"Негодниците" спечелиха ключово дело срещу волейболната федерация

Членовете на сдружението видяха края на "на комунистическите похвати в българските спортни федерации"

© Дневник

Членовете на сдружението видяха края на "на комунистическите похвати в българските спортни федерации"Сдружението "Фенове ЗА българския волейбол" спечели ключово дело срещу Българската федерация по волейбол. Запалянковците, познати като "Негодниците", се пребориха за правото на достъп до обществена информация от федерацията (БФВ).


Върховният административен съд отхвърли жалбата на федерацията и остави в сила решението на Софийския административен съд.


В продължение на месеци от сдружението изискваха информация за начина на управление на БФВ. От федерацията отказваха с обяснението, че осигуряват повече от половината си бюджет сами и затова не са длъжни да дават информация по Закона за достъп до обществена информация.
"На 9 септември 2016 г. Върховният административен съд на Република България символично сложи точка на комунистическите похвати в българските спортни федерации. Съдът се произнесе окончателно по поредното наше дело срещу БФВ, целящо да докаже, че спортната федерация, независимо от начина на нейното финансиране, е обществена институция, която е длъжна да дава пълен достъп до обществена информация на гражданите", обявиха "Негодниците" в сайта си.


Те се обърнаха с призив към спортния министър Красен Кралев с призив да запознае всички федерации с решението на съда и да им даде "задължителни указания по неговото прилагане".


Тяхната цел е "да се прекратят порочните практики за функциониране на тъмно, без нужната информация и без никакви възможности за граждански контрол". "Изкореняването на статуквото изисква много време и огромни усилия. Ние го знаем и сме готови да продължим", допълват от сдружението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK