Как БФС и Кралев се опитват да овладеят силово и минифутбола

От над 25 години турнирите по минифутбол се развиват пазарно и с голям интерес. БФС се сети, че не контролира това

© Градска футболна лига

От над 25 години турнирите по минифутбол се развиват пазарно и с голям интерес. БФС се сети, че не контролира товаБългарският футболен съюз (БФС) със съдействието на министъра в оставка Красен Кралев подеха административна атака срещу най-добре функциониращата форма на футбол в България - аматьорските лиги по минифутбол.


Тъй като това е единствената, а освен това работеща разновидност, която не попада под шапката на БФС, в последните седмици двете страни - ръководството на съюза и министърът се опитват да го овладеят. Или пък съсипят.


Преди броени дни ръководството на БФС е изпратило сигнал до Министерството на младежта и спорта (ММС) срещу Българска асоциация по минифутбол (БАМФ) на Лъчезар Паланков. Това е човекът, който от над 25 години организира първенства и турнири по футзал и минифутбол.
В последните години, откакто БФС се сети, че футзалът е под неговата юрисдикция, Паланков се е оттеглил от тази дейност и се концентрирал върху минифутбола. Той не се развива от ФИФА и УЕФА, а от самостоятелни международни организации. Дори се обмислят промени в правилата, които да направят футзала и минифутбола още по-различими.


Формалният повод на писмото до Бургас е твърдение за измама, според което БАМФ води комуникации с представители на български общини, кметства и институции, представяйки се като партньор на БФС. Лъчезар Паланков отрича да е правил подобно нещо. "Дневник" изпрати въпроси до БФС за изясняване на казуса, но не получи точен отговор на какво се базират обвиненията за измама.


"Ние имаме притеснения, когато се ползват съдии и делегати от структурите на БФС. Това създава впечатление за партньорство. По принцип съдиите нямат право да ръководят без разрешение такива мачове и следват санкции", даде пред "Дневник" своята версия Румен Вълков, председател на Аматьорската футболна лига.


Като следствие от кореспонденцията с футболния съюз Кралев, който е бивш председател на комисията по футзал към БФС, е изпратил писмо до кмета на Бургас Димитър Николов, с което го уведомява, че "единствено БФС с председател Борислав Михайлов има издадена спортна лицензия № 002500 от Министерството на младежта и спорта, която му дава право да администрира съответния вид спорт на територията на Република България и да го представлява пред държавата и международните спортни организации".


Писмото завършва с молба да не се допуска извършването на нерегламентирана дейност на територията на общината. Лъчезар Паланков заяви за "Дневник", че знае за писмото, което не е единичен случай. В други общини също са получили.


"Дневник" попита ММС на какво основание е изпратено писмото, откъдето отговориха, че "спазват закона" и че БАМФ не е лицензирана организация. От това следва, че провежда незаконни състезания. Но тъй като има много нелицензирани организатори на състезания, в ММС имали притеснения най-вече дали на турнирите по минифутбол има лекарски екипи и полиция.


В Спортната палата засега не са показали вълнение, че почти всяка седмица БТА съобщава за инциденти с пребити съдии и играчи по време на мачове в долните групи от първенствата на БФС - В групи и А окръжни. Нито дали там е имало достатъчна охрана и медицинско обслужване.


"Първо - при нас имаме охрана, често е от частни фирми, и медицинско осигуряване. И второ - преди години, когато правих статистика за развитието на дейността си, се оказа, че за 3600 изиграни мача е имало два инцидента", коментира Паланков.


Румен Вълков от БФС каза, че съюзът администрира всякакви видове футбол, на които е принципал. Попитан откога е принципал на минифутбола, той поясни, че в последно време УЕФА "припознава и минифутбола". Затова в БФС са заложили свой календар на събития за следващата година и даже създават регионални центрове.


Като начало БФС е решил да организира национален шампионат с 16 отбора в комплекса "Царско село". Всеки участник в него трябва да заплати разходите си за участие, престой и транспорт. Входната такса на отбор е 200 лв., а участието във всеки мач ще струва 40 лв. Премията за победителя в турнира ще бъде 1000 лв.


Според Паланков всяка година в турнирите на различните лиги по минифутбол участват 800-900 отбора в 30-40 центъра из цялата страна. Наградният фонд само за един от турнирите е в рамките на 1800 лева. За предстоящата "Зимна купа на Ефбет" наградата е 2000 лв.


Само за сравнение - във всички "неделни" аматьорски лиги по минифутбол участват стотици отбори с хиляди участници, докато в националния шампионат по футзал участват цели 14 отбора!


"Стотици пъти съм предлагал на БФС партньорство. Преди Борислав Михайлов да стане президент аз отговарях за футзала, но след това се оттеглих от тази дейност, за да няма излишна конфронтация. Останах да се занимавам с минифутбола. Преди две години влиятелни хора идваха да ме молят да реанимираме футзала, защото държавното първенство се сведе до 4-5 отбора", коментира Паланков и изрази съмнения, че "явно не могат да създадат нищо качествено и се опитват да го откраднат".


Атаката на футболния съюз е най-вече следствие от желанието на БАМФ да проведе европейско първенство по минифутбол в София през 2018 г. и Пловдив през 2019 г. без да има нищо общо с БФС. "Вярно е, че от години имам много добро разбирателство с кмета на Бургас, както и с други градове. Кметът на Стара Загора стана шампион в нашите турнири, защото играе активно", добави Паланков. Той поясни, че не знае как новите писма до кметовете ще се отрази на отношенията му с местните власти.


Според организатора на българското участие в световното първенство за бездомни Виктор Кирков, след като "две десетилетия БФС унищожава българския футбол" сега се е насочил към частните турнири, които са отдушник за "хиляди българи, отвратени от корупцията и некадърността на "професионалното" ниво в този спорт".


"Атаката на БФС не е само срещу БАМФ, а срещу всички частни лиги в страната, които въпреки недостатъците си се конкурират на пазарен принцип и са последната връзка с футбола за хиляди българи, отвратени от корупцията и некадърността на "професионалното" ниво в този спорт", коментира в своя профил във "Фейсбук" Кирков, който в последните години печели признание за проекта си за социална интеграция чрез спорт.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 729 Весело

  Хихи, Бай Боби се е увълчил нещо. Явно иска да прилапа евентуалните приходи от тази дейност. Ще хване нечий шлифер най-вероятно, но ще прецака добрите начинания, това е сигурно.

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  В предната си работа бях от отбора ни в ИТ лигата, организирана от БАМФ. И мога да изкажа комплименти за организацията на турнира. А те имат всякакви "лиги" и страшно много време участват. Затова се надявам БФС да не осер@т и това!

 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#2:"deymus"]атова се надявам БФС да не осер@т и това! [/quote]

  Е , ще го !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 880 Гневно

  Перука, ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ БАМФ!
  Съсипа де що имаше футбол в България, сега и аматьорските лиги ли искаш да съсипеш? Тези хора работят, за разлика от твоята казионна организация, остави ги да се развиват, да осигуряват развлечение за малки и големи.

 5. 5 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това е положението. Перуката, министър Крадлев и онова ингьозесто зализано келеме Павел Колев се опитват да сложат ръка върху всичко.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 6. 6 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не мога да разбера как може някой да има монопол върху ритането на топка. За ФИФА ясно, че признава една федерация, но на какво основание някой ще ме спре още утре да си направя едно сдружение, което да организира турнири за всички, които желаят. Ако искам и нови правила ще измисля.

 7. 7 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 610 Неутрално

  ФАЛШИВА КОСА, ФАЛШИВ ФУТБОЛ !!!

  1914 / 88
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Лоената топка, която лъже, че има каквото и да било общо със спорта, но го ръководи вече се опита да съсипе маратоните, които други ентусиасти успешно организират.
  Не мога да разбера какви са тези измислени заплахи с лицензите?
  Като деца организирахме подобни турнири в градския парк по системата "махала на махала". Единственият ни проблем бяха едни бабки с претенции за висок морал, които ни се караха, че играем на тревните площи и няколко пъти викаха милиция, което доведе до прекъсване на турнира. В последствие милиционерите не обръщаха внимание.
  Наградния фонд беше няколко лимонади и пакетче семки за всеки участник, които заедно купувахме и консумирахме по време на разбора на мача. Когато не се биехме...
  Та не виждам как тази дебела свиня ще забрани подобен турнир.
  И не разбирам защо от ММС твърдят, че искат да накарат колкото се може повече хора да спортуват?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#8:"Gopeто"]Та не виждам как тази дебела свиня ще забрани подобен турнир. [/quote]
  Ами казано е съвсем ясно как... Кралев, или който друг ненаял се дойде на негово място, натиска общините да не сътрудничат с БАМФ и други подобни организации. Забранява на съдиите да си докарват по някой и друг лев от такива мачове. Сигурно и други тесли ще измислят...
  Изобщо, щом е за разрушаване на нещо, ще го направят, съзиданието им е трудно и неизгодно, разрушението мнооого добре им се удава.

 10. 10 Профил на sten_p
  sten_p
  Рейтинг: 589 Неутрално

  И най-жалкото е че всичко това не е заради футбола, а заради таксите и приходите от този бизнес. Профи футбола си залязва в България като спорт и много хора си предпочитат аматьорския футбол като начин на спорт. А да не говорим че и двата 'футбола' се различават по-много отношения. То по тази логика трябва и футбола пред блока да е администриран от БФС. Май по скоро целта е да се вземат някакви пари (регламентиран рекет) от държавните организации и кметове организиращи масови спортове от колкото нещо друго в името на футбола...

 11. 11 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#5] от "Индивидуален паметник на културата":
  Няма да е чудно, ако утре тръгнат и "граждански патрули от лицензирани борци" да глобяват кварталните хлапета защото играят футбол без лиценз, медицински лица и охрана
  Държавата на дръвниците и крадците като крадлев и перуката-педал, нищо чудно и това да стане.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  До коментар [#9] от "Yotce":
  О, не се и съмнявам, че може да съсипе минифутбола. А с помощта на Михайлов е още по-сигурно.
  Кметовете, обаче скоро ще са съвсем независими от Борисов и може спокойно да теглят една .... на подобни забрани. Съдии също ще се намерят.
  Лошото е, че държавата би трябвало да подпомага подобни инициативи и дейности. Или както досега - да не пречи. А БФС няма нищо общо с държавата и с БАМФ и съответно никаква работа.
  Жалко ако оставим безобразията на двете свини да се случат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Малко ми бягат детайлите от статията, но изглежда като пореден епизод на Държавата срещу Гражданите.

 14. 14 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Весело

  тъй де, т'ва белото и уискито за гнясната Перука да не би да са без пари ...

  it comes from inside, just listen ...
 15. 15 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това ми прилича на поредния опит на държавата изкуствено да ни наложи някакъв монопол. Що се отнася до заплахата от санкции срещу съдиите, то следва да се знае, че съгласно конституцията на Р. България "всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа."

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 16. 16 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ами всяка неделя по стадионите за минифутбол има повече зрители от колкото на мачовете на "професионалистите".

  От там явно е тръгнала завистта на Перуката и Кралев, но и най-вероятно има някакви пари за усвояване от УЕФА по въпроса.

 17. 17 Профил на Миньора
  Миньора
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#16] от "abdulhazred":
  Перуката е голям шеф на футзала в Европа. Последно мисля награждаваше европейският шампион.

 18. 18 Профил на Йебемти Журналистиката
  Йебемти Журналистиката
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи, има там едно регулаторче, Комисия за защита на конкуренцията се казва, на което принципно това му е работата: да не дава на разни е**лници да правят монополи. Защото БФС и тоз, обличкият, министърчето, точно това искат.
  Ся, дали аматьорските лиги са организирани както си требва, това аз не знам, но нещо се съмнявам, че някой отчита данъци от тия пари дето ги събират за мачове... Но ако са чисти и готини и нямат претенции за пари от ФИФА, ФУФА и ФЕФА, нема драма да си бачкат и дори да треснат едно административно производство на БФС...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK