Пилотът Калин Бенчев представи прототипния си автомобил преди рали "Сливен"

Пилотът Калин Бенчев и навигаторът му Александър Спиров (вляво) показаха прототипа си

© LAP.bg

Пилотът Калин Бенчев и навигаторът му Александър Спиров (вляво) показаха прототипа сиПилотът Калин Бенчев и навигаторът му Александър Спиров представиха продукта на осеммесечния си труд - автомобила "Субару Импреза". Прототипът е от новата група Е и е с мощност 700 конски сили.


Проектът за създаването му започна преди две години. "След толкова време, усилия и средства, които сме вложили в създаването и развитието на този автомобил, вече е време да стартираме в състезание. Все още се опознаваме с новата кола, като за нас най-важното е да стигнем до финала на рали "Сливен" и да покажем на феновете, че група Е е сериозна алтернатива на познатите ни рали автомобили", каза Бенчев.


Според Спиров на рали спорта в България му липсват масовост и атрактивност. Надеждата му е, че техният автомобил ще допринесе за привличане на вниманието.
Инвестицията в проекта е била около 100 хил. евро. Бенчев обясни, че в Румъния ще бъде направена база и при интерес от други пилоти ще бъдат произвеждани подобни автомобили. Цената ще е около 85-90 хил. евро, а впоследствие поддръжката ще е по-лесна спрямо останалите модели.


"В момента строим база в Арад, Румъния, която би трябвало да е готова още през октомври. Там ще произвеждаме и тръбната конструкция."


Мощността на автомобила на Бенчев е 700 конски сили, но за момента е настроен за 480 к.с. "Трябват ни още хиляди километри, за реализираме пълния потенциал на автомобила, но хубавото е, че вече излизаме на трасето."


"В случая става въпрос за истински прототип, тъй като на базата на шасито на предишния ни рали автомобил изградихме напълно нова бегачка. Използвали сме технологии и конструктивни решения от първото поколение WRC автомобили, от настоящите WRC коли – арматурното ни табло идва от такава кола, както и от съвременните R5 рали коли. В края на сезона колата ще бъде разглобена напълно и агрегатите ще бъдат прехвърлени на новата тръбна конструкция, което ще е следващият етап от развитието на проекта. Тогава ще разполагаме с още по-лек и динамичен автомобил, който ще може да се състезава и в други дисциплини – рали крос, писта и т.н.", обясни пилотът.


Бенчев и Спиров планират участие в ралитата "Сливен", "Сърбия" и "Стари столици", както и в рали спринт "Дряново".


Бенчев обясни, че ще са необходими хиляди километри, за да се настрои автомобилът

© LAP.bg

Бенчев обясни, че ще са необходими хиляди километри, за да се настрои автомобилът


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK