"Синя България" попита какви средства ще вложи Боримиров и оттегля ли се Русев

Тръстът показа несъгласие с решението на собственика Спас Русев да прехвърли акции на Даниел Боримиров

© Юлия Лазарова

Тръстът показа несъгласие с решението на собственика Спас Русев да прехвърли акции на Даниел БоримировИзбори 2022

Тръстът "Синя България" показа притеснения около решението на собственика Спас Русев да прехвърли част от акциите си на спортния директор Даниел Боримиров. С този ход бившият национал става вторият най-голям акционер в клуба.


От тръста зададоха шест въпроса, свързани с детайли около сделката. Първите два са свързани с това какви средства възнамерява да инвестира Боримиров и какъв е произходът им. Следва и въпрос дали ходът на Русев може да бъде разглеждан като знак, че се оттегля от властта в "Левски".


Вчера Боримиров каза пред "Гонг", че няма да има финансов ангажимент с придобиването на акциите
"Считаме за крайно неприемливо и недопустимо контролът върху мажоритарния пакет акции, формиращи капитала на дружеството, да бъде обект на прибързани разпоредителни действия от страна на лицата, които разполагат с него. Не можем да приемем изтъкнатите аргументи за целесъобразност на извършената промяна със сключването на един рекламен договор, каквито и да са неговите финансови параметри, както и очакваните от него търговски или други изгоди за клуба", пишат от "Синя България".


Прехвърлянето на акции от Русев на Боримиров беше обяснено с "преодоляването на всички пречки пред новия рекламен договор (с "Виваком") и избягване на конфликта на интереси".


"Многократно се прокрадваха съмнения за ролята и правото на организациите на привържениците да участват в управителния съвет на клуба, при положение че същите не поемат конкретна отговорност за финансирането на неговата дейност", припомнят от тръста по наболелия за тях въпрос за участието на привържениците в управленските процеси.


Въпросите на "Синя България"
1. Какви по размер финансови средства и в какви срокове се ангажира да инвестира в дейността на клуба вторият след г-н Русев акционер г-н Даниел Боримиров?
2. Какъв е произходът на тези средства и при какви условия ще бъдат инвестирани те в дружеството - безвъзмездно или срещу определени насрещни задължения от страна на клуба?
3. Във връзка с отправения публичен апел от страна на г-н Боримиров за събиране на 12 милиона лева от страна на привържениците, които да бъдат предоставени безвъзмездно на клуба - това ли е инвестиционната програма на новия крупен акционер за финансиране на дружеството и ако да, счита ли, че при нейната реализация привържениците биха разполагали с правото да придобият сами контрола върху акциите на ПФК "Левски" АД като негов най-крупен и значим инвеститор?
4. Счита ли г-н Русев, че преодоляването на едни или други формални законови пречки пред подписването на един рекламен договор, макар и с огромно значение, е достатъчно основание за разпореждане с голяма част от акциите на клуба и осъзнава ли възможните последствия от предприетия от него акт?
5. Значението на предприетото от г-н Русев действие следва ли да се разглежда като ясен знак за готовност от негова страна да отстъпи контрола върху мажоритарния пакет акции в капитала на дружеството на трети лица, респективно като знак за неговото оттегляне?
6. Извършеното прехвърляне на акции има ли насрещни финансови измерения и ако има такива, какви са те по размер, а в случай че няма, каква е мотивацията на г-н Русев да се раздели безвъзмездно с един финансов актив за милиони, поемайки риска от загуба на ефективен контрол върху този актив?

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK