Веселин Овчаров прелетя рекордните 401 км с парапланер

Веселин Овчаров прелетя рекордните 401 км с парапланер

© Веселин Овчаров, архив, flytheearth.comВеселин Овчаров постави нов рекорд на България за най-дълъг полет с парапланер. В края на двуседмичните полети в Бразилия той премина гросмайсторската граница от 400 км, като прелетя 401.12 км за 9.50 часа.


По време на експедицията си Овчаров, който през това лято се завърна към дългите полети след години в акропарапланинга, направи четири полета над 350 км, а кулминацията беше полетът от над 400 км.


Най-добрите му опити в Кишада започнаха на 30 октомври с 363.69 километра, в средата на този месец направи 370 км. На 17 ноември постигна почти 390 км, за да приключи с полета от 22 ноември.
В блога на личния си сайт пилотът на "Ред бул" описва, че последният му ден на полети е можело да се превърне в пълен провал, а вместо това е станал рекорден.


Веселин Овчаров прелетя рекордните 401 км с парапланер

© Веселин Овчаров, flytheearth.com


"Още на първото планиране след старта потънах много силно, почти се ориентирах за кацане в нашия квартал Жуатама. Вътрешно си казах – не може да е истина, не и на последния ми ден. И тогава осъзнах, че макар и с под 100 м височина, ще успея да стигна до едно от огромните скални образувания в района, които наподобяват гигантски яйца с размери около 400 м монолит. Вятърът идваше криво, но все пак създаваше склонов ефект и това ме спаси. Лепнах се на скалата и започнах да рея", написа Овчаров във flytheearth.com.


След няколко трудни момента сутринта Овчаров установил в ранния следобед, че има шанс да направи много силно постижение.


"Пристигнахме над Кастело Ду Пиауй на 300 км в 14.15 ч. Денят започна да предразполага 400 км+. Вятърът беше все още добър – 25 км, но леко встрани от нашата посока. За да избегнем въздушното пространство на Тересина, трябваше да борим вятъра на 45°", пише той в блога си.


Веселин Овчаров прелетя рекордните 401 км с парапланер

© Веселин Овчаров, flytheearth.com


"Докато прелитахме от облак на облак, отново забелязах драстичната разлика между планирането на моето крило Enzo2 и това на колумбиеца (Себастиан) – Zeno. На всяко прелитане губех между 150-200м, това беше потискащо и в допълнение забелязах възел на едното управление, който ми пречеше в завой. Термиките бяха почнали да отслабват и бе невъзможно да наваксам преднината и превъзходството на другото крило. Себастиан бе решил да летим заедно и старателно ме дочакваше, което му прави чест", разказа още Овчаров.


"На следващите две планирания натискахме спийд система, за да настигнем вече угасващите облаци. От това моето пропадане се влоши още и бях на близо 500 м по-надолу. А повече термики така и не намерихме. Финално планиране над тропическата гора ме отведе до рекордните за мен 401 км над три точки и права линия 395 км в 16.50 часа след 9.50 часа полет".


Със своите резултати Овчаров завърши на девето място в класирането на надпреварата за дълги полети XContest 2017, където се взимат предвид шестте най-добри полета.


В интервю за "Дневник" Овчаров сподели, че следващата година ще се опита да постави нов рекорд за прелитане на територията на България, след като през това лято бяха постигнати 324 км.


Очаквайте скоро интервюто с Веселин Овчаров, в което той разказва за преживяванията си през годината и плановете за 2017 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK