Сто дни след катастрофата Боян Петров направи първо качване до Копитото

Боян Петров и неговият физиотерапевт Петър Панчев се качиха по здрач на Копитото

© Боян Петров

Боян Петров и неговият физиотерапевт Петър Панчев се качиха по здрач на КопитотоАлпинистът Боян Петров проведе първата си тренировка 100 дни след катастрофата в Кресненското дефиле, при която пострада сериозно.


В петък той се качи от Княжево до Копитото, където е обичайният му маршрут за физическа подготовка преди експедиция. Той често е споделял, че тренира, като пълни 10-литрова туба с вода от чешмата в Княжево, качва се до Копитото, там я излива, след което слиза.


"Три месеца не съм бил на планина и някак си ми се роди душата тук", каза израсналият в Княжево Петров пред БНТ.
При изкачването той беше заедно с физиотерапевта си Петър Панчев, който следи неговото възстановяване от контузиите от катастрофата. При нея имаше поражения по главата, счупена подбедрица и счупени ребра, които все още не са зараснали напълно.


Известната кутия, която беше поставена по маршрута да документира изкачванията до Копитото

© Боян Петров

Известната кутия, която беше поставена по маршрута да документира изкачванията до Копитото


Изкачилият осем от най-високите върхове на планетата Петров заяви, че се чувства добре. "Мислех, че ще е по-зле, но направихме две кратки почивки и ми дойдоха силите", каза той след тренировката.


"Историята започва отново. Аз се връщам", добави алпинистът, който планира следващите си експедиции през пролетта, ако всичко с физическото му състояние е наред.


Петров и екологът Андрей Ковачев бяха блъснати от кола в Кресненското дефиле. Природозащитниците настояха целият трафик да бъде изваден оттам. Самият Петров изненада лекарите с бързото си възстановяване след тежките поражения. Той беше изписан от ВМА по-малко от две седмици след инцидента.


Сто дни след катастрофата Боян Петров направи първо качване до Копитото

© Боян Петров


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK