Дойде ли време за радикални промени при организирането на олимпийски игри

Към момента Париж е големият фаворит за домакинството на игрите през 2024 г.

© Reuters

Към момента Париж е големият фаворит за домакинството на игрите през 2024 г.Оттеглянето на кандидатурата на Будапеща за домакинство на олимпийските игри през 2024 година предизвика много полемика в Унгария, но последствията от случилото могат да доведат и до сериозни промени в олимпийското движение.


До скоро олимпийските игри бяха едно от най-желаните и престижни събития в света на спорта, но в последните години МОК се сблъсква със сериозни проблеми с оттеглянето на кандидатури. А това води със себе си въпроса дали не е дошъл моментът за радикални промени.


"МОК трябва да е по-решителен в мерките си за опазване на олимпийските принципи. Трябва да има сериозна дискусия, която да помогне за разбирането на факта, че игрите има тансформационен ефект върху градовете, които ги посрещат. Комитетът трябва да разясни, че градовете печелят от кандидатурата си, дори и да не бъдат избрани", заяви дългогодишният консултант на кандидат-домакини Стратос Сафиолеас пред "Ройтерс".
До момента общо четири града - Будапеща, Бостън, Хамбург и Рим, по различни причини се отказаха от надпреварата, въпреки че заявиха участие. Това остави единствено Лос Анджелис и Париж в битката за домакинство.


Проектът Agenda 2020, включващ 40 реформи, свързани с намаляването на цената, размера и сложността на домакинства, на практика изглежда провален.


Новият кмет на Рим Вирджиния Раджи обяви още в предизборната си кампания, че е против кандидатурата на града

© Associated Press

Новият кмет на Рим Вирджиния Раджи обяви още в предизборната си кампания, че е против кандидатурата на града


"Трябва да помислим добре какво е необходимо да се промени, за да има ефект от тези реформи и дали има нужда от нови. Разочароващо е, че и Будапеща оттегли кандидатурата си. Унгария е страна с богати олимпийски традиции", коментира Адам Пенгили, дългогодишен член на МОК.


Над 260 хиляди унгарци подписаха петиция с искане за референдум за кандидатурата на столицата, въпреки че в сила вече е Agenda 2020, който би трябвало да поощрява средно големите градове, желаещи да домакинстват.


Това обаче очевидно не работи, тъй като цели осем кандидатури за игрите през 2022 и 2024 г. бяха оттеглени. За зимния форум това се случи с Осло, Стокхолм, Краков и Лвов. Към тях могат да бъдат добавени Мюнхен и Сен Мориц, където се проведоха референдуми и жителите им отхвърлиха идеята.


"Очевидно има проблем, след като толкова европейски градове се оттеглят от надпреварата. Това не е случайно и трябва да разберем каква е причината. Затова се опитваме да променим нагласата, че в конкурса има само губещи и един победител. Дори само кандидатура може да бъде престижна и да повлияе добре на града", каза Пенгили.


"Трябва да се вземе предвид, че процедурата в сегашния си вид произвежда много губещи", призна самият президент на МОК Томас Бах през декември.


Ръководството на МОК вече обмисля нови реформи

© Associated Press

Ръководството на МОК вече обмисля нови реформи


Отказът на Будапеща да продължи участието си в конкурса превръща промените не само в нужни, но и належащи. В комитета дори се обсъжда вариант Париж и Лос Анджелис да приемат следващите две летни олимпийски игри, за да няма разочаровани.


Поддръжниците на тази теория смятат, че подобно решение ще доведе до стабилност, както и повече време за подготовка на градовете. Противниците обаче отбелязват, че така ще бъдат отблъснати евентуалните кандидати за игрите през 2028 - очаква се сред тях да са Доха и някой руски град. Обявяването на домакин 11 години по-рано предполага и финансова, и политическа нестабилност на организационните комитети.


Сега за МОК идва време за размисъл и взимане на важни решения.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Ами явно не всички градове вече могат да печелят.Дали ще имат ОИ в Лос Анжелис и Париж няма значение за тези градове те си печелят и без такива мероприятия.Явно е,че това не е лъжица за всеки град,а дори и за една държава.Кръга на градовете и държавите които могат да организират ОИ се стеснява.Може би ако се помисли да се организират в няколко съседни държави.

 2. 2 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  И аз мисля,че е дошло..

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
 3. 3 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Проблемът е ясен - Олимпиадата е финансова бомба, ако изключим големите и боготите държави, всички останали посрищат игрите на загуба. Аще няма година, а съоръженията в Рио ръждясват. За Атина не ми си говори. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cost_of_the_Olympic_Games

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10601 Неутрално

  Така ще бъде, докато МОК прибира парите, а градът-домакин плаща сметката в продължение на десетилетия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4503 Любопитно

  До коментар [#3] от "bai_john_petrov":

  Именно. Да организираш ОИ е много скъпо и донякъде рисковано начинание. Всички спортни съоръжения необходими за провеждането им трябва да се ползват и след края на игрите, иначе става като в Рио и Атина. Ако няма достатъчно желаещи да спортуват на тези съоръжения ще трябва да се разрушат и да се направи нещо ново на тяхно място.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 334 Весело

  Не виждам за какво са ни олимпиади ... и така и така вече не печелим медали, за нас е безмислено. Медали печелят 10-на държави, предлагам да се организират олимпиади само в тези страни. Вадят се последните три олимпиади, класират се страните от десетката по медали и домакинстват на олимпиади и готово...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 7. 7 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Олимпиади вече могат да се правят само по два начина:
  - в градове с вече много добре развита спортна база и инфраструктура /Лондон 2012/, /Ванкувър 2010/
  - в държави със силно централизирана власт, където държавата осигурява практически неограничено финансиране /Пекин 2008/, /Сочи 2014/
  Иначе се стига до Рио 2016 и откази

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Да, ама Батето искаше да набута България за домакин на зимните игри. Опазил ни Бог - не стана!!!

 9. 9 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#8] от "Alexander97":
  Тогава олимпийските игри бяха с по-човешки мащаби. Игрите можеха да се провеждат и в малки градчета като Лилехамер и Албервил.
  Нямаше спортове като кърлинг, ски свободен стил и сноуборд. Дисциплините бяха по-малко, също и участниците.

 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Много важно като няма мераклии за организиране , олимпийското движение трябва да се върне назад в времето като е било до 60-те г Професионалния спорт си едно аматьорския друго

  гошо
 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 629 Весело

  "Комитетът трябва да разясни, че градовете печелят от кандидатурата си, дори и да не бъдат избрани", заяви дългогодишният консултант на кандидат-домакини Стратос Сафиолеас"

  Това се очертава, като единственият начин да се спечели - печелиш да не загубиш повече.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Организиране на Олимпиада има смисъл, ако голяма част от инфраструктурата съществува вече. Иначе промоцията на такава цена излиза финансова безмислица...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  На повечето хора с мислене като нашето е ясно, че да организираш ОИ не е лъжица за всеки град и/или държава и освен подготовката, кандидатирането и при "спечелване" подготовката и провеждането да свършат някаква вътрешно-политическа и корупционно-обогатяваща работа, за хората и държавите остават загубите.
  Отделно че за многото видове спорт се подготвят терени и съоръжения, които после не се използват ( това е в сила и за зимните и за летните игри).
  В този смисъл, както напоследък се процедира при футболните първенства, крайно време е игрите да се организира в няколко съседни или относително близко разположени държави, в зависимост от профила на спортовете, в които те са напреднали или в големи държави и градове, където финансовите възможности ще позволят изграждането и големия брой жители ще позоволят по-доброто използване на съоръженията след игрите.

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6596 Неутрално

  Организацията на едни олимпийски игри е много скъпо удоволствие, а и изградената база и инфраструктура не се използва рационално след игрите или направо се руши и унищожава. Примери много - от Рио до Атина и Сараево

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Дали ще имат ОИ в Лос Анжелис и Париж няма значение за тези градове те си печелят и без такива мероприятия.[/quote] Специално Париж е загубил 1,5 млн. туристи заради страховете от атентати. Олимпиадата няма да ги върне. Май тогава ще има по-големи мераци (и по-големи възможности) за организиране на атентати.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 16. 16 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Олимпиадата е остаряла формула за провеждане на спортни мероприятия. Има си достатъчно световни първенства по отделните видове спорт.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  ОИ, както и самият МОК, за съжаление, се превърнаха в извор на корупция.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 373 Неутрално

  [quote#8:"Alexander97"]Батето искаше да набута България за домакин на зимните игри. Опазил ни Бог - не стана!!! [/quote]

  Да сравняваш 1992 и 2022 е липса на елементара мисъл!!!Дори не е '92-ра, а към края на '80-те, защото тогава беше изборът!!!
  Помисли или потърси, като не можеш, колко нови спортове се вкараха оттогава, какво беше времето и изобщо - огромната разлика между днес и преди 30 и повече години!

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  [quote#9:"Panda"]Тогава олимпийските игри бяха с по-човешки мащаби.[/quote]
  Искаш да кажеш, че и открадването щеше де бъде в нашенски, български мащаби. Някои строители на соца отлежаха НДК-то.
  Бая вила поникна тогаз.

 20. 20 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "bai_john_petrov":

  "Проблемът е ясен - Олимпиадата е финансова бомба, ако изключим големите и боготите държави, всички останали посрищат игрите на загуба. Аще няма година, а съоръженията в Рио ръждясват. За Атина не ми си говори. "

  Ами бомбата ще става все по-голяма, ако се продължава с безумното разрастване на олимпийските игри и включването на все нови и нови спортове в програмата - някои прищявките на домакините, други заради врясканаето на феминистките ( например бокса за жени, борбата за жени и др.), трети заради интересите на отделни малки региони ( напр. бейзбола е популярен основно в САЩ и някои малки карибски държави)....

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  Реформата трябва да се състои в разпускане на корумпирания МОК и спиране на олимпиадите. Човечеството трябва да си почине за известно време от това безумие. Олимпийското движение достатъчно се компрометира, политизира и комерсиализира, за да съществува и за напред.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Дойде време за промяна но не в организирането а в самите олимпийски игри.

  Едно помпозно надуто мероприятие вкарващо в огромни разходи организаторите и с много съмнителен спортен да не говоря за икономически ефект. Начин някой диктатор да си начеше крастата, да се пофука пред света и пътем да завърти няколко далавери за милиарди.

  А построеното след това стои неизползвано и се руши. Какво по-добро доказателство, че за хората /тези обикновените/ те са безполезно пилеене на огромни пари?

  Може да са били нужни едно време, повод да се съберат много хора на едно място, съревнование. Но днешно време пътуването е толкова улеснено, медиите ежедневно са задръстени от спортни прояви, какво повече дава една олимпиада на обикновеният човек?

  Глупак да е пак ще си зададе въпросът "Не е ли по-добре тези пари да отидат за училище за детето ми, за нещо друго полезно което ще се ползва всеки ден?". Затова при референдум шанса да бъде одобрена една олимпиада е много малък. Което е още едно доказателство, че те са необходими на политиците не на хората.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3548 Неутрално

  Тъй, тъй, те и футболното първенство искат да го отнемат от Русия, ма няма на кого да го дадат. Никой не го ще. Ти остави, ами и след като викингите дават заден за ЗО, може Сочи пак да я спечели. И пак ще има едни бойкотииии...!

 24. 24 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 485 Неутрално

  "Очевидно има проблем, след като толкова европейски градове се оттеглят от надпреварата. Това не е случайно и трябва да разберем каква е причината.
  ...................
  Баси,
  ако още не сте разбрали причиìната,
  значи сте малоумници.

  Просто е,
  организирането на такова мащабно мероприятие е финансово неизгодно.
  Направете го по-поносимо и тогава нещата ще тръгнат.

  Ама лапането ще е по-малко.
  Вие, всъщност затова ревете,де.

 25. 25 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 651 Весело

  Самите спортни състезания от много време са всъщност един парад на съвременната фармацевтика. И всъщност, ако тези пари, които се хвърлят за организация на тези фармацевтични битки се дават за масовия спорт и за спорта в училищата ефектът ще е много по-полезен...

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 26. 26 Профил на refrenolog
  refrenolog
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Олипиадата трябва да се върне при корените си в Гърция и базата ще се използва на всеки четри години , но ще умре далаверата избор на Олемпийска столица

 27. 27 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 225 Неутрално

  1. "До скоро олимпийските игри бяха едно от най-желаните и престижни събития в света на спорта...." Това твърдение на автора направо е грешно. До скоро професионалиистите не ги допускаха до участие в Олимпиадите, но никой от тях не се отказа от Професионалния спорт в името на Олимпийския медал....
  2. Безкрайното и неконтролируемо увеличаване на олимпийските дисциплини и броя на раздаваните медали намвалява цеността им, увеличава продължителността на Олимпиадите, и по мое скромно мнение намалява интереса на зрителите. Затрупани сме от спортни събития: Олимпиада, Световно, Кантинентално, Световна Купа, индивидуално, лично, на закрито, на открито, на такъв терен, на инакъв терен, на 50 метров басейн, на 25 метров басейн, в открито море, с ообръч, без обръч, и т.н.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  "МОК трябва да е по-решителен в мерките си за опазване на олимпийските принципи."

  МОК отдавна трябваше да направи преобразования.

 29. 29 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Може би ако се помисли да се организират в няколко съседни държави. [/quote]
  Може и дане са съседни.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 30. 30 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  МОК , БОК , УЕФА , ФИФА и другите да не ги изреждам , са органи за международна корупция и напълно излишни , но милиардите изливани в тях ги правят легитимни и премахването им ако не невъзможно , то то е много трудно . Чрез тези организации международната престъпност добива легитимност и изветлява финансите си , а даже в някой случай има и политическо вмешателство над определени страни . Така че спорта умря , да живее кварталния мач и радоста от движението !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 31. 31 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#26] от "refrenolog":

  Добра идея!

  Ако се използват едни и същи съоръжения, те ще се изплатят лесно и всичко ще е наред.
  Тога може и на 2 години да се прави олимпиада.

  веднъж класиèските спортове, веднъж модерните, примерно.

  Ама колко хора са се наредили в МОК, няма да пуснат кокъла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK