Борисов е разпоредил да се дадат още 100 хил. лв. на параолимпийците

Борисов е решил да отпусне допълнителна премия, след като в края на миналата седмица параолимпийският шампион и световен рекордьор Ружди Ружди обяви намерения да подаде жалба до Комисията за защита от дискриминация

© LAP.bg

Борисов е решил да отпусне допълнителна премия, след като в края на миналата седмица параолимпийският шампион и световен рекордьор Ружди Ружди обяви намерения да подаде жалба до Комисията за защита от дискриминацияДържавата ще отпусне допълнително 100 000 лева за българските участници в параолимпийските игри, обяви премиерът Бойко Борисов.


Думите му идват само няколко дни след като златният медалист Ружди Ружди и още няколко параолимпийци обявиха, че ще подадат жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заради премиите, които получават спортистите с увреждания.


Преди параолимпийските игри държавата обяви пет пъти по-малки премии за спортистите с увреждания в сравнение със здравите им колеги. Министърът на спорта Красев Кралев защити решението си с довода, че рангът на двата форума е различен и е справедливо здравите спортисти да получават по-големи премии.
"За сряда подготвям едно постановление до министерството на спорта да им дадем още 100 хил. лева. Сутринта говорих с Кралев и Горанов. Да, това не е олимпиада, но трябва да стимулираме волята и усилията на тези хора. Можем да си го позволим и ще го направим", обясни Борисов при откриването на обновената спортна зала "София" в столицата.


Премиерът допълни, че ще се подпомагат спортовете, в които има резултати. "На гимнастиката от новия бюджет сме обещали 600 - 700 хил. лева за допълнителна зала на "Раковски". Там, където са успешни спортовете, максимално ще се инвестира. Както във волейбола, виждате колко зали построихме, за да има резултати."


"Помните какво ме направихте, като дадохме пари на "Лудогорец" за стадиона. Еми, има резултати, веднага се подпомагат тези спортове", допълни той.


Борисов каза още, че за да бъде построен нов национален стадион, са необходими резултати. Според него предишните правителства преди ГЕРБ са виновни, че са инвестирани "40-50 милиона лева" в реконструкции на стадион "Васил Левски", вместо да се изгради нов.


"Ще дойде време и за стадионите. Нека тази година да приключим с всички тези плащания. Не сме спрели да правим. А представете си колко още щяхме да направим, ако не трябваше да плащаме вересиите на предишните. 2.5 милиарда за централи, 3.7 милиарда за КТБ, общо 6.2-6.3 милиарда сме разплатили тази година, без изобщо да го усетите. Плюс това не сме спрели инвестиционните си програми. Виждате, едно по едно нещата ги предоставяме", допълни премиерът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK