Пол Макнами: Григор Димитров не трябва да носи турнира в София на гърба си

Пол Макнами се върна към организацията на турнири след четиригодишна пауза

© Надежда Чипева, Капитал

Пол Макнами се върна към организацията на турнири след четиригодишна паузаПол Макнами е бивш австралийски тенисист и треньор, а през тази година беше избран за директор на турнира "Гаранти Коза София оупън". Той има богат опит като ръководител, тъй като в продължение на 25 години е бил изпълнителен директор на Australian Open, а повече от три десетилетия е бил директор на "Хопман къп". Като състезател е сред най-силните играчи на двойки и смесени двойки през 70-те и 80-те години на миналия век. Достигал е до първото място в световната ранглиста на двойки и е спечелил 23 титли, включително две от Аustralian Open и две от "Уимбълдън". С националния отбор на Австралия е вдигал два пъти купа "Дейвис", а най-добрите му индивидуални постижения са полуфинал на Australian Open през 1982 г. и 24-о място в класацията на АТП. В последните няколко години често помагаше в подготовката на българския национален отбор за купа "Дейвис".


Каква ще бъде разликата между първото и второто издание на софийския тенис турнир?
- Атмосферата. Като фен на тениса например аз бих отишъл да гледам Роберто Баутиста Агут, защото играе силно, има добър форхенд, движи се отлично по корта. Но ние трябва да се обърнем към по-широка аудитория. Не става въпрос само за феновете на тениса, а като цяло за феновете на спорта и за хората, които търсят забавление. Хората, които обичат да ходят на театър, на опера, на футбол, които харесват събитията и забавлението - тях трябва да привлечеш. Защото в противен случай ще имаш много лимитирана група от зрители, които са фанатици на тема тенис. Трябва да привлечеш хората, които обичат да излизат навън. Особено през зимата, както е в случая с турнира в София, е чудесно да можеш да им предложиш нещо подобно. Затова нарекохме и билета за турнира Hot Ticket - защото ще те стопли в студеното време. Когато се срещам с различни компании, първо ги питам какво могат да предложат, за да направим събитието по-вълнуващо за зрителите.


Посетихте ли турнира тази година?
- Не, дори не знаех, че сега ще бъда замесен в организацията му.
Защото трябва да знаете какво да подобрите...
- Имам идея как трябва да станат нещата. Тази година нямаше корпоративни ложи, сега ще има. Нямаше "ястребово око", сега ще има. Маркетингът не беше на много високо ниво, но за това има напълно логично обяснение. Тази година всичко трябваше да се организира в много кратки срокове. Целта беше да се направи един добър тенис турнир. Сега целта е да направим добро събитие, което е голяма разлика. При първото издание приоритет беше да се организира един професионален турнир на високо ниво и се случи. Сега създаваме събитие, което според мен ще бъде най-голямото спортно мероприятие в София всяка година.


Австралиецът е бил изпълнителен директор на Australian Open и "Хопман къп"

© Надежда Чипева, Капитал

Австралиецът е бил изпълнителен директор на Australian Open и "Хопман къп"


Имате ли нужда от по-голям бюджет, за да реализирате плановете си, или идеята е да направите различни неща със същите средства?
- Въпросът е дали гледаш на тези пари като разход или като инвестиция. Ако харчиш повече, трябва да имаш и по-големи приходи. Да, ще имаме нужда от по-голям бюджет, ще трябва да инвестираме малко повече в маркетинг. Разликата няма да е огромна, но все пак с трици маймуни не се ловят. Големите турнири трябва да се държат като големи. Само ако се държиш като голям, можеш да очакваш финансов успех. Такива са реалностите. Само че преди да започнеш да се държиш като голям и да реализираш плановете си, трябва да обмислиш добре какво трябва да направиш. Това е най-вълнуващата част от моята работа.


Как успяхте да се разберете с Григор Димитров?
- За Григор беше проблем да участва в първото издание, защото вече беше поел ангажимент към турнира в Акапулко. Това щеше много да усложни графика му заради пътуванията. А и турнирът в София беше обявен, след като всеки един от тенисистите вече беше направил своята програма. В крайна сметка той реши да се придържа към вече избрания график.


Сега е различно, защото Григор много искаше нещата да се случат и да подкрепи турнира. Той каза: "Знам, че доста хора са разочаровани, че не дойдох. Опитах се да обясня ситуацията от моя гледна точка, но не беше лесно." Мисля, че не му беше комфортно в цялата тази ситуация. Григор обаче е професионалист. Разговорът ни беше много бърз, дискусията с мениджмънта му - много лесна. Това е напълно нормално за професионалния спорт. Ние се отнесохме честно с него, а той беше много ясен в желанието си да участва. Много сме щастливи, че ще бъде тук, защото Григор е ракета носител за турнира и за българския тенис като цяло. Присъствието му е изключително важно.


Да разбираме, че все пак програмата е основната причината той да не участва през 2016 г.?
- Да, програмата беше главният проблем, но за някои хора беше трудно да го разберат.


Григор Димитров има договор да играе в следващото издание на софийския турнир през февруари 2017 г.

© Reuters

Григор Димитров има договор да играе в следващото издание на софийския турнир през февруари 2017 г.


Но по-рано през годината той каза, че може би още не сме на нивото да имаме турнир на АТП?
- За нас беше важно да му покажем, че много искаме да участва, но че не очакваме да носи турнира на гърба си. Не би било честно спрямо него. Когато говорих с Григор, вече имах потвърждение за участие от Доминик Тийм. Той направи страхотен сезон, завърши на осмо място в световната ранглиста. Мисля, че привличането му беше много добро, за да не си каже Григор: "Ох, всичко опира до мен." Ако беше дошъл тази година, щеше да е най-високо поставеният играч. Докато сега, поне към момента, би бил номер 3 след Тийм и Баутиста Агут.


Дългосрочна ли е договорката ви с Григор Димитров?
- Не, само за 2017 г. Не искам да се чувства така, сякаш без него този турнир не може да съществува. Сега ще имаме играч от топ 10, ще имаме действащия шампион и финалиста. Затова му казах: "Моля те, ела, ще се насладиш на турнира, ще има страхотно посрещане от феновете, голяма подкрепа от публиката, което ще бъде огромен плюс за теб." Не исках да го притискаме да подпишем дългогодишен договор. Не мисля, че е правилно, защото може да се случи така, че след година няма да може да играе - било заради контузия, или нещо друго. Нека действаме стъпка по стъпка. Първата беше много позитивна.


Какво е влиянието на ефекта "Григор Димитров" за спонсорите, за продажбата на билети?
- Огромно. В рамките на десет дни разпродадохме всички хубави места за финала, без дори да е ясно дали Григор ще стигне до него. Ще имаме много силно корпоративно присъствие. Хората осъзнават, че ако искаш да имаш добри места или добро позициониране, трябва да действаш рано, а не да чакаш до последния момент. Разбира се, все още имаме свободни места за още спонсори. Но направихме добър старт и поставихме много стабилна основа. Главната ни задача сега е да изградим платформа за бъдещето. Защото веднъж след като поставиш добра основа, след това е много по-лесно.


Роберто Баутиста-Агут (в средата) ще защитата през 2017 г. титлата си от първото издание на турнира в София

© LAP.bg

Роберто Баутиста-Агут (в средата) ще защитата през 2017 г. титлата си от първото издание на турнира в София


Може ли да кажем, че сега предстои истинският тест за турнира, тъй като договорът е до 2018 г.?
- Да, защото от една страна това е второ издание, но в същото време към момента се явява и предпоследно. Важно е да изградим основа за бъдещето, да покажем, че мястото на турнира е тук и той принадлежи на хората в София. Ако хората в София не го харесват, турнирът е провален, свършено е с него. Аз обаче съм оптимист и има достатъчно добри причина. Ще видим какво ще стане. Надявам се, че ще успеем, защото събитието е важно и за българските играчи и развитието на българския тенис като цяло.


Тази година имаше трудности с привличането на български спонсори. Сега по-различна ли е ситуацията?
- Да, има разлика. Не сме готови още да обявим имена, но имаме споразумения с български компании. И пак ще кажа - те трябва да видят, че градим платформа за бъдещето. Защото в противен случай ще си кажат: "Защо да инвестираме в нещо, което ще го има само още една година?". Трябва да им покажеш устойчивост. Другият момент е, че компаниите тук не са свикнали да инвестират толкова в тенис. Трябва да им обясниш защо това би било добра инвестиция и защо има смисъл да го правиш всяка година. Веднъж след като ги ангажираме, ще бъде много по-лесно да ги задържим и да преподписваме с тях. Да направят първата инвестиция обаче никога не е лесно, в която и да е сфера. Но мисля, че се движим добре за момента.


Миналата година имаше демонстративен мач между Григор Димитров и Гаел Монфис и тогава българските компании бяха много ангажирани...
- Това беше едно страхотно събитие, но там всичко е ясно и се случва в една вечер. Знаеш какъв продукт получаваш, имаш двама атрактивни играчи. Ние сме турнир от календара на АТП, А това е коренно различно. Динамиката е различна, изправен си пред различни предизвикателства, събитието продължава по-дълго, не можеш да гарантираш кой кога и дали ще играе. Когато кажеш на хората, че на еди-коя си дата от еди-колко си часа Григор ще играе с Монфис, те много по-лесно биха се решили да отидат. Ние също много разчитаме на елемента забавление, но при нас ги има и чисто спортните елементи - точки за ранглистата, награден фонд, кариерен успех, бъдещето на българския тенис, залозите са много по-високи.


Има вероятност турнирът да остане в София до 2021 г. Възможно ли е това без всичко да зависи от присъствието на Григор Димитров?
- Плановете ни са дългосрочни, но за момента имаме договор само за 2017 и 2018 г. Тенисът обаче се променя, намираме се в преходен период, започват да се утвърждават нови звезди. Федерер и Надал вече не са същите, дори Джокович не е. Публиката започва да се вълнува от други имена - Тийм, Давид Гофен, Милош Раонич, Кей Нишикори, Григор Димитров. Това е съвсем нормално. Същото се случи, когато Сампрас се отказа, а Агаси започна да залязва.


Тази година имаше добър турнир, сега целта е да създадем добро събитие, каза Макнами

© Надежда Чипева, Капитал

Тази година имаше добър турнир, сега целта е да създадем добро събитие, каза Макнами


Знаците са много добри. Най-важното обаче е да покажем на Григор, че София има уважението на тенис общността. Да му покажем, че този турнир има място в световния календар, че е заслужаващо доверие събитие, в което участват и други топ играчи, и да го накараме да се гордее. Ако се получи е много по-вероятно да иска участва в следващите издания. Ако свършим наистина добра работа, той със сигурност ще иска да продължи да играе в София.


Какво ще бъде посланието към хората сега?
- Имаме добра подкрепа от публиката, но тя трябва да продължи. Имаме добра подкрепа от корпоративната общност в София, но все още не е достатъчна. Аз мога да ви кажа, че ще стане страхотно събитие. На теория е така, но няма гаранции. Ние ще направим най-доброто, на което сме способни и ще видим каква ще бъде оценката на публиката. Ако се върнат, значи им е харесвало.


Защо решихте да се върнете към тази работа след четиригодишно прекъсване?
- Ако преди две години или дори преди една ме бяха поканили, нямаше да се съглася. Занимавах се с тази работа 25 години и то в два от най-големите турнири - Australian Open и "Хопман къп". Имах нужда от почивката, исках за няколко години да се върна към треньорството. Когато обаче се появи предложението на "Гаранти коза", се чувствах свеж, отпочинал и готов да се върна. На моята възраст щеше да е лесно да се откажа, да отида да играя голф и да се радвам на пенсиониранието си в Австралия. И не би било толкова стресиращо. Турнирът в София обаче ми дава възможност да помогна за създаването на нещо добро и полезно. Това винаги носи чувство на удовлетворение.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Ей тва е , един австралиец кандардисва българина да се върне за малко в родината....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Чоекът говори като голям специалист и имам чувството, че ще организира страхотен турнир. Усоех!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 394 Неутрално
 4. 4 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Ще стане страхотен турнир, личи си прото.

 5. 5 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Е като не иска пък да го носи, винаги може да стане поданик на... Свазиленд, нали?

 6. 6 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 265 Любопитно

  Човекът е прав. Тенисът освен спорт е и шоу. Трябва да се привлече по широка аудитория от тенис любителите и фанатиците. Много е жалко когато на турнир от такъв ранг се вижда празна зала. Да турнир 250 е, но ако се наложи, може да се вдигне! Стъпка по стъпка... И да, Григор не може да го носи на гърба си, но може да бъде доста полезен за популяризирането и налагането на този турнир в София! Това е добре за имиджа на България и София, за туризма, за инвестиции и за разпознаваемостта на българите! Да, тенисът не е като мач в професионалния бокс

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 731 Неутрално

  гришката не само че ще доде ами и най вероятно ще вземе турнирът . човека прави всичко за нас и за някакъв дребен турнир само и само да ни понадигне малко самучусвието . и то за някакви жалки пари дето за личност на неговото високо ниво са дребни пари или даже направо едно нишо . ами рисковите които поема да се кунтузи примерно и след туй заради туй да трябва да пропусни важните турнири ???? не знам той си знаи . но заслужава поне една мощна поткрепа от цялата бг общественост и от цялото държавно ръководство . а всичките истинси фенове на тенисът ще са в залата това е ясно . това ще е събитието номер едно за годината в спортът .

 8. 8 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето така се прави. Не с плюене на ляво и на дясно.

  chavo64
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Това е частен бинес, и се прави по правилата на частния бизнес ... всички "патриотарски" алибали в случая са смешни /според мене/ !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Този е няколко нива по-адекватен от тазгодишния лигльо.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 731 Весело

  гришка, очакваме те с нетърпение . но ако доведеш и твоята тъмнокожа перла ще предизвикаш фурор !

 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  Най-после в България да направят най-простото нещо - да извикат специалист. Дано да му дадат пълната свобода.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на komitata80
  komitata80
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Дано пожъне още повече успех тази година, и да му гласуват доверие на турнира за повече от 3 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK