Документален филм по проекта "Дунав Ултра" ще популяризира Дунавския регион

Документален филм по проекта "Дунав Ултра" ще популяризира Дунавския регион

© Дунав УлтраУчастниците в лятното изпитание "Дунав Ултра 3: River Monsters" представиха трейлъра към предстоящия документален филм с почти идентично заглавие.


Видеото е част от кампания за популяризиране на един от най-красивите и най-откъснатите региони в България – Дунавския.


Четирима българи трябваше да преминат дистанцията на веломаршрута от 682 км за по-малко от 48 часа с бягане (40 км) и каране на велосипед (642 км). Атлетите-аматьори бяха водени от каузата да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав.
"В предстоащия филм режисьорите Траян Велев и Ваня Богданова се опитват да пресъздадат магията на река Дунав: изправят ни пред прекрасни гледки, римски крепости и забравени градове. Продукцията дава усещането за предстояща битка на духа и волята. Долавят се вибрациите на могъщата и величествена река Дунав", казват създателите на филма.


Работата по продукцията все още продължава.


Преди седмица беше представен и "Дунав Ултра" - най-дългият туристически веломаршрут в България. Той води началото си от най- северозападното населено място на страната - с. Куделин, и завършва в най-североизточното населено място – с. Дуранкулак на Черно море.


Зад създаването на веломаршрута стои личната история на Борис Бегъмов - 48-годишен колоездач-аматьор, който преобръща живота си в името на идеята за популяризиране на велотуризма по поречието на реката.


Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката и води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове (Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум).


Консултант по автентичността на археологическите обекти е доц. д-р Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт с музей при БАН.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK