Какво каза новият собственик на "Левски"... Александър Томов

Какво каза новият собственик на "Левски"... Александър Томов

© LAP.bgАко сте физиономист и видите познато лице, често може да изпаднете в ситуация, в която да видите някого и да чудите на кого ви прилича. Ако пък помните думи и сте чули първото пространно изказване на собственика на "Левски" Спас Русев за бъдещето на клуба, то няма какво да се чудите... Неговият "словесен близнак" е Александър Томов.


Може речникът им и начинът им на изказ да не е 1:1 съвместим, но приликата в смисъла на изказванията им е голяма. И дори донякъде притеснителна (ако сте привърженик на "Левски").


Русев се появи на "Георги Аспарухов" в края на август, когато получи безвъзмездно акциите от предишните собственици. В същия ден той се оказа с най-много акции и във "Виваком". Ако си спомняте при второто си идване в ЦСКА Томов също получи акциите безвъзмездно от "Титан".
И двамата застанаха начело на двата най-големи клуба в българския футбол, тясно вплетени в управлението на други компании (Томов - "Кремиковци") и без преди това да са се занимавали с футболни проекти. В първия си престой на "Българска армия" политикът се явяваше като лицето и гласа на индийския бизнесмен Прамод Митал.


Всички знаят как завършиха двата периода на управление в ЦСКА.


Няколко подбрани цитата показват нагледно думите на двамата.


Първа опорна точка: Да направим голям, европейски клуб


Александър Томов (при идването си на власт през 2006 г.): "Митал иска ЦСКА да стане голям европейски клуб. Водим разговори с няколко футболисти. Всеки един от новите ще бъде представян на специална пресконференция, както е в Европа. Идеята на новия собственик е ЦСКА да стане клуб с европейско ниво. Задачата е трудна, но преследването и започва от утре. Първият включва основната цел - ставане на шампион на България. Втората ще бъде по-мащабна и с нея ще се търси мястото на ЦСКА сред най-добрите в Европа. Първата ни цел обаче е по-важна, тъй като без титлата второто няма смисъл."


"Спортно-техническото ръководство ще остане в ръцете на големите имена на ЦСКА. Знам обаче, че клубът ще има нов европейски стил на управление."


Спас Русев: "Искам "Левски" да е шампион, но основната ми цел е "Левски" да е вропейски клуб. Не само да минава, но и да се задържа в Европа."


Втора опорна точка: Всичко е чисто, точно, прозрачно


Александър Томов (края на 2013 г. преди продажбата на акции): "Няма никакво затъмнение в клуба. По-прозрачно и открито дружество от ЦСКА няма. Всичко, което се случи, ще бъде открито в печата, ще излезе на страницата на Комисията по финансов надзор. Под "всичко" имам предвид покритите дългове, както и тези, които са останали за изплащане. Не сме като другите дружества, при които не разбираш какво има в тях. Всичко ще излезе точно, както си е по закон, ще се публикува в публичния регистър. Информацията ще бъде потвърдена и проверена от всекиго."


Спас Русев: "Процесът оттук нататък ще е тотално прозрачен. Тотално прозрачен. Всички репорти ще ги качваме на сайта."


"За мен задача номер едно на "Левски" е преструктуриране на клуба. Поради тази причина ние вкарахме EY, които да направят тотална диагностика на клуба, за да видим какво имаме, каква е базата. И за да отидем, където искаме да отидем, какво трябва да направим. Това, което можем (от одита на EY), ще публикуваме. Това, което не го публикуваме, ще имаме специални срещи с фенските организации и ще го споделяме. Затова защото "Левски" не е еднолично дружество с ограничена отговорност."


Трета опорна точка: Моделът "Фъргюсън" в България


Александър Томов (лятото на 2014 г.): "Всичко, което е направено като селекция, е проучвано многократно. Зад всеки стои позиция на треньорското ръководство. Неслучайно те са и треньори, и селекционери по формулата "Фъргюсън". Те носят отговорност това да се случи."


Спас Русев: "Аз търся треньор, който да бъде българският вариант на Фъргюсън. Който да остане в клуба повече от десет години, който да изгради облика, стила на отбора. Въртят ми се варианти."


Четвърта опорна точка: Силни в обещанията


Александър Томов (неколкократно обеща голям спонсор, който идваше до няколко седмици): "Готвя голям външен спонсор, тъй като това ми дава повече възможности, отколкото от български. Аз съм личната причина, поради която се задържа българската фирма за спонсор. Тя може да остане втори спонсор. Но на хоризонта има възможност за много голям външен спонсор."


Спас Русев (обеща козирка до Нова година): "Действително казах това за козирката и смятам, че е приоритет номер едно. Секторът, по начина, по който е изграден, няма хидроизолация и ако не се покрие, ще има големи загуби. Но се оказа, че изграждането на козирка не е толкова лесно. Не е като да разпънеш чадър. Това е сложна, огромна конструкция, тежи 600 тона, дълга е 100 метра, виси над главите на близо 10 000 човека и не може да се правят компромиси."


"Технологичното време за изграждането е шест месеца. Дилемата беше, ако трябва да я монтираме сега, да затворим стадиона и да пренасочим мачовете на друг стадион. Обсъдихме тези неща, конкурсът за подизпълнител е приключен. Това е един от моите приоритети. Понякога моите желания са по-големи от това, което може да се случи. Козирката освен сложно е и доста скъпо съоръжение - ще струва около 4 милиона лева."


Единственото, което все още Спас Русев не е обещал е преобразуването на клуба в публично дружество и излизане на борсата, за да може феновете да си закупят акции. По този показател Александър Томов все още има непреодолима преднина.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matz
  matz
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Едно жално .... муууууууууууууууууууу!

 2. 2 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 510 Неутрално
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Хвани единият,та удари другият!
  Откъде изпълзяват тези нафталини?

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6196 Весело

  Спас Шофьора може само да му диша праха на Лупи, защото той само е возел такива като него по онова време, а те са си плели кошниците много преди да назначат такива, като Спас за бизнесмени.
  Лупи е "безаналогов" мошеник!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#1:"matz"]Едно жално .... муууууууууууууууууууу! [/quote]

  Откъм умрялата кочина??? Невъзможно!!!

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Весело

  Иначе на някого в Дневник много му се иска и Левски да тръгне по същия път, та рови в носа си и вади опорни точки, прилики и желания...

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Това и Доналд Тръмп го каза-когато жената на Обама произнасяше речта си-всички и пляскаха и и се радваха.Когато моята женица каза същата реч-скочиха и ,че я била преписала.А моята жена е даже по-красива.

 8. 8 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално
 9. 9 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Анализът на слабостите на отбора и нужното за поправянето им е правилен. Той и Маркс има един от най-добрите анализи на капитализма, но болшевиките превърнаха Русия в милитаризирана, недохранена кочина, докато свободните предприемачи Щатите в световен лидер.

  Въпрос на синтез и можене.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 10. 10 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  2 бр. български варианти на Остап Бендер, само дето са с цървули и миришат на чесън и двамата!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 11. 11 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Мафията отдавна е във футбола. Така тя контробира политиците чрез агитките.

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Вчера му слушах интервюто на Спас при Томислав - Русеви.Примерите за развитие на"Левски"-София,бяха отбори като -Челси - МЮ -Барселона - Реал - Мадрид,отбори които имат бюджет малко по малко отколкото нашето министерство на отбраната.Аз не останах с впечетление,че Томислав повярва на глупостите които ръсеше другаря Спас.

 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Да е жив и здрав и г-н Ясен Тодоров(на снимката горе) като несменяем атрибут във VIP ложата!

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5737 Неутрално

  Май няма да са добри времената за Левски със Спас. Задълженията се увеличават в пъти, сравнено с платените такива. Постъпления отникъде- няма публика,нама мачове в Европа и жълти стотинки от ТВ

 15. 15 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Снимка на която се вижда срастването на олигархията с прокуратурата. Ба.и нещастната квадратура стана милата ни Родина.

 16. 16 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Абсолютно същото може да се каже и за повечето тъй наречени собственици на футболни клубове у нас, разни назначени бизнесмени или откровени мошеници и гешефтари.

  Разликата е че Левски има огромна фенска маса, която доказа че милее за отбора си , за разлика от някои други. И затриване на Левски ала Лупи цдна-то не че е невъзможно, но ще е по-трудно. Освен това Левски си плаща навреме дълговете и има опити за финансова дисциплина.

 17. 17 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  Супер анализ! На Любко чете ли интервюто, когато напусна? Тоя комсомолец ще ни затрие!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 18. 18 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#16] от "olimpipanov":

  Ъъъъ? Кво направи досега тая фенска маса? Съблече едно треньор че. Друго не се сещам...

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Право в десятката е тази статия.

  Не знам защо след като вади две и две не направи и сумата, а именно, че и на ЦСКА и на Левски най-вероятно им е спретната схема за фалиране и придобиване на активите.

  Приликите са просто прекалено очевидни за друго разумно обяснение.

  Левски му предстои фалит, някой ще вземе базите на безценица (какъв е всъщност сегашния им статут?), а дълговете ще заминат, както обиновено, при данъкоплатеца.

  Който, както обиновено, няма да роптае.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Много интересна статия.Лично аз съм притеснен ,защото явно нещата в "Левски" не са добре и се гледа ден за ден ,а сериозното управление засега е химера.Въпреки това се надявам Спас Русев да НЕ се окаже Сашо Апашо за "Левски".

 21. 21 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Левскар съм. Не си правя никакви илюзии относно новият чорбаджия. Тепърва има да берем още по-големи ядове. Единственото положително е, че левскарите за разлика от феновете на официално споминалото се ЦСКА на 9.9. т.г. не кълвем.
  Каквото има да става, ще става.

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#18] от "forum_terrorist":

  Събличането беше от лумпениадата. А левскарите не забравяй събраха едни пари , с които поне засега си спасиха клуба, който иначе щеше да е покойник като цдна.

  И колкото и да е разбита фенската ни маса, след това което се случи с покойника, е вече нащрек и по-трудно ще позволи мошенгии тип Лупи и затриване на отбора.

 23. 23 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 237 Весело

  "В момента има дългове от около 20 млн. лева, но ако проверите, Манчестър Юнайтед има близо милиард. Не е въпросът колко и какви задължения имаш, а дали може да ги погасиш. Трябва да е ясно - Левски няма проблеми и е финансово подсигурен до края на сезона”
  --Спас Русев

  20 милиона лева дългове... това са много пари. Сашо Томов твърдеше същото, че ЦСКА e обезпечен финансово до края на сезон 2014/15. Така и стана, Лупи удържа на думата си! Ама след това...

  Левски не могат вечно да отлагат дълговете, едно е ясно - никой собственик не иска да се наема с изплащане на чужди дългове. Единствените отбори на печалба в българския футбол са Лудогорец и... Славия донякъде. Забравих Литекс - докато си бяха в Ловеч също продаваха таланти в чужбина, но на "Българска армия" картината е съвсем друга.

 24. 24 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И Левски ще го фалират, добре че са бацка и дебелия "фенове", че се е задържал над водата още. Пък и нали сините ултраси и наркомани са на боко бухалки. Ама времето тече, клубът ще се фалира.

 25. 25 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не можем да чакаме нищо добро от комунета, шофьори на комунета и обикновени мутри...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 26 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Само Лупи направи нещо за отбора ЦСКА...

  Фалира го!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK