Григор Димитров напусна Мелбърн след епична битка с Рафаел Надал

Григор Димитров имаше своите върхове и почти никакви спадове в играта срещу Надал

© Reuters

Григор Димитров имаше своите върхове и почти никакви спадове в играта срещу НадалГригор Димитров изигра велик първи полуфинал на Australian Open в своята кариера, беше близо до финала, но в крайна сметка загуби битката срещу бившия номер 1 в тениса Рафаел Надал след почти пет часа игра.


Българинът не само, че даде сериозен отпор. Той игра като равен с равен с испанската легенда, но в крайна сметка загуби с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6. В неделя Надал ще спори за титлата в Мелбърн срещу Роджър Федерер.


Трудно можеше да бъде намерена разлика в класата и формата на Димитров и Надал. Те се гонеха в резултата от първата точка, пробиваха се във втория сет, не се пробиваха в четвъртия, изиграха два тайбрека. Накрая и умората започна да си казва думата.
Димитров имаше шанс да пробие в последния сет и да поведе с 5:3, но пропусна и двете възможности. Надал от своя страна не пропусна да пробие за 5:4 и да докара нещата до спечелването на своето подаване.


Но и тогава българинът не се предаде. Той показа своя нов характер - на човек, който е наясно със себе си и който знае, че мачът завършва с последната точка. Този път обаче шансът не беше на негова страна.


Въпреки загубата Димитров ще остави в историята един от най-добрите мачове в кариерата си като потвърждение на завършения технически и психологически тенисист.


Димитров спечели 720 точки за световната ранглиста и 900 хиляди австралийски долара (680 хиляди щатски долара) от наградния фонд.


Хронология на мача


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6 ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ! Димитров изпрати първия ретур в аут, а след това допусна 0:30 след нов неточен удар зад крайната линия. Григор обаче не се предаде и изравни 30:30, след като и двата му ретура бяха в полето и се стигна до неточни отигравания на Надал. Испанецът получи мачбол след ас на линията, но Димитров игра агресивно при следващото разиграване и изравни с перфектен смач. Българинът спаси още един мачбол, след като този път мрежата беше на негова страна и му позволи да направи уинър от форхенд. При следващия мачбол Димитров изпрати топката в аут.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:5 ПРОБИВ! Надал поведе в гейма след прекрасен удар на линията, а след това Григор направи двойна грешка. Устиска за 15:30, след като му се наложи да играе на втори сервис. Изравни, след като Надал изпрати топката встрани след една предимно дефанзивна игра. Испанецът стигна до точка за пробив, след като топката отскочи от мрежата и излезе зад крайната линия. Възползва се от него и е на гейм от спечелването на мача!


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:4 Димитров имаше инициативата в гейма от самото начало и след чудесен смач стигна до две точки за пробив. Това бяха два скрити мачбола, но не успя да ги вземе. Испанецът защити едната в поредното изтощително разиграване, а втората я спаси благодарение на помощта на сервиса и последвало излизане на мрежата. След това довърши обрата в гейма.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:3 Сервис геймът на Григор започна с ас номер 20, но за втората точка Надал извади страхотен ретур. Испанецът продължава да се защитава много всеотдайно и това създава неприятности на българина, който трябва да престои на полето дълго време, когато изпълнява начален удар. Все пак си свърши работата с много прецизен уинър от форхенд.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 3:3 Рафаел Надал спечели подаването си на нула.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 3:2 Димитров започна добре с 30:0 и изглеждаше, че няма да има проблеми, но Надал върна три пъти ретура в разиграване и българинът сбърка три пъти идентично от бекхенд. Димитров спаси точката за пробив, всъщност Надал му помогна с пресилен удар зад крайната линия. Димитров измъкна подаването си със смач.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 2:2 Надал не направи нищо изключително при своето подаване, но все пак началният му удар му му даде известно предимство. Явно добрият сервис ще играе все по-голяма роля до края на мача, тъй като при задаващата се умора движенията ще стават по-бавни.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 2:1 Малко по-бърз и лесен сервис гейм на Димитров, но не и лишен от емоции. Веднъж се наложи да отиграва лоб на линията с гръб към мрежата, Надал върна не много трудно и Димитров завърши. А след това и двамата се оказаха близо до мрежата, но минаващият удар на българина беше неспасяем. Две добри зрелища за публиката.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 1:1 Димитров започна с 30:0 и това вещаеше неприятности за Надал, но той успя да изравни. Българинът обаче игра търпеливо в следващото разиграване и направи чудесен завършващ удар от бекхенд, който попадна в ъгъла на полето. Това му даде точка за пробив. Надал измъкна подаването си със сервис по диагонала, който Григор не успя да върне.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 1:0 Лошо начало на новия сет, защото Димитров започна с 0:30. Върна една точка със силен сервис, но последващото му излизане на мрежата се оказа отново неуспешно. Надал свали топката ниско и българинът игра в мрежата. Надал получи две точки за пробив, но Димитров се измъкна с прекрасна защита и безупречен мощен завършващ удар. Последва и мощен начален удар за 40:40. Последва дълга битка за успеха в гейма, при която Надал получи още една точка за пробив след несполучлива къса топка от Григор След над 10 минути игра все пак българинът измъкна подаването си.


Двамата полуфиналисти официално прехвърлиха четирите часа игра!


След малко мачът ще влезе в петия си час.


3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4) СЕТ! Надал си взе подаването след пресилен удар от форхенд по диагонала на Григор, но след това българинът отговори с две спечелени разигравания, едното от които на косъм на линията. Първият минипробив беше за Димитров при 3:2 след хубав ретур. Двамата размениха полетата при 4:2 за Григор, който стигна до 5:2 с лек, но добре насочен първи сервис. Отново прекрасен ретур на Григор му отвори вратата за спечелването на сета - 6:3 след излизане на мрежата и завършващо воле от бекхенд. Силен сервис по правата сложи край на тайбрека със 7:4.


3:6, 7:5, 6:7(5), 6:6 Имаше и ас, и двойна грешка, но като цяло безпроблемен сервис гейм за Димитров. Двойната грешка дойде при 40:0, но след това бързо българинът изпрати сета в тайбрек. Нито една възможност за пробив не се откри в този сет.


3:6, 7:5, 6:7(5), 5:6 Димитров започна добре и взе първата точка, но Надал успя да се върне в гейма. Двамата направиха дълги разигравания и малко не достигна на българина да бъде от печелившата страна. Не дава лесни точки, но и не успява да притисне испанеца за пробив.


3:6, 7:5, 6:7(5), 5:5 Един от най-лесните геймове при начален удар за Димитров без да даде точка, плюс още един ас в актива, за да станат 14. Никакви притеснения за това, че мачът може да свърши скоро.


3:6, 7:5, 6:7(5), 4:5 Надал направи 30:0 със страхотна къса топката, след като Григор сякаш държеше инициативата в разиграването. Испанецът беше на път да спечели без да даде точка, но Димитров усложни нещата със страхотен печеливш удар на крайната линия. Все още няма пробиви и българинът ще трябва да сервира за оставането в мача.


3:6, 7:5, 6:7(5), 4:4 Григор Димитров започна с ас, но за втората точка Надал дочака българинът да сбърка форхенда си. Но пък испанецът два пъти след това сбърка ударите си в близост до страничните линии и улесни взимането на гейма от Григор. Накрая изпрати топката в мрежата.


3:6, 7:5, 6:7(5), 3:4 Равностойната игра продължава с пълна сила. Григор не дава лесни точки на Надал от начален удар, непрекъснато праща топката в разиграване и борбата за е за всяка точка. Надал приключи гейма с прецизен удар на страничната линия, за който българинът нямаше отговор.


3:6, 7:5, 6:7(5), 3:3 Не беше лесен сервис гейм за Григор Димитров, въпреки че направи 12-ия си ас. Все пак спечели гейма от 40:30 след изпълнение на втори сервис, чудесен защитен лоб и подценена ситуация от испанеца.


3:6, 7:5, 6:7(5), 2:3 Надал удържа сервис гейм, в който изоставаше с 15:30. При 30:30 испанецът спечели най-дългото разиграване в мача с минаващ удар от бекхенд по правата, а след това приключи с бърз точка от сервис.


3:6, 7:5, 6:7(5), 2:2 Труден втори сервис гейм за Димитров, в който се стигна до равенство. Отличен сервис и печеливш в форхенд с лека намеса на мрежата му носят равенство в резултата.


3:6, 7:5, 6:7(5), 1:2 Надал печели убедително и второто си подаване. Той поведе с 40:0 след три перфектни сервиса. След това допусна непредизвикана грешка от бекхенд, но в последвалото разиграване затвори гейма, след като принуди съперника да сбърка от форхенд.


3:6, 7:5, 6:7(5), 1:1 Солиден първи сервис гейм на Димитров в четвъртия сет, който той затвори на 30 с две директни точки от начален удар.


3:6, 7:5, 6:7(5), 0:1 Надал печели подаването си на старта на четвъртия сет. Григор Димитров взе първата точка, но след това не успя да върне три ретура подред. Последва грешка на испанеца от бекхенд, но при втория си геймбол той измъкна маратонско разиграване, завършено с форхенд по обратния диагонал


3:6, 7:5, 6:7(5) СЕТ! Надал стартира с минибрейк, но той беше върнат веднага благодарение на удара от форхенд в аут на испанеца. При следващия сервис Надал отново направи минибрейк, след като сеченият бекхенд на българина излезе извън полето. Размениха полетата при 4:2. Страхотният ретур на Димитров му позволи да вземе предимство в разиграването и да върне минипробива за 3:4. Григор пресили бекхенда си при разиграването на първото подаване, направи ас след това, но щетата беше нанесена - 4:5. И отново чудесен ретур за 5:5. При 5:6 Надал пое инициативата да атакува и Димитров отговори с топка в мрежата. Този тайбрек можеше да има и друга съдба, но показа колко са изравнени силите!


3:6, 7:5, 6:6 Ще има тайбрек, след като Надал отново беше с една идея по-прецизен след своя начален удар. Григор Димитров пресили два от своите удари, което доведе до две от спечелените точки от испанеца.


Играта е спряна, защото според информация от корта има проблем със зрител и се налага намесата на медицински екип.


3:6, 7:5, 6:5 Първият критичен сервис гейм от известно време. Димитров трябваше да мине през изпитания в резултата, но все пак успя да се измъкне. Имаше и едно несигурно излизане на мрежата, но за щастие типичният за Надал минаващ удар се оказа в мрежата. Испанецът отново ще сервира за оставане в сета.


3:6, 7:5, 5:5 Надал сервираше за оставане в сета и отново показа, че не е склонен да дава възможности за пробив. Съперниците не показват никакви колебания в играта си, а началният удар си е сериозно предимство в последните геймове.


3:6, 7:5, 5:4 И двамата влязоха в ритъм на начален удар, Григор играе уверено и прецизно. Отново без проблеми се справи със своя сервис гейм.


3:6, 7:5, 4:4 И Надал направи максималното, за да не даде възможности на Григор да го затрудни. Лесен сервис гейм и за него, завършен с шестия ас.


3:6, 7:5, 4:3 Уверен сервис гейм на Димитров, в който можеше да спечели и на нула, но въпреки това нямаше никакви поводи за притеснения. Асовете му нараснаха на девет.


3:6, 7:5, 3:3 ПРОБИВ! Пробивът е върнат веднага! Надал започна с двойна грешка, отново Димитров пресили форхенда и прати топката зад линията. Григор беше достатъчно търпелив в следващите разигравания, за да стигне до две точки за пробив, но испанецът се защити. Димитров отново получи шанс да пробие след топка на Надал в мрежата, но испанецът отговори с отлично изпълнен сервис и излизане на мрежата. При четвъртата възможност Надал изпрати топката встрани от полето.


3:6, 7:5, 2:3 ПРОБИВ! Димитров сам си изпусна сервис гейма, защото сгреши топки, които не трябваше да бърка и бяха нарисувани за завършване. Най-вече пресилваше ударите с новите топки и те излизаха извън полето. Този път Надал първи пробива, дано обаче не се повтори първият сет.


3:6, 7:5, 2:2 Надал беше на път да спечели лесно подаването си, но Димитров беше на друго мнение. Той показа страхотна защитна игра, с отлични и вариативни удари, намали на 30:40, но в крайна сметка не успя да устиска.


3:6, 7:5, 2:1 Колеблив начален удар на Григор Димитров, който доведе до двойна грешка и две точки за пробив. Българинът се защити добре с два поредни отлични начални удара и изравни на 40:40. След това мрежата му помогна - топката се закачи във филето и след колебание падна в полето на испанеца. Асът обаче довърши гейма в полза на Григор.


3:6, 7:5, 1:1 Надал също спечели подаването си без да загуби точка, но това можеше да се очаква. След серията пробиви в началния му удар и в началото на новия сет вероятно и двамата са изчистили главите си от случилото се до момента. Мачът така или иначе влиза във формат два от три сета.


3:6, 7:5, 1:0 Григор отново има шанса да сервира първи в сета и да има предимство в резултата, ако си взима подаванията. Димитров игра със страхотно самочувствие и взе гейма без да загуби точка.


3:6, 7:5 СЕТ! Крайно време беше. Григор Димитров този път проби, след като отново беше много сигурен на ретур, а оттам имаше добри позиции в разиграванията. Той получи две точки за пробив и успя при първата, когато Надал изпрати топката зад крайната линия. Сетът продължи малко над час, но българинът показа страхотен характер и се възползва максимално от серията пробиви.


3:6, 6:5 Григор не показа да се е разколебал или още по-лошо - отчаял след пропуснатите четири сетбола. Сервира уверено, първият му начален удар работеше добре и отново е с гейм напред. Трябва му обаче пробив, ако не иска да играе тайбрек.


3:6, 5:5 Невероятна битка, в която Григор имаше четири възможности да спечели сета. Той се бори за всяка точка, беше търпелив, когато трябваше, но Надал все намираше начин да се измъкне. Димитров връщаше ретурите като лъв, не даваше лесни точки, принуждаваше испанеца да се бори, но Надал демонстрира за пореден път колко опит и хъс има в себе си. Със сигурност се изпоти много, а накрая можеше да си отдъхне, че серията от пробиви приключва и още е в сета.


Григор Димитров напусна Мелбърн след епична битка с Рафаел Надал

© Reuters


3:6, 5:4 ПРОБИВ! Въпреки добрия първи сервис на Димитров Надал показа много хъс и показа една от запазените си марки - защита до дупка. Стигна се до 15:40 и връщане на пробива. Българинът не беше достатъчно убедителен, може би му липсваше и доза самочувствие да приключи сета.


3:6, 5:3 ПРОБИВ! Григор връщаше добре при началния удар на Надал, но при разиграванията беше в повечето случаи от губещата страна. Все пак Надал направи две грешки от форхенд при 40:15, което позволи резултатът да бъде изравнен. След това отново изпрати топката в основата на мрежата и даде точка за пробив на българина. Този пък подаръкът дойде от испанеца - двойна грешка и пробив. Брилянтна игра на ретур на Димитров!


3:6, 4:3 ПРОБИВ! Димитров започна с двойна грешка, но изравни с прекрасен завършващ удар след ретура на испанеца. Повтори упражнението и за 30:15 без да е вкарал първи сервис. Липсата на първи сервис даде точка за пробив на Надал. Григор се защити с много добър сервис, който принуди Надал да върне топката късо. Двойната грешка при предимство за испанеца доведоха до връщане на пробива.


Григор Димитров напусна Мелбърн след епична битка с Рафаел Надал

© Reuters


3:6, 4:2 Сега е времето Григор да не търси максимума при подаванията на Надал, а да се съсредоточи върху своите сервис геймове, но въпреки това българинът се опита отново да притисне своя противник. Испанецът обаче направи два аса и съкрати пасива.


3:6, 4:1 Димитров изпълняваше уверено начален удар, но и Надал показа зверска защита при 0:15, като прехвърли Григор и след това излезе на мрежата. След това при втори сервис на мрежата Надал игра много агресивно и след дълго разиграване принуди българина да сбърка. За щастие първият сервис на Димитров заработи, направи и ас за 40:15, а след това затвърди пробива!


3:6, 3:1 ПРОБИВ! Димитров започна добре и поведе в подаването на Надал с 40:0, след като беше търпелив и разумен в разиграванията. Завършващите му удари бяха неспасяеми, а при 30:0 сеченият удар затрудни максимално Надал. Накрая испанецът прати топката от форхенд в аут и даде своето подаване без да спечели точка.


3:6, 2:1 Григор сам си направи гейма по-труден, отколкото предполагаше ситуацията. След като поведе с 40:0 допусна авансът му да бъде намален до 40:30, но все пак не се вкара в по-сериозни неприятности.


3:6, 1:1 Димитров показа огромно желание да се бори за всяка точка. При 15:15 трябваше да пробяга няколко пъти дължината и широчината на корта, за да се защити. Не успя, но се бори докрай. След като поведе с 40:15 Надал допусна първата си двойна грешка, но след това със сервис в тялото на Григор си измъкна гейма.


3:6, 1:0 Григор Димитров започна спокойно и уверено втория сет и спечели началния си удар по познатия начин от първия сет. Не изглежда да е силно разтревожен от загубата на първата част - още едно доказателство, че психически е много по-устойчив в сравнение с последните две години.


Григор Димитров напусна Мелбърн след епична битка с Рафаел Надал

© Reuters


3:6 СЕТ! Надал не изпълнява силен начален удар, но го прави много добре насочено, с което затруднява ретура на българина максимално. След 35 минути игра, един пробив и без да блести с нещо изключително Надал взе сета. Вероятно най-силното му оръжие досега е опитът и умението да напипва слабостите на противника.


3:5 Григор отново доминира на своя начален удар, но освен доброто му изпълнение и последващите комбинации, Надал вероятно също пази сили за своите подавания, които могат да му спечелят сета.


2:5 Надал дава все по-малко шансове на Григор при своите подавания. Или изпълнява много трудни за връщане начални удари, или когато не са толкова опасни диктува разиграванията без да даде реална възможност за пробив. За момента испанецът има 70% вкаран първи сервис и 88% спечелени точки след успешен първи начален удар.


2:4 Димитров игра без напрежение при своето подаване, не показа признаци на объркване или сковаване. Спечели подаването си безпроблемно, но му трябва пробив, за да се върне в сета.


1:4 Надал бързо и лесно затвърди пробива, след като направи първия си ас в мача, а след това Григор прати топката в мрежата. Последва нов ас за 40:0, а нова топка в мрежата от бекхенда на българина улесни още повече задачата. След колебливото начало на мача бившият номер 1 в света вече играе с много добро самочувствие.


1:3 ПРОБИВ! Значително по-труден сервис гейм за Димитров, заради по-лош първи начален удар. Надал получи две точки за пробив. Григор се защити с чудесно изпълнение на сервис, след това опита излизане на мрежата, но испанецът го парира с перфектен минаващ удар.


1:2 Надал стабилизира играта си и направи много по-сигурен сервис гейм, в който българинът започна с аванс от 15:0, но след това испанецът не даде много шансове.


1:1 Перфектен сервис гейм за Димитров без да даде точка, като реализира два аса, а в единственото разиграване се защити прекрасно, като свлече топката пред излизащия на мрежата испанец. А освен това Надал вече загуби две от обжалванията си!


0:1 Григор започна стабилно на ретур и влезе в разигравания, а Надал изкара два пъти топката в аут зад крайната линия за 0:30. След това българинът стигна до две точки за пробив при 15:40. При първото разиграване Надал игра агресивно и атакува със смач на мрежата. След това Надал трябваше да изпълнява втори сервис, но го направи агресивно по правата и изненада Григор, за да изравни. Все пак испанецът взе гейма, който като цяло показа, че Димитров е напълно готов за мача.


Последни приготовления преди старта. Надал ще сервира първи.


Финалистът Роджър Федерер говори за медицинските таймаути: "Медицинските прекъсвания често са повече на психологическа основа, отколкото заради физически проблеми. При тях за първи път по време на мач можеш да поговориш с някого, било и с физиотерапевта на турнира. Почвате да си приказвате за болките и как се надяваш те да отшумят. Понякога само това те кара да се почувстваш по-добре".


Минути ни делят от началото на мача, който в България се излъчва от "Евроспорт".


Матс Виландер: Григор трябва да разбие ритъма на Надал, което означава, че ще трябва да използва повече сечения си бекхенд, отколкото в последните месеци. Не можеш да оставиш Надал да диктува ритъма и да определя темпото на игра.


Тони Надал пред "Евроспорт": Трябва да се пазим да му даваме топки на форхенд. Когато става въпрос за удар от форхенд от лесна позиция ще е трудно за Рафа да остане в разиграването.


Матс Виландер за "Евроспорт": Надал ме изненада повече от Григор, защото трябваше да мине през по-тежки съперници. Но Григор е във форма, спечели в Бризбейн и затова ще е трудно да се прогнозира кой ще победи в двубоя между тях. Повече за очакванията на експертите прочетете тук.


Първите шампиони на тазгодишния Australian Open са Бетани Матек-Сандс и Луцие Шафаржова, които победиха във финала при женските двойки Андреа Хлавачкова и Шуей Пън с 6:7, 6:3, 6:3. Американо-чешката двойка спечели четвъртата си титла от Големия шлем. Те са носителки на трофея в Мелбърн и през 2015 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK