Въпрос на виртуална чест и 20 милиона долара

Наградните фондове в електронните спортове вече съперничат на тези в покера

© Associated Press

Наградните фондове в електронните спортове вече съперничат на тези в покераПопулярността на видеоигрите отдавна гони по мащаби тази на традиционните спортове като футбола, баскетбола или волейбола. Затова през последните години има и все по-засилен интерес на рекламодатели и спонсори, които следят тенденциите и възможностите в тази сфера.


Една от игрите - "DOTA 2" (съкратено от "Defence Of The Ancients") се откроява не само със своя успех сред играчите, но и в наградните фондове на своя най-престижен турнир - The International. А тази година е и с българско участие.


През първите две години турнирът впечатлява със своите парични награди - всички участници си разпределят по 1.6 милиона долара. На третата година вече има ръст и общото възнаграждение нараства до над 2.8 милиона. Седемцифрената граница се преминава внезапно през 2014 г. След рязък ръст от 380% наградният фонд за четвъртото поредно издание на The International беше почти 11 милиона долара.
Така се стигна до последните две издания, които също бележат забележителна разлика спрямо предходните години. За 2015-а участниците бяха мотивирани с 18.5 милиона, за да се стигне до поредното счупване на рекорда за най-голям награден фонд на електронен спорт - тази година той премина границата от 20 милиона.


Малко преди 20.00 часа на 11 август сумата стигна 20,4 милиона долара и продължава да расте. Тя се оформя почти изцяло от феновете на играта и е отражение на техния интерес. Все пак началната сума от 1.6 милиона долара се покриха от спонсори. Останалите над 18 милиона, се добавиха от дребни купувачи на услуги в играта.


Всеки играч (професионален или любител) може да закупи така наречения "Боен пакет", който включва различни функции и награди за всеки собственик. Притежателите му също така могат да спечелят допълнителни награди, ако завършват "приключения" (докато играят), печелят облози и дават прогнози относно развитието на турнира и крайния победител от всяка среща.


Цените на "Бойния пакет" и допълнителните съдържания, които могат да се закупят към него, варират от 2.49 до 26.99 долара. Една четвърт от приходите от всички продажби отиват директно към наградния фонд за International 2016.


Завършилият на четвърто място отбор ще се поздрави с 1.425 милиона, бронзовият медалист с над 2.137 милиона, подгласникът с около 3.360 милиона, а лъвският пай се полага на победителя – приблизително 9 милиона долара. Това е сума, сравнима с премията в основния турнир на Световните серии по покер в Лас Вегас.


Състезанието в "Кий арена" в Сиатъл вече е в разгара си, а между 8 и 13 август са решителните плейофи. Отборите са по петима играчи, често от различни националности. Най-силно присъствие има на традиционно силните азиатски играчи. От всичките 95-ма представителите на 22 държави, най-голям дял има Китай - 21 души, следвана от Швеция с 11, Филипините - 10.


За пръв път България има свой представител - Иван Бориславов. Той се състезава с никнейм "Mind Control", а неговият отбор "Team Liquid" не е сред фаворитите за спечелване на надпреварата, но пък е способен на изненади.


Справка в неговия профил показва, че Бориславов е започнал своята професионална кариера като играч преди две години и половина и за този период е спечелил над 250 хиляди долара от наградни фондове на различни турнири.


Статистическите класации показват, че интересът към "DOTA 2" се увеличава с всяка година. От официалното си пускане през юли 2012 г. до своя пик през март 2016 г. се забелязва прогрес от 53 хиляди до почти 709 хиляди играчи средно на ден през тези месеци. За целия юли са засечени над 13 милиона различни профили, които са регистрирали вход.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK