Спортното министерство отпусна 312 хил. лв. на 48 клуба по две програми

Ведомството на временния спортен министър Даниела Дашева отпусна 162 хил. лв. по програма "Научи се да плуваш" и 150 хил. лв. по програмата "Децата и спортният клуб"

© LAP.bg

Ведомството на временния спортен министър Даниела Дашева отпусна 162 хил. лв. по програма "Научи се да плуваш" и 150 хил. лв. по програмата "Децата и спортният клуб"Министерството на младежта и спорта ще финансира 48 клуба с общо 312 хиляди лева по програмите "Научи се да плуваш" и "Децата и спортният клуб".


По първата програма ведомството на временния министър Даниела Дашева отпусна 162 000 лева на 16 клуба - девет клуба от София, два от Благоевград и по един от Варна, Кърджали, Плевен, Русе и Шумен.


През миналата година, докато начело на министерството беше Красен Кралев, по тази програма бяха отпуснати 263 хил. лв. на 27 клуба, а през 2015 г. - 300 хил. лв. на 26 клуба.
Целта на "Научи се да плуваш" е да осигури на подрастващите свободен достъп до плувната спортна база и безплатни занимания с квалифицирани спортни специалисти, обясниха от ММС.


Момчетата и момичетата ще получат начално обучение по плуване, което ще подобри здравето и физическата им дееспособност и ще ги насърчи да започнат системни занимания с водни спортове. В програмата ще се включат 1100 деца.


"Децата ще придобият първоначални знания за спазване на правилата за безопасност при къпане и при плуване, ще знаят как да оказват самопомощ и как да реагират при инциденти във водните басейни", допълват от министърството.


По програмата "Децата и спортният клуб" бяха одобрени 150 000 за 32 клуба от 15 града. 12 от тях са в столицата, а останалите - в Благоевград, Видин, Габрово, Пловдив, Правец, Гоце Делчев, Бургас, Варна, Мездра, Ловеч, Перник, Стара Загора и Хасково.


Целта на програмата е да подпомогне за организацията на спортни състезания и участието на подрастващите в тях. От ММС обявиха, че програмата ще обхване повече от 6500 деца и 128 спортни прояви.


Момчетата и момичетата ще се състезават в 19 вида спорт, сред които баскетбол, волейбол, хандбал, плуване, кикбокс, спортна стрелба, джудо, ветроходство, лека атлетика, спортна гимнастика.


Заниманията по двете програми стартират на 1 април.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK