Една година до Пьонгчанг 2018: Корейците очакват "нова ера в азиатския спорт"

Организаторите отбелязаха деня с церемония

© Reuters

Организаторите отбелязаха деня с церемонияНачало на нова ера за азиатския спорт. Това е едно от водещите очаквания на организационния комитет на Пьонгчанг 2018.


До следващите зимни олимпийски игри остава точно година. Домакините поставиха начало на обратното броене с церемония, подхождаща на големите им надежди и очаквания.


"Започва нова ера в азиатския спорт. Нашата визия е да отворим пътя на зимния спорт в североизточна Азия", каза организационният директор Ли Хи Бом.
Стилната церемония включваше демонстрации по таекуондо, К-поп и традиционна корейска музика. "За пръв път магията на олимпийския спор на сняг и лед идва в Корея", каза президентът на МОК Томас Бах.


"Корея изпълнява обещанията си", добави той.


За пръв път страна от Азия, различна от Япония, ще приеме зимните игри. С домакинството на Токио на летните игри през 2020 г. и на Пекин в началото на 2022 г. Азия засилва влиянието си върху световния спорт.


Обратното броене

© Reuters

Обратното броене


Организаторите на игрите в Пьонгчанг през 2018 г. бяха принудени да преодолеят нежеланието на корпоративните спонсори да подкрепят игрите. Има опасения и от международната общност за заплаха за националната сигурност от страна на Северна Корея.


"На всеки атлет е позволено да участва на игрите, стига да проповядва мир. Не вярвам в засилващите се опасения за напрежение на Корейския полуостров. Северна Корея има право да участва, ако обича мира", заяви Ли.


Президентът на Южна Корея Пак Кън Хе беше обвинена, че е оказвала натиск върху големи фирми да даряват пари на две фондации, които са създадени с цел да подкрепят президентските и инициативи. Ли поясни, че продължаващата политическа криза няма да се отрази негативно върху организацията на олимпиадата в Пьонгчанг.


"Знам, че някои хора са притеснени от политическата ситуация в момента, но това няма да окаже влияние върху нашата подготовка за игрите", каза още Ли.


Южна Корея ще се присъедини към елитна група от държави, които са домакинствали летни и зимни олимпийски игри, както и световно по футбол и световно по лека атлетика. Тези държави са Япония, Германия, Франция и Италия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK