"Новият стадион" в "Овча купел" се оказва между нищото и бъдещето

От IFS обявиха пред "Дневник", че за момента проектът не е икономически изгоден и че все още търсят втори, по-голям клуб освен "Славия", който да играе на стадиона

© IFS

От IFS обявиха пред "Дневник", че за момента проектът не е икономически изгоден и че все още търсят втори, по-голям клуб освен "Славия", който да играе на стадионаСофия ще има своя нов, модерен и красив стадион. Ама друг път. Евентуално.


Горе-долу такава е картината около познатия като "новия стадион" в "Овча купел". Повече от година няма никакво движение, нито информация около изграждането му. Съоръжението трябваше да бъде построено от германската IFS на мястото на стадион "Славия".


Според първоначалните планове то вече трябваше да е завършено, да приема мачове и да тече десетгодишният договор за ползването му, който Българският футболен съюз (БФС) подписа през 2014 г. Реалността обаче е друга, а строежът изобщо не е започвал.
Заинтересованите страни коментираха пред "Дневник" гледните си точки към момента.


Между нищото и бъдещето


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов заяви, че всичко е приключило. "За мен немската фирма меко казано излязоха мошеници. Пак казвам - меко казано. Ние изпълнихме всичко по договора, купихме допълнително земя, а те поискаха държавни гаранции, което е немислимо", каза Стефанов.


По думите му е практически невъзможно "Славия" да заведе евентуално дело. "За да се съдим, трябва да извадим 10% от стойността на сделката или 8 милиона лева, което не ни е по силите. Просто забравяме за случая и пием една студена вода, както се казва."


"По принцип стои въпросът за изграждане на нов стадион или за модернизация, но не се е обадила нито една фирма, а държавата тотално е абдикирала", допълни Стефанов.


По думите му "Славия" е щял да получава по 2.5 млн. лева годишно от IFS от сделката. Белите вече са вложили над 800 хил. лева в подготовката за старта на строежа, твърди Стефанов.


Плановете бяха стадионът да е като този на "Майнц"

© IFS

Плановете бяха стадионът да е като този на "Майнц"


От германската компания обявиха пред "Дневник", че "проектът официално не е отпаднал, но не е икономически осъществим при настоящото положение в Първа лига и "Славия".


И допълниха: "Този проект се нуждае от втори, по-голям клуб. Всички страни знаят този факт, така че няма оплаквания."


В момента германците работят по други проекти. "В същото време завършихме проекти като този във Виена, който беше подобен на този в София."


Другата заинтересована страна по случая е БФС. Футболният съюз също имаше договор с IFS, като преди три години се обвърза с десетгодишен договор с компанията. В контракта е било записано, че националните отбори от всички възрастови групи ще играят мачовете си на съоръжението.


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви пред "Дневник", че договорът е бил предварителен и че футболният съюз няма претенции към компанията. "Ние не сме имали никакви разходи. С изключение на едно кафе или една минерална вода", посочи той.


Така за момента изграждането на "новия стадион" остава в бъдеще време.


Дълга подготовка, промени и една неуспешна кандидатура


В началото (есента на 2013 г.) се смяташе, че построяването ще струва 40 млн. евро, като от компанията обявиха, че средствата са осигурени. След това цената падна до 32 милиона, а срокът за планираното откриване се промени на 2018 г.


В основата на концепцията на IFS стоеше идеята на стадиона да играят два клубни отбора - "Славия" и един от софийските грандове, както и националният отбор. По това време "Левски" започна плановете си за модернизацията на "Георги Аспарухов" и стартираха преговори и опити за привличането на ЦСКА, което също не се получи.


В същото време IFS подписа десетгодишен договор с БФС, като се обвърза и със "Славия". България дори кандидатства за домакинство на Евро 2020 с непостроения стадион. Но не сполучи.


Представителят на IFS за България Ива Георгиева каза в края на 2013 г., че през януари 2014 г. трябва да започне същинската работа по строежа. "Стигнахме до такъв етап на разходите, че вече ни е по-изгодно да го построим, отколкото да прекратим работата по проекта", каза тогава тя пред "Дневник".


Какво предвиждаше проектът


Първоначалният проект беше за стадион с капацитет 24 хиляди зрители с възможност за увеличаване до 30 хиляди при домакинства на подобни мащабни първенства. Заради кандидатурата за Евро 2020 бяха направени промени и плановете станаха за 33-хиляден стадион.


IFS заяви, че ще финансира проекта чрез своя дъщерен инвестиционен фонд ISD. Инвестицията първоначално беше 40 млн. евро, след това падна до 32 милиона. Ангажиментът на "Славия" беше да осигури земята за 25 години.


През есента на 2013 г. Георгиева каза пред "Капитал", че парите са налични и ако не бъдат усвоени, ще бъдат пренасочени към друг проект.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  По думите му е практически невъзможно "Славия" да заведе евентуално дело. "За да се съдим, трябва да извадим 10% от стойността на сделката или 8 милиона лева, което не ни е по силите.
  ---------------------------------------------------------------
  Този ЗАЩО взема другите за канарчета
  НЯМА ТАКАВА СЪДЕБНА ТАКСА - 10 % от стойността на сделката
  Н Я М А такава Т А К С А
  Пък и ВСЕКИ СЪД ще освободи такъв който няма възможност предварително да внесе таксата
  Има такава опция и ГОЛЕМИЯТ ПРИЯТЕЛ НА РЕШЕТНИКОВ я знае
  Човечецът е наясно че причината нищо да не се върши е в НЕГО и затова не предприема нищо
  И да попитаме
  Ако НЯМАТ 8 МИЛИОНА за делото
  ОТКЪДЕ ЩЕ ИЗВАДЯТ
  ДЕСЕТ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ
  80 МИЛИОНА
  ЗА СТАДИОНА !!!!!!!!!

 2. 2 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Беден цървул иска в царски палат да живее. И некой друг да му плаща по 2.5 млн. год. Е, нема как да стане.

 3. 3 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Славия и Локо СФ, вместо да се правеха на "смъртни врагове", можеха досега да са направили един стадион (15,000 места) в Люлин - център. Да си го делят и да привличат нова публика.

  Ама не - всичките клубове се крият зад грандомански стадиони за по 20, 000 плюс. Те Левски и ЦСКА едва събират по 1000 човека на мач, дет са уж "грандове", НО Славия стадион за 25, 000 ще прави.

  Въобще отдавна е време тия стари и порутени стадиони да се махат. В София има нужда от един - 50, 000, да се ползва от ЦСКА/Левски/концерти/Национален отбор, един 15/20, 000 за Локо СФ и Славия.

  В Пловдив - 1 за Локо и Ботев. Варна, Бургас и т.н.

  Ама е по-лесно да се вадят старите макети и да се плямпат глупости за многомилионната публика...

 4. 4 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Щом някой е некарал мошенника Венцислав Стефанов да пие една студена вода, то аз съм много доволен!

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Германците бързо са разбрали с кого си имат работа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1167 Любопитно

  Осигуряваш земята, върху която да се построи стадиона, и не само, че имаш стадион, на който да играеш, ами освен това прибираш по 2,5 милиона годишно? Да, да...

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 979 Весело

  Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов заяви, че всичко е приключило. "За мен немската фирма меко казано излязоха мошеници.
  -------------------

  Чичо Венци обявява някой друг за мошеник? Хахаха!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Те тия немци да не са луди да строят стадион за отбор който има посещаемост от 100 човека на мач. То положението на Славия е срамно, а Венци Стефанов няма никакво намерение да развива този отбор, видно е че мизерното съществуване на отбора му го устройва. Той едно осветление не иска да направи та за цял стадион ще се хаби.

 9. 9 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Имах един изключително добър и свестен, възрастен съсед, който твърдеше, че е последния жив привърженик на "Славия", но той почина миналата година. Явно някой е заблудил германците в началото, но после с напредването на преговорите те са си направили проучването ( германците са си германци) и са разбрали за какво става дума. Няма как чичо Венци да ги метне какъв "крупен бизнесмен" е и как "Славия" и "Левски" или "ЦСКА" ще играят на един стадион. Но иначе "добре и убедително" звучи от устата на "почтен"човек, като него обвинението, че германците са мошеници.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2883 Весело

  Венци,понякога чувството за хумор не стига за добра сделка!

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Не ве, той е между нищото и нищото - там където винаги е бил Венци и Славия

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 849 Неутрално

  смешки, на мачове на националния ходят по 3000 човека, стадион за 30 000 ще правят... и то на кучето в г*за - щото до Овча купел ходи един умрЕл трамвай

  и се почва хайде да строим, ама откъде пари и кво ще го правим тоя стадион - ще му мислим после, нещо като с реакторите за Беляне

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#3] от "volrath":

  Това не е работещо решение, да ти кажа...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  Тази ситуация не е изненада,защото засега този проект няма реална икономическа обосновка.Не виждам и как в близко бъдеще при тази символична посещаемост на футболните мачове у нас може да се построи нов стадион без държавна помощ.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Весело

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  На Поразяващата Уста /чичо Венци/ човек не трябва да се "връзва"-:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK