МОК отложи решението за пълна олимпийска забрана на Русия

МОК ще проведе юридически консултации, преди да вземе решение за колективна забрана

© Reuters

МОК ще проведе юридически консултации, преди да вземе решение за колективна забранаУчастието на Русия в олимпийските и параолимпийските игри в Рио де Жанейро остава под въпрос.


Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че ще проведе юридически консултации, преди да вземе решение за налагане на колективна забрана. От МОК уточняват, че в настоящия случай това е предпочитаното наказание пред индивидуални санкции.


Днес се проведе извънредна среща на изпълнителния комитет на МОК в Швейцария.
Членовете на борда решиха да не налагат незабавна забрана след доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) и последвалите препоръки на WADA да бъде отказан достъп до олимпиадата както на руските спортисти, така и на длъжностните лица от руското правителство.


В същото време бяха предприети няколко мерки, свързани с представената информация в доклада.


МОК започва дисциплинарни действия срещу представителите на министерството на спорта на Русия и другите официални лица, споменати в доклада на независимата комисия.


Нито едно длъжностно лице от Русия, споменато в доклада, няма да получи достъп до Рио 2016.


Олимпийският комитет разпореди незабавно повторно тестване на всички руски спортисти, които са участвали в Сочи, както и пълното им разследване.


МОК няма да организира големи международни спортни състезания на територията на Русия, нито ще бъде патрон на подобни събития. В това число влизат планираните за 2019 г. Европейски игри, на които олимпийският комитет отказва подкрепа.


Всички международните федерации в зимните спортове са инструктирани да замразят подготовката на международни състезания на територията на Русия.


МОК посъветва всички международни спортни федерации да поискат санкции срещу Русия в случаите, в които е нарушен световният антидопингов кодекс.


Относно участието на руските спортисти в Рио 2016, МОК заяви, че ще вземе под внимание и решението на Спортния арбитражен съд в Лозана за 68-те руски лекоатлети, които обжалват олимпийската забрана, наложена от Международната асоциация по лека атлетика (IAAF).


Съдът в Лозана трябва да се произнесе по случая в четвъртък, 21 юли.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Да се готвят старците от WADA за пълно разформироване. Не успяха да омажат положението. Е, поне опитаха...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2109 Весело

  Мъка Мъка, хем ги притискат със скълъпен доклад и ако го признаят стават за смях,хем ги е страх да не разсърдят Световния господар

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Весело

  [quote#1:"Je suis Durex"]Да се готвят старците от WADA за пълно разформироване. Не успяха да омажат положението. Е, поне опитаха..[/quote]
  ще стане същото като с партньора . подкрепяме демокрацията му

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  и спестеното и единствено с тежест
  " Последен щрих към допингскандала внесе швейцарската компания "Берлингер". Тя постави под съмнение едно от основните заключения на комисията "Макларън" - че шишенцата с уринни проби на руските спортисти в Сочи`14 са отваряни и пробите са били подменяни. Това косвено удря по репутацията на "Берлингер", която произвежда точно тези шишенца. По спецификация флаконите не може да се отворят, без да се счупи специална пластина на капачката, пречеща именно на многократната им употреба.
  "Нямаме конкретна информация за това как са се провеждали експериментите на комисията на Ричард Макларън. Нашата компания редовно прави проверка на флаконите, те също така се тестват от независим институт. Нито при нашите тестове, нито в каквито и да е други, бе възможно да се отворят запечатани проби. В следващите дни ще проучим доклада и ще обсъдим информацията с нашите специалисти", се казва в становището на "Берлингер".

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4778 Любопитно

  [quote#1:"Je suis Durex"]Да се готвят старците от WADA за пълно разформироване.[/quote]

  Пут*ин ли ще ги "разформирова"?

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  МОК както винаги страхливи, забранявате бе какво им цепите басма на Рашистан , такова чудо не е имало до сега!

  klimentm
 7. 7 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Ясно е, че такава мащабна държавна намеса в спорта с политически подбуди, още повече обслужващи фашисткото управление на Путин, няма как да се толерира.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Очевидно е,че допингираните атлети няма как да бъдат допуснати да Олимпиадата- това би взривило олимпийското движение-германците например заявиха,че ще бойкотират олимпиадата, ако до нея се допуснат допингираните атлети. От друга страна, чистите от допинг руски атлети едва ли ще могат да покажат нещо на Олимпиадата, не защото по принцип не могат, а защото са от втория досегашен ешелон на руския спорт и са подготвяни с оглед бъдещото им допингиране, за да влязат в елитния спорт- такава е държавната политика там. Така, че участието им в Рио без някакви видими успехи само ще затвърди мнението, че действително всичко постигнато от тази страна в спорта се дължи на допинга.
  Затова джуджи сега ще драпа със зъби и нокти да бъде свалена забраната от атлетите, хванати с допинг, защото ще бъде позор Русия да си тръгне от Рио без медал или само с един-два ниска проба. Ако те не бъдат допуснати, по-добре е Русия сама да се откаже от участие. Всъщност, това не е толкова трудно- ще се направят на обидени!

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4609 Весело

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Смелчагите от ФСБ са му намерили цаката, щом е да зарадват другаря Путин някакви шишенца ли ще им се опрат ?!

  klimentm
 10. 10 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Правилно. Има достатъчно време за да върнат авиобилетите и анулират резервациите в хотелите в Рио за да не са пълно капо ватниците.

 11. 11 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Отложили са го за утре. Мурзилажи , стискайте кълки белким ви не изгонят че ще мерите сили на средноазитските игри с Туркменбаши.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3618 Весело

  [quote#9:"klimentm"]Смелчагите от ФСБ са му намерили цаката, щом е да зарадват другаря Путин някакви шишенца ли ще им се опрат ?![/quote]
  еее , ти поне си сериозен . тия както сте ни казвали тесла не могат да направят , ти при високо технологични шишета ги слагаш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Съдът в Лозана трябва да се произнесе по случая в четвъртък, 21 юли
  -----------------------------------------------------------

  Е, да видим какво ще реши съдът. Всичко преди решението са спекулации.

 14. 14 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#8:"Дон Кихот"] чистите от допинг руски атлети едва ли ще могат да покажат нещо на Олимпиадата, не защото по принцип не могат, а защото са от втория досегашен ешелон на руския спорт и са подготвяни с оглед бъдещото им допингиране[/quote]
  Наивнико, записвай - никой от атлетите, покрил нормативите за ОИ няма как да е "чист", истински чистите отпадат още в регионалните подборни състезания. Онези, които наричаш "чисти", всъщност са НЕХВАНАТИ. Важи за ВСИЧКИ, не само за руснаците.
  Или според теб Исинбаева постига рекордите си с помощта на витамини и зеленчуци? Знаеш ли какъв научен щаб работи по продукта "Исинбаева"? Цялата БАН да източиш - няма да можеш да стигнеш мозъчното съдържание на няколкото суперспециалисти, които работят в лабораторията "Исинбаева"!

 15. 15 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#9:"klimentm"]някакви шишенца [/quote]
  Виждал ли си "някаквите шишенца"?
  Хе, хе - майстор Тричко

 16. 16 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"дерибеев"] Нито при нашите тестове, нито в каквито и да е други, бе възможно да се отворят запечатани проби. В следващите дни ще проучим доклада и ще обсъдим информацията с нашите специалисти[/quote]
  Задължителното действие - съдебна покана към комисията и нейните информатори да демонстрират на живо / и пред независими експерти!/ технологията, по която са били подменяни въпросните "шишенца". При неуспешна демонстрация - иск за предумишлено уронване на престижа на марката + съответните компенсации за нанесените вреди!

 17. 17 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#13] от "nenad":
  [quote#13:"nenad"]Е, да видим какво ще реши съдът. Всичко преди решението са спекулации. [/quote]

  Както и да се произнесе би трябвало да се гледа персонално за виновни.
  Хванатите - аут , нехванатите да участват и да треперят.
  Защото с чистия спорт е приключено още в първата половина на миналия век. Играе се на котка и мишка и мишките остават нехванати ако са крачка напред в мешането на отварата пред допинг - ченгетата. А се заблеяха , а изгореха.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 18. 18 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#2] от "1001":

  Да, скЪлъпен.....

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Олимпиадата е ясно, че ще я пропуснат. Остава да се вкопчат в световното през 2018, че май и то започва да се клати със страшна сила. Много скъп им излезе този Крим.

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2109 Любопитно

  До коментар [#18] от "deutschwagen":

  ами да знаеш как се прикриват допинг проби, мъжа ти да работи в системата, да си платиш и да те хванат два пъти какво е - и сега обяснява как ставали нещата - луда работа

 21. 21 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#17:"navy"]Както и да се произнесе би трябвало да се гледа персонално за виновни.
  Хванатите - аут , нехванатите да участват и да треперят. [/quote]
  Интересно колко време ще отнеме за да достигне до определена част от мозъка ти, че не става дума за хванат или нехванат, а за системна държавна политика. Какво искаш да направят - да си играят на котка и мишка с държавните руски органи, отговарящи за "престижа" в спорта? Нали опитаха! Криха спортистите от британската антидопингова агенция.
  Тренерът по спортно ходене Чегин е с 24 хванати с допинг състезатели. При това още преди 2014 година. И какво?! Национален герой!
  Ето ти още една гледна точка, РУСКА, пък дано на теб и на другата мурзилка, която се е изходила първа, да ви светне нещо. Или поне да потърсите други съществени опорни точки.
  http://www.sports.ru/tribuna/blogs/russiateam/999132.html

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  За нас ще е добре, ако има пълен блокаж. Особено за художествената гимнастика, борбата не на последно място, както и стрелбата

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#13:"nenad"]Е, да видим какво ще реши съдът[/quote]
  Само да посоча очевидното - дотук пет броя "демократи" са доказали с гласуването си, че за тях максимата "всеки може да говори каквото си ще, решава Съдът!' няма никаква стойност. Особености на българската пребоядисана демократичност.

 24. 24 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#21:"sasoss"]Интересно колко време ще отнеме за да достигне до определена част от мозъка ти, че не става дума за хванат или нехванат, а за системна държавна политика.[/quote]
  Пледираш за колективна отговорност и наказание? Симпатично, "демократе"!
  Да видим дали съдът ще мисли като тебеподобните!

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не виждам защо мурзилките още се гърчат.

  Очевидно е, че всички в МОК знаят, че руснаците са виновни. Просто дилемата е дали да ги накажат с изключване или не.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 27. 27 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  [quote#26:"stupid_american"]  Очевидно е, че всички в МОК знаят[/quote]

  Всички знаят, а само мурзилетата се правят, че не знаят.

 28. 28 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Ще ги накажат. Нарушенията са драстични.

 29. 29 Профил на tigerboko
  tigerboko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  От коментарите виждаме ясно, че платените от Русия драскачи са се развихрили по темата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK