"Бистришките тигри": От сянката на Бойко Борисов до прага на елита

"Витоша" (Бистрица) доби популярност покрай футболните изяви на бившия министър-председател Бойко Борисов, но по думите на ръководителите му се стреми да заживее пълноценен животКолко добри сте в играта на асоциации? Много? Ако си тествате реакциите и ви кажат "Париж", най-вероятно ще отговорите "Айфеловата кула", а Рим може би ще свържете с Колизеума. А ако ви кажат "бистришките тигри"?


Да, точно така. Сигурно при повече от 90% от вас първата асоциация е "Бойко Борисов". И как иначе, като бившият министър-председател направи "Витоша" (Бистрица) един от най-споменаваните футболни отбори в страната в последните години.


Борисов беше на крачка да спечели наградата "Футболист на годината" през 2011 г. Тогава доброволно се отказа, след като приключи пръв в номинациите с 44% от гласовете и остави зад себе си играещия все още в "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов. Близо две години по-късно той постави рекорд като най-възрастния футболист в професионалния футбол в страната като играч на "Витоша" в Б група.
Покрай всички спортни и неспортни истории, свързани с Борисов, клубът от Бистрица живее своя живот. Воденият от треньора Костадин Ангелов отбор се възползва от промените покрай обявения рестарт в българския футбол и от В група миналото лято се изкачи в новосформираната Втора професионална лига. С добрите си резултати съставът се изкачи в челото и има реални възможности да се бори за влизане в елита (в момента е трети с 33 точки и е на шест от първите два тима - "Етър" и "Септември" (София).


(Не)премиерският отбор и попът, който кълне


"Дали хората ни свързват с Бойко Борисов или не - в крайна сметка той е част от историята на този клуб. И може би до голяма степен благодарение на него имаме тази популярност. Всяко нещо има положителни и отрицателни страни", разсъждава по философски треньорът Костадин Ангелов, който има и спортно-техническата власт.


"До този момент, според мен, отрицателната страна на неговото име беше, че винаги се търсеше някаква интрига. В момента хората вече ни възприемат като нормален клуб", добави той пред "Дневник".


Двамата с президента на клуба Сергей Ташков опитват да избягат от негативните препратки, свързани с участието на Борисов, и да представят по-различен образ на "Витоша". Оказва се, че това невинаги дава резултат.


"В Самоков за първи път видях поп да кълне. Крещеше, че Бойко Борисов бил довел съдията за мача", разказа Ташков пред "Дневник". Не му допада това, че "постоянно се говори" за бившия министър-председател. "Големи простотии има. Гледам и не мога да включа какво се случва. Той човекът искаше да играе и идваше с нас (във втория отбор на "Витоша", който е в аматьорския футбол), но спря, като вижда какво става."


Фотогалерия: Бойко Борисов игра за "Витоша" (Бистрица) срещу "Нотингам юнайтед" >


"Най-важното е, че играем честно. Ние сме един от малкото отбори, които сме 100% честни", казва президентът на клуба. И набляга върху това, че "Витоша" е "с най-малкия бюджет във Втора лига" и е напълно прозрачен, а счетоводството се води до стотинка.


Ангелов казва, че "бюджетът не е основната движеща сила, защото нямаме такъв огромен ресурс". И двамата с Ташков не посочват точна сума. Според треньора обаче "за милиони въобще не става въпрос". И уточнява: "Средно играчите взимат по 600 лева. За нас основното нещо е да привличаме хора, които искат да работят и основната им цел не са парите, а идвайки да работят, знаят, че с реализацията им ще дойдат парите."


Президентът на "Витоша" води преговорите със спонсорите, но предпочита да не ги изброява в момент преди изборите, за да не се създадат грешни впечатления. В сайта на клуба като спонсор присъства "Христов комерс", а отскоро има споразумение с букмейкъра "Ефбет". Преди време средства за ремонта на базата е дала и "Дънди прешъс металс", но компанията не е спонсор.


"Витоша" е трети във Втора лига, но няма задължителна цел да влиза в елита

© Анелия Николова

"Витоша" е трети във Втора лига, но няма задължителна цел да влиза в елита


В отделни разговори и Ташков, и Ангелов използват думата "приятелски" за отношенията, върху които е организиран вече професионалният клуб.


За Ангелов най-хубавото нещо на "Витоша" е, че "се управлява по много по-различен начин от всички останали". "В основата са приятелските отношения. Затова структурата и постовете на хората не са определени. Ние нямаме домакин. Искам футболистите да се асоциират с този малък клуб, да се грижат за пособията, за това семейство. Основното, което целя, е една приятелска и позитивна среда, която - да си кажем честно - във футбола я няма."


Футбол, но без салфетки


Ангелов не се вписва в клишето за футболните хора в България. И желае същото от футболистите си.


"Исках да изградим хора и играчи, на които да им е приятно да играят в този отбор и които да не са с манталитета на българския футболист такъв, какъвто ние го познаваме - който е на маса, хвърля салфетки, ходи по заведенията. Ако в момента ви питам какъв е българският волейболист, вие няма да ми дадете този пример, който ви дадох за футболистите. Ще кажете, че това е човек, който е интелигентен, възпитан, знае как да се държи пред камерата, най-малкото е прочел една книга в живота си. На българския футболист не е такъв имиджът", казва треньорът.


Голямата цел на "Витоша" е да развие собствени футболисти, каза треньорът и мениджър по спортно-техническите въпроси Костадин Ангелов

© LAP.bg

Голямата цел на "Витоша" е да развие собствени футболисти, каза треньорът и мениджър по спортно-техническите въпроси Костадин Ангелов


По думите му този подход е пътят за малки клубове като "Витоша" да привличат футболисти.


И продължава с темата за добрите взаимоотношения в клуба. "Исках приятелската атмосфера да се усеща още с влизането в сайта. Дори снимката ни за календара не е от традиционните, на които всички са подредени."


А в сайта на клуба можете да прочетете: "Защото преди да станат големи футболисти, трябва да станат големи хора. Точно в тази съкровена тайна искаме да "посветим" младите таланти във "Витоша" (Бистрица) – страст към играта, уважение към съперника и внимание към всички онези – малки и големи, за които ние един ден ще бъдем пример за подражание."


Краткосрочни цели и много работа


Ръководството на "Витоша" не си е поставило за цел задължително влизане в елита, макар че това би бил добър подарък за 60-годишнината на клуба догодина. "Мисля, че това е егоцентризъм - да си поставиш някакви планове за успехи в името на някакви юбилеи. Вярвам, че нещата се случват в следствие от положения труд", казва Ангелов.


Той никога не си поставя дългосрочни цели. "За мен е важно да си свърша работата сега, в настоящия момент. Оттам нататък съм сигурен, че успехът е следствие на всичкия този положен труд. Не можеш да планираш неща, които са далеч във времето, а пък ти да нямаш потенциала и условията да ги направиш."


Треньорът на "Витоша" Костадин Ангелов е поел развитието на клуба в свои ръце и твърди, че иска да развие отбор по различен от общоприетия в България модел

© Анелия Николова

Треньорът на "Витоша" Костадин Ангелов е поел развитието на клуба в свои ръце и твърди, че иска да развие отбор по различен от общоприетия в България модел


По думите му основната цел е била влизането в професионалния футбол. Това според него е стимулът, с който да бъдат задържани играчите в детско-юношеската школа.


А третото място и близостта до елита "идват като дюшеш". "Най-хубавото е, че този процес няма никой да го спре и че клубът върви по този път от само себе си. Не съм сигурен дали клубът - като структура и организация в момента е готов за елита. Единствено бъдещето, защото не вярвам в случайности, ще покаже в края на годината дали ще играем в елита", добавя Ангелов.


Ташков потвърждава, че няма поставена цел за влизане в Първа лига. Но ако тя бъде заслужена по спортен път, то клубът ще се подготви. "Защо да спирам отбора? И съм обещал на момчетата, че ще запазя колектива, ако влезем", посочи президентът на "Витоша".


В клуба твърдят, че имат една от най-хубавите бази в София. Тя включва стадион в Бистрица и игрище до летището. В стадиона са вложени около 1 милион лева за трибуни и вече се изгражда козирка. Клубът кандидатства за 300 хил. лева финансиране от спортното министерство и е получил одобрение, но по думите на Ташков средствата все още не са получени.


Ангелов се надява до две години едно момче от школата да влезе в първия отбор

© LAP.bg

Ангелов се надява до две години едно момче от школата да влезе в първия отбор


Най-важната цел, която Ангелов си е поставил, е до две години едно дете от школата да се качи в мъжкия отбор. "Децата от школата са нашето бъдеще. Ние нямаме как да взимаме деца от "Левски" и ЦСКА."


Треньорът наблюдава изкъсо школата, в която има над 150 деца, и забелязва разликите в поколенията. "На съвременните млади хора нещата им се случват много по-лесно и те привикват с това нещо. Глобалната цел на спорта е да научи хората да полагат усилия. По този начин развиваш и своята душевна същност."


"Това е разликата с предишното поколение, но за сметка на това са много по-интелигентни, много по-позитивни и много по-възпитани. Много по-прями са, защото си спомням едно време много хора живееха със страха какво ще кажат съседите, какво ще е общото мнение на обществото за теб, което реално ни провали нас като общество и като личности. Важно е какво ти мислиш за себе си, каква е твоята представа за света. България винаги е била държава, която е разполагала с таланти. Вярвам, че така ще бъде и занапред."

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1263 Весело

  Аматьори, също като бб-то

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Весело

  Борисов беше на крачка да спечели наградата "Футболист на годината" през 2011 г. Тогава доброволно се отказа, след като приключи пръв в номинациите с 44% от гласовете и остави зад себе си играещия все още в "Манчестър юнайтед" Димитър Бербатов."Благороден тигър,остави да спечели - дявола.

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  "В стадиона са вложени около 1 милион лева за трибуни и вече се изгражда козирка."

  Само стадиом Виваком ще си остане кабрио.

 4. 4 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Айде хейтърите, рубладжиите, фуражките и чигунориата да зяпочнат СЕГА!

 5. 5 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#4:"tolex"]
  Айде хейтърите, рубладжиите, фуражките и чигунориата да зяпочнат СЕГА! [/quote]
  Имаш поздрави от една фуражка:
  http://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/513/Image_4414513_128.jpg
  Иначе Бойко Борисов нямал нищо общо, но не искали да коментират спонсорите преди изборите.

 6. 6 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 966 Весело

  Нито ден без громене на Борисов.Само така другари!Няма тигри,няма нищо.Бой по Борисов.Очаквам следващия материал.

 7. 7 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Егати предозирането. Как човек да не си спомни песента на Олешковски "Товарищ Сталин вь большой ученьй" (съжалявам, нямам съответната буква".
  На робите по душа им трябват робовладелци. Даже и сравнението с песента не е точно, защото Сталин е фигура в световната история, а Б.Б - незначителна мутра в след социалистическтата действителност.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Абе какви са тия Ташковци машковци ... това е бистришки клуб. Бистришки фамилии са Бакалски, Гергови, Гюрови, Попови,Галеви, Дедикови и т.н.
  А легенда и треньор на клуба в един по-романтични времена беше Сики
  Това в момента е някакъв смех. Чудя се дали още съществува клубът по ръгби, там бяхме наистина добри, на чело с кмета и внука на попа

 9. 9 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Абе как успяхте да съчините тая стена от текст за отбор от село близко до софия?

 10. 10 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 693 Весело

  Тези са лицензоносителя на дс подуяне ...
  Ако се объркат нещата в лефски, веднага правят обединението левски витоша.
  Боци им е осигурил спонсори като за отбор от а група, а заплатите са им като на футболистите от Славия.

 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Прекрасно е когато едно дружество се занимава с чист спорт, а не с разни гришовщини....да се докопа някое и друго теренче...Но все пак фактът, че такъв отбор се пръкна в Бистрица, а не в Вълчедръм, навява накакви мисли...

 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#7:"grajdanin1"]Сталин е фигура в световната история, а Б.Б - незначителна мутра в след социалистическтата действителност.[/quote]
  А Серж, Доган, Корнелия, Гоце, Пеевски , Сидеров и Бареков са големи мафиоти по времето на Ъпсурд

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Такъв обширен репортаж за един провинциален отбор - дай боже всекиму!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Весело

  До коментар [#12] от "oporna_to4ka":

  ако слагаш бойко наравно със Сталин не му правиш добра услуга.(на бойко)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Бистришките тигри ще ги правят световна сила..

 16. 16 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Големи простотии има".
  А най-големите простаци сме ние, че търпяхме ББ (или БХ) редовно да си рита футболче на малки вратички в Спортна София в Борисовата градина В РАБОТНО ВРЕМЕ.
  И плащахме както неговата заплата, така и заплатите на една дузина полицайчета, които го охраняваха.

 17. 17 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 467 Весело

  Някой вярва ли, че Дънди прешъс металс са дали пари за базата ей така, заради хубавите очи на президента на Бистрица? Дали е случайност, че концесиите на канадците зависят точно от Министерски съвет и Баце?

 18. 18 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Да се готвят да си дават лиценза на Левски, че там има едни 20-30 млн дълг дето никой не ще да ги плаща.

 19. 19 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само не се разбира от статията кой е извадил милиона. Иначе знаем, че земята и в Бистрица, и до Летището е общинска. Дадена за ползване безвъзмездно. За сравнение, клуб като ЦСКА е под наем на Народна армия, стадион построен именно за ЦСКА. А аматьорското ЦСКА на Дучето плащаше наем на Нац. стадион, доколкото знам. Та така ... Детайлите не са без значение.

 20. 20 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 524 Весело

  Коце Лаптопа - Министър на Електрониката в кабинета Борисов 3!!!

  #killwhitey
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#11] от "elevation04":

  пръкнал се бил. Тоя отбор го има от преди ти да се пръкнеш и Бойко да огрее на небосклона а още е ходел прав под масата когато тоя отбор е създаден

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#19] от "g_nett":

  Стадиона в Бистрица наистина е общиснки и пак казвам, има го от над 40 год.

 23. 23 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 670 Неутрално

  От дребен кардец в Младост до "президент" на Витоша Бистрица, а и "съдружник" в строителна фирма, с една дума Бейката.

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  До коментар [#17] от "VR|46":

  а прави ли ти впечатление че като стане дума за пирин все пак се надигат няколкостотин души, а когато сто пъти по-големи безобразия се вършат в родопите или стара планина примерно изобщо нищо не се чува. а сега кви ще ги вършат тия и там...ужас... а как се нагуши пък местната власт покрай това дънди... банско та банско...то да беше само банско, рай си е там. родопите са се превърнали в една клоака, в стара планина - масова сеч където не би трябвало и едно листо да се скъса. десетки отровени езера и реки навсякъде. в рила - отврат. в пирин - лайна, сеч и мизерия. но важното е че корнелка наглото кюфте ще дойде и ще управи сичко та аз си пиеме ракията и мидреме на шлифера.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK