни зори и дори да търкат гърбовете на по-опитните си съшколници. Колкото по-добър и по-опитен ставаш, толкова повече се "издигаш", докато не станеш най-добрия в школата - тогава си цар. Средновековна работа.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 17. 17 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Канада съм и чувам българска реч – две момичета си говорят. Стана ми мило и реших да разменя някоя и друга приказки с тях. Като чуха, че има заговорих на български – веднага смениха езика. Ето такива сме.
  ---
  Това е било частен случай - никога досега не съм срещал подобни прояви с българи в чужбина - на почти всички им е хубаво да говорят със съотечествиници. Може и да ги е изплашил, той си беше дЗвер по едно време.

  И много мразя такива определения - българите сме такива или онакива - глупости! всичко е до хора.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 18. 18 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  [quote#9:"dedoliben"]Велик и истински българин осем коментара. [/quote]

  не се ли беше отказал от българско гражданство, този велик и достоен българин?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  [quote#11:"Oggie Petkov"]Коментарите са малко, защото не са намерили за какво да го оплюят. Но и това ще стане, желание не липсва. [/quote]

  [quote#18:"Пешката"]не се ли беше отказал от българско гражданство, този велик и достоен българин? [/quote]

  Оплювките почнаха, ха ха. За съжаление. Сега ще го изкарат национален предател.

 20. 20 Профил на sjaakiie
  sjaakiie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво на човека

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#20] от "sjaakiie":

  наистина е симпатичен с това простосърдечно интервю, много обикновен, ясно казва какво иска, животът си върви. за жалост, такива хора явно не правят голямата медийна история с много шум, съответно и бързо ги забравят...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  До коментар [#18] от "Пешката":Доколкото знам,японско гражданство се придобива изключително трудно и сигурно трябва да се откажеш от своето.Формалният отказ от българско гражданство не се е отразил на духа и самоусещането на Калоян като българин,а и от интервюто разбирам,че децата му са с български имена и говорят български.

 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дори само това, че е успял да свали излишното тегло говори много. Поклон пред волята му. В Япония е най трудно, при зблъскаването с традициите, понякога наложени в професионалната сфера са вредни, дори смъртоносни.

  chavo64
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Просто Велик, като Човек и Спортист!

 25. 25 Профил на Vic Rattlehead
  Vic Rattlehead
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Калоян Махлянов се отказа от българско гражданство, защото иначе нямаше да може да изгради кариерата си. Но паспортът е едно, духът друго. Той си е българин и не го крие. Много често хора отиващи да тренират в Япония са го срещали и всички казват, че е много сърдечен. Той успя да се реализира там, а сега нищо чудно наистина да промени сумото. Японските традиции понякога са супер глупави, ако се вкара малко от европейската аналитичност и методики в спорта нищо чудно да направи шампионска школа. Аз лично му пожелавам успех и при възможност бих му стиснал лично ръката! Факт е, че покрай него много българи изобщо научиха за сумото, а още повече японци научиха за България. Там буквално имаше култ към него, той беше любимецът на публиката.

  Rust in peace...
 26. 26 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Калояне, супер си, направо не бих те познал в този ти вид. Поздравления за интервюто, много от тези неща съм ги чувал преди от теб, но виждам колко мъдрост си натрупал с времето и се радвам много!

  А на критиците мога само да кажа, че дори докато на върха на славата Япония Калоян си беше чудесен човек, винаги и навсякъде, след всеки турнир, събираше българите, дошли да го подкрепят и си прекарвахме чудесно. Един човек, който никога не е забравял кой е и откъде е

 27. 27 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Калоян е българин за пример и достоен за уважение! Японците изпитват невероятно страхопочитание дори само при изричането на неговото име! Поздравления за новата форма и много здраве за в бъдеще!

 28. 28 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Много интересно ми беше да прочета това интерву, благодаря на този, който го е взел.

 29. 29 Профил на slainte
  slainte
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Нещо наистина позитивно на фона на негативните новини последните седмици! Бъдещи успехи на Калоян!

 30. 30 Профил на Шенраб Мибо
  Шенраб Мибо
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Благодарности за интервюто!
  Този човек искри и излъчва светлина!

 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Калоян е добро момче. Искрено се радвам на успехите му. Желая му като треньор да отгледа йокозуна.

 32. 32 Профил на Yavor Ivanov
  Yavor Ivanov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Великан, велик българин а вече и японец! Няма лошо, че е взел японско гражданство... Не тези, които го плюят за това искам да кажа, че Япония, за разлика от повечето държави, не разрешава двойно гражданство - точно за това той бе принуден да се откаже от бългаското, все пак кариерата и животът му са там... Той обаче си сотава българин, велик българин! Успех, Котоошу!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK