Защо марихуаната е допинг

Според Световната антидопингова агенция канабисът покрива и трите критерия за включване в забранения списък

© Reuters

Според Световната антидопингова агенция канабисът покрива и трите критерия за включване в забранения списъкДопинг ли е марихуаната? Този въпрос породи случаят с основния реализатор на волейболния "Левски" Спас Байрев, който се е провалил на допинг проверка след мача с ЦСКА в зала "Арена Армеец" на 22 февруари.


Според информация на "Дневник" от два независими източника, 23-годишният диагонал е уличен в употреба на марихуана.


Канабисът е в списъка със забранените вещества на Световната антидопингова агенция, като според разпоредбите покрива и трите критерия за включване: 1. Има потенциала да подобри или подобрява спортните постижения; 2. Представлява действителен или потенциален риск за здравето на спортиста; 3. Нарушава духа на спорта.
За включване в забранения списък е необходимо веществото да покрива два от критериите.


Защо може да подобри постиженията


WADA: "Общото възприятие за употребата на марихуана е, че намалява физическата активност, включително представянето в тренировките. Въпреки че ефектът от марихуаната може да намали координацията око-ръка и да наруши пространствено възприятие, има и други ефекти, които могат да повишат ефективността при някои спортисти и спортни дисциплини.


Канабисът може да предизвика мускулна релаксация и намаляване на болката по време на възстановяването след тренировка. Тя може също така да намали безпокойството и напрежението, което води до по-добри спортни резултати. В допълнение, канабисът може да увеличи концентрацията и поемането на рискове, което позволява на атлетите да забравят предишни лоши падания или стари травми и да преминат през тези страхове по време на състезание."


По информация на "Дневник" Байрев е надвишил нормата от 150 нг/мл, което при вдигането на допустимата граница през 2015 г. беше счетено като случай на употреба непосредствено преди състезание

© LAP.bg

По информация на "Дневник" Байрев е надвишил нормата от 150 нг/мл, което при вдигането на допустимата граница през 2015 г. беше счетено като случай на употреба непосредствено преди състезание


Защо е действителен или потенциален риск за здравето


WADA: "Множество проучвания показват, че марихуаната може да причини различни рискове за здравето. Тези рискове включват негативни ефекти върху дихателното, сърдечното и умственото здраве. Честите пушачи на марихуана могат да имат дихателни проблеми, в това число по-чести болки в гърдите и повишен риск от белодробни инфекции. Употребата на марихуана може да повиши сърдечната честота с от 20 до 100% скоро след пушене, което може да увеличи риска от сърдечен удар. Хроничната употреба на марихуана също така се свързва с умствени заболявания, включително параноя и психози."


Защо нарушава духа на спорта


WADA: "Поради незаконния й характер в повечето страни използването и злоупотребата с марихуана не съответстват с етиките и моралните преценки, които отстоява духът на спорта.


Защо кафето например не е в списъка на WADA


Кофеинът беше в забранения списък до 2004 г., тъй като покриваше два от критерии. Дотогава допустимата норма в урината беше 12 мг/мл, което може да се равни на около осем чаши еспресо.


През последните години се обмисля връщане на кофеина в забранения списък, като WADA го включи в мониторинговата си програма за 2017 г.


През 2009 г. Майкъл Фелпс беше наказан от американската федерация по плуване за три месеца заради снимка, на която пуши от бонг. Тогава обаче беше подчертано, че санкцията не е за нарушаване на антидопинговите правила, тъй като той не е давал положителна проба.

© Reuters

През 2009 г. Майкъл Фелпс беше наказан от американската федерация по плуване за три месеца заради снимка, на която пуши от бонг. Тогава обаче беше подчертано, че санкцията не е за нарушаване на антидопинговите правила, тъй като той не е давал положителна проба.


Облекчения за марихуаната


През 2013 г. Световната антидопингова агенция увеличи десет пъти допустимия праг за наличието на марихуана в кръвта на спортистите. Решението влезе в сила от 2015 г., като допустимото ниво на марихуана в кръвта стана от 15 нанограма на милилитър до 150 нг/мл.


Счетено беше, че така за спортистите, употребили марихуана в седмиците преди състезание, има много по-малка вероятност да дадат положителна допинг проба в сравнение с тези, които са го направили непосредствено преди него.


Причината за решението на WADA беше, че много малко от случаите на положителни проби са от употреба в деня на състезание или мач. В последните години има все повече призива марихуаната да бъде извадена от списъка, но WADA засега не е загатвала подобни намерения.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Защо никотинът тогава не е в забранителния списък?

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Пълна глупост е марихуаната да е забранена! Защо не забранят и тютюна?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Защото е просто отрова.

 4. 4 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"galapagas"]Защо никотинът тогава не е в забранителния списък?[/quote]
  Първата ми реакция беше "Ебати спортистите, дето пушат", но после се замислих какви гадости си вливат, инжектират, гълтат и пр. и си дадох сметка, че за много от тях никотинът би бил глътка чист въздух.

 5. 5 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Пълна глупост е марихуаната да е забранена! Защо не забранят и тютюна?![/quote]
  По-скоро пълна глупост е, че тютюна не е забранен.

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  И на учениците им било по-смешно в училище с марихуаната!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 472 Разстроено

  Отдавна е ясно шефовете на големите спортни федерации колко са корумпирани, няма как да се очакват адекватни решения от тях...

  Stef
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#6:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]И на учениците им било по-смешно в училище с марихуаната! [/quote]

  Факт е, че далеч не е ясно дали марихуаната или безумните учебни планове са по-вредни за учениците.

 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Марихуаната можела да създаде дихателни проблеми. хахаха Това не е проблем за спорта. Колко шампиони има страдащи от астма напоследък. Явно дихателните проблеми гарантират медали.

 10. 10 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  "Световната антидопингова агенция, като според разпоредбите покрива и трите критерия за включване: 1. Има потенциала да подобри или подобрява спортните постижения; 2. Представлява действителен или потенциален риск за здравето на спортиста; 3. Нарушава духа на спорта."

  Странно .. хем подобрявала спортните постижения, хем пък е забранено да шофираш след употреба на марихуана? Ако може да подобри спортните постижения не следва ли да има потенциала да подобри и шофьорски умения? Или ВАДА нещо не схваща или законодателят е нещо объркан ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 11. 11 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]Пълна глупост е марихуаната да е забранена[/quote]

  по твоята логика защо кокаина трябва да е забранен?

  Евроатлантида
 12. 12 Профил на jakodim
  jakodim
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#10:"bludniq_sin"]хем подобрявала спортните постижения, хем пък е забранено да шофираш след употреба на марихуана?[/quote]
  Подобрява отпускането и релаксацията , но не и спортните или шофьорските постижения , щото:
  "ефектът от марихуаната може да намали координацията око-ръка и да наруши пространствено възприятие"

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  А цигарите може ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Канабисът може да предизвика мускулна релаксация и намаляване на болката по време на възстановяването след тренировка. Тя може също така да намали безпокойството и напрежението, което води до по-добри спортни резултати"

  Друго си е да си в постоянен стрес и да биеш болките в мускулите с магнезий произведен от некоя компания дето спонсорира WADA..

  Чисто и просто, WADA няма да изкара лев от тревицата. А ако няма келипир, има забранителен списък.Затова само глупаците не са асматици..

 15. 15 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "има и други ефекти, които могат да повишат ефективността при някои спортисти и спортни дисциплини."
  Ето защо е забранена. Марихуаната и нейното въздействие е строго индивидуално. Някой наистина намират спасение в нея(хора с тежки медицински проблеми) и като цяло има благотворно влияние върху тях, докато за други употребата и те прави рецидивист, заслужаващ цялата тежест на закона.

 16. 16 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "sa6":

  Аха, ти да не си от онези, добре образовани на темата наркотици, хора, които смятат, че марихуаната има каквото и да е общо с тежките наркотици? Фал!

 17. 17 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#15] от "Deinio":

  Ми не. Марихуаната има доста ясно определени ефекти. Това, което е строго индивидуално е как я виждат хората. За едни е "спасение", за други е "наркотик за рецивидисти, заслужаващи цялата тежест на закона".

 18. 18 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ''През 2009 г. Майкъл Фелпс беше наказан от американската федерация по плуване за три месеца заради снимка, на която пуши от бонг. Тогава обаче беше подчертано, че санкцията не е за нарушаване на антидопинговите правила, тъй като той не е давал положителна проба.''

  Я да видим какво би направила ФИНА ако сега един руски плувец го снимат как ви прави тестесторонна инжекция примерно и не е хванат на допинг контрол, както Фелпс...
  Ще му залепят 4 годинки, та пушек ще се вдига!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 19. 19 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 489 Любопитно

  До коментар [#11] от "sa6":

  Да, защо кокаинът е забранен?

 20. 20 Профил на WARPANDA
  WARPANDA
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#18] от "Galata":

  Кво общо има марихуаната с тестостерон? Все едно да кажеш, че цацата е скумрия... В кой век живеете такива хора не знам сериозно

  Pandamunion! http://www.examiner.com/list/russia-s-top-120-lies-about-ukraine
 21. 21 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Марихуаната е допинг, защото WADA са лицемери и трябва да помагат на компании, които произвеждат медикаменти със същия отпускащ и облекчаващ ефект, и най-вече си плащат...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  [quote#20:"WARPANDA"]Кво общо има марихуаната с тестостерон?[/quote]
  Много общо, що се отнася до антидопинговите правила. И двете са в списъка със забранени вещества.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Весело

  [quote#16:"uie35519407"]марихуаната има каквото и да е общо с тежките наркотици[/quote]

  интересно как разграничаваш тежките от леките наркотици? Сигурно на принципа по който отделяш бързите от бавните коли?

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "sa6":

  Елементарно, драги елементарен. Ето ти статийка в simple.wikipedia за simple хора.

  https://simple.wikipedia.org/wiki/Hard_and_soft_drugs

 25. 25 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Прилагам и диаграма на Вен за още по-опростените.

 26. 28 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 924 Разстроено

  Само в квадратните глави марихуаната е проблем...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 27. 29 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#20] от "WARPANDA":

  Не бе, нали и двете са били допинг!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 28. 30 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1731 Весело

  [quote#12:"jakodim"]"ефектът от марихуаната може да намали координацията око-ръка и да наруши пространствено възприятие"[/quote]

  е хубаво де - в баскетбола като че ли координацията око-ръка е маловажна както и пространственото възприятие? Той въпросният с това си изкарва хляба като хвърля с ръка една топка към един кош който трябва да прецени на какво разстояние е в пространството и да вкара и някак тая марихуана дето я е пафнал му я водят допинг - от кадЯ на кадЯ?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Весело

  До коментар [#30] от "bludniq_sin":

  Да, но е разтоварен от стреса, породен от грешките и му смешно и весело...
  А това било лошо...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 30. 32 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Всички напушеняци се хвърлят като лъвове всеки път като има статия за марихуаната.

  "WADA: "Множество проучвания показват, че марихуаната може да причини различни рискове за здравето. Тези рискове включват негативни ефекти върху дихателното, сърдечното и умственото здраве. Честите пушачи на марихуана могат да имат дихателни проблеми, в това число по-чести болки в гърдите и повишен риск от белодробни инфекции. Употребата на марихуана може да повиши сърдечната честота с от 20 до 100% скоро след пушене, което може да увеличи риска от сърдечен удар. Хроничната употреба на марихуана също така се свързва с умствени заболявания, включително параноя и психози."

 31. 33 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "Jumbo Jet":

  О даааа не се ебавай с лъвовете

 32. 34 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#33] от "izbiram":

  Тия са некоординирани и имат проблем око-лапа

 33. 35 Профил на narodaeverekciq
  narodaeverekciq
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#3] от "anona":

  Отровен ти е мозъкът на теб!!

 34. 36 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 958 Весело

  До коментар [#24] от "uie35519407":

  прав си, наистина са елементарни материалите ти.

  Евроатлантида
 35. 37 Профил на Eд
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#36] от "sa6":

  Остоумен си, жалко че си глупав. Питаш, дават ти отговор. Не ти изнася отговора, правиш се на хитър.

 36. 38 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе марихуаната си е природен продукт. Сееш, жънеш, пафкаш. Нема химии, нема простотии. На първите два критерия отговарят маса храни.

 37. 39 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 461 Весело

  Юруш всички да подобряваме спортните резултати с марихуана!

  I had a dream, Joe
 38. 40 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  еми прочетох , не е допинг

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 39. 41 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  [quote#32:"Jumbo Jet"]Множество проучвания показват, че марихуаната може да причини различни рискове за здравето.[/quote]
  добре така е ама не е допинг и толкоз

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 40. 42 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 551 Неутрално

  По-съгласен бях с наказанията преди да прочета мотивите за това марихуаната да бъде забранена. Това дето можела да позволи "на атлетите да забравят предишни лоши падания или стари травми и да преминат през тези страхове по време на състезание" не звучи като нещо лошо. Същото важи и за "намаляване на болката по време на възстановяването след тренировка". Досега си нямах на идея, че подобни неща могат да мотивират забраната на дадено вещество. И отново у мен възниква въпросът защо не са забранени и всякакви обезболяващи, които също могат да имат и негативен ефект върху здравето.

 41. 43 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Не знам дали някой е прочел статията, но такава защита на Канабиса, каквато са дръпнали от ВАДА...
  "Канабисът може да предизвика мускулна релаксация и намаляване на болката по време на възстановяването след тренировка. Тя може също така да намали безпокойството и напрежението, което води до по-добри спортни резултати. В допълнение, канабисът може да увеличи концентрацията и поемането на рискове"

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 42. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Защото това бизнес за трилиони, канабиса също, но на тъмно.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 43. 45 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Преди повече от 20 години, или 15 може би, групов иск, доведе до осъдителна присъда на тютюневите компания, които трябваше да изплатят скромната за тях сума от 10 милиарда долара, което още не са направили.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK