Токио 2020 ще влее 270 млрд. евро в японската икономика, твърди правителството

Сумата обхваща периода от 2013 до 2030 г.

© Associated Press

Сумата обхваща периода от 2013 до 2030 г.Домакинството на летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио през 2020 г. ще генерира 32 трилиона йени (266 милиарда евро) в икономически ползи за Япония, твърди местното правителство.


Изчислението обхваща периода от избора на японската столица за домакин през 2013 г. до 2030 г. 41 млрд. евро от тази сума са описани като директен ефект, а 225 - като индиректен.


Около 170 млрд. евро е изчислената икономическа полза за самия град домакин, а правителството очаква олимпийските игри да осигурят общо 2 милиона работни места.
Оценена е и ползата от спортните съоръжения, включително олимпийското село, като наследство след края на най-големия спортен форум.


"Създаването на работни места, увеличаването на туризма и инвестициите в изграждане и модернизиране на съоръжения ще бъдат основната полза за нацията", заявиха още от правителството.


През декември организаторите на Токио 2020 обявиха бюджет между 13 и 15 млрд. евро. Това е близо до обявеният от президента на организационния комитет Йоширо Мори таван на бюджета от 2 трилиона йени (16.5 млрд. евро).


През февруари обаче кметът на Токио Юруко Коике предупреди, че разходите по организацията на олимпийските и параолимпийските игри може да достигнат 3 трилиона йени (25 млрд. евро).


"Все още нямаме окончателни данни колко ще струва всичко", каза Коике в интервю за агенция "Франс прес". Тя признава, че бюджетът евентуално може да нарасне до четири пъти над първоначално изчисленото.


В края на ноември Международният олимпийски комитет призова организаторите на Токио 2020 да съкрати още повече бюджета за организацията, защото "не е съгласен да се харчи подобна сума".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK