Сестрите Уилямс са имали разрешение за употреба на стимуланти, сочат хакнати данни на WADA

Двете сестри винаги са били обвинявани в употреба на допинг

© Associated Press

Двете сестри винаги са били обвинявани в употреба на допингРуски хакери, които са разбили базата данни на Световната антидопингова агенция (WADA), твърдят, че сестрите Серена и Винъс Уилямс са имали позволение да ползват няколко различни забранени стимуланти.


Онлайн-активистите са от групата Fancy Bear и публикуваха данни за още няколко американски спортисти, до чиито профили в WADA са се добрали.


Според техните информации, носителката на 22 титли от Големия шлем и довчерашна номер 1 в тениса Серена Уилямс е имала позволение да ползва оксикодон, хидроморфон, преднизон и метилпреднизолон през 2010, 2014 и 2015 г.
От тези документи става ясно, че тя е получила специално разрешение да ги ползва от лекаря на Международната тенис федерация (ITF) д-р Стюарт Милър.


По-голямата от двете сестри - Винъс, е получила разрешение да ползва преднизон, преднизолон, триамсинолон и формотерол. Позволение й е било дадено от същия лекар, който изтъкнал многобройните оплаквания от болестни състояния на Уилямс.


"Сестрите Уилямс имат специално позволение да ползват определени забранени субстанции за терапевтична употреба", се казва в специалното становище на ITF, цитирано от ТАСС.


Олимпийската златна медалистка от САЩ в спортната гимнастика Симон Байлс е дала положителна допинг проба за наличие на метилфенидат. Но от Американската федерация по спортна гимнастика твърдят, че тя също има специално позволение да ползва медикамента заради болестно състояние, което изисква употребата му.


От WADA потвърждават, че са станали жертва на хакерска атака и са били публикувани информации от частни източници. От агенцията са уведомили правоохранителните органи за атаката от Русия, като заклеймяват хакерската атака. Според тях тя хвърля петно върху репутацията на чисти спортисти.


"Трябва да е ясно, че тези криминални действия компрометират опитите на глобалната антидопингова общност да си върне доверието в Русия", заяви главният лекар на WADA Оливие Нигли.


Кремъл изключи намесата на руските тайни служби в хакерската атака. "Мога да заява категорично, че не може да се спомената за намесата на Москва, правителството, някои руски служби в действия от такъв характер", обяви говорителят Дмитрий Песков.


От групата Fancy Bears обявиха, че ще разкрият информация за няколко национални отбора, но ще започнат със САЩ, който е "опетнил името си с опорочени победи".


Съобщението на хакерите на уебстраницита им е украсено с мечки в маски и полицейски униформи и е и пълно с граматически грешки в английския, характерни за рускоговорящите, според FT.


Според източници на "Гардиън" от антидопинговите среди това е не само опит да се дискредитира WADA, която изготви силно критичен доклад за руския допинг преди олимпиадата в Рио, но и желание да се покаже, че положението с употребата на забранени препарати е еднакво лошо навсякъде.


Все още е неясно дали спортистите са дали положителни проби за допинг. Според WADA медицинските данни включват информация за изключенията при използването на препарати за терапевтични цели, които се взимат със знанието на спортните организации.


"Очевидно е, че няма да коментираме частната медицинска информация на който и да е, но е вярно, че отборът на САЩ няма положителни проби на олимпиадата в Рио и че в 100% от случаите отговарят на медицинските указания на антидопинговите власти", се казва в съобщение на олимпийския комитет на САЩ.


Една от най-острите реакции дойде от ръководителя на американската антидопингова агенция Гревис Тайгарт, който определи атаката като "малодушна и жалка" и заяви, че споменатите спортисти не са направили нищо нередно.


"Немислимо е, че в олимпийското движение хакери ще придобиват незаконно тайна медицинска информация в опит да окалят спортистите и да изкарат така, че са направили нещо лошо. Те не са го направили. Всъщност във всеки от случаите спортистите са направили всичко правилно, според правилата за получаване на разрешение за употреба на необходимите лекарства. Време е цялата спортна общност да се изправи и да заклейми кибератаката върху чистия спорт и правата на спортистите", обяви той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK