"Новият стадион" в "Овча купел" се оказва между нищото и бъдещето

От IFS обявиха пред "Дневник", че за момента проектът не е икономически изгоден и че все още търсят втори, по-голям клуб освен "Славия", който да играе на стадиона

© IFS

От IFS обявиха пред "Дневник", че за момента проектът не е икономически изгоден и че все още търсят втори, по-голям клуб освен "Славия", който да играе на стадионаСофия ще има своя нов, модерен и красив стадион. Ама друг път. Евентуално.


Горе-долу такава е картината около познатия като "новия стадион" в "Овча купел". Повече от година няма никакво движение, нито информация около изграждането му. Съоръжението трябваше да бъде построено от германската IFS на мястото на стадион "Славия".


Според първоначалните планове то вече трябваше да е завършено, да приема мачове и да тече десетгодишният договор за ползването му, който Българският футболен съюз (БФС) подписа през 2014 г. Реалността обаче е друга, а строежът изобщо не е започвал.
Заинтересованите страни коментираха пред "Дневник" гледните си точки към момента.


Между нищото и бъдещето


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов заяви, че всичко е приключило. "За мен немската фирма меко казано излязоха мошеници. Пак казвам - меко казано. Ние изпълнихме всичко по договора, купихме допълнително земя, а те поискаха държавни гаранции, което е немислимо", каза Стефанов.


По думите му е практически невъзможно "Славия" да заведе евентуално дело. "За да се съдим, трябва да извадим 10% от стойността на сделката или 8 милиона лева, което не ни е по силите. Просто забравяме за случая и пием една студена вода, както се казва."


"По принцип стои въпросът за изграждане на нов стадион или за модернизация, но не се е обадила нито една фирма, а държавата тотално е абдикирала", допълни Стефанов.


По думите му "Славия" е щял да получава по 2.5 млн. лева годишно от IFS от сделката. Белите вече са вложили над 800 хил. лева в подготовката за старта на строежа, твърди Стефанов.


Плановете бяха стадионът да е като този на "Майнц"

© IFS

Плановете бяха стадионът да е като този на "Майнц"


От германската компания обявиха пред "Дневник", че "проектът официално не е отпаднал, но не е икономически осъществим при настоящото положение в Първа лига и "Славия".


И допълниха: "Този проект се нуждае от втори, по-голям клуб. Всички страни знаят този факт, така че няма оплаквания."


В момента германците работят по други проекти. "В същото време завършихме проекти като този във Виена, който беше подобен на този в София."


Другата заинтересована страна по случая е БФС. Футболният съюз също имаше договор с IFS, като преди три години се обвърза с десетгодишен договор с компанията. В контракта е било записано, че националните отбори от всички възрастови групи ще играят мачовете си на съоръжението.


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви пред "Дневник", че договорът е бил предварителен и че футболният съюз няма претенции към компанията. "Ние не сме имали никакви разходи. С изключение на едно кафе или една минерална вода", посочи той.


Така за момента изграждането на "новия стадион" остава в бъдеще време.


Дълга подготовка, промени и една неуспешна кандидатура


В началото (есента на 2013 г.) се смяташе, че построяването ще струва 40 млн. евро, като от компанията обявиха, че средствата са осигурени. След това цената падна до 32 милиона, а срокът за планираното откриване се промени на 2018 г.


В основата на концепцията на IFS стоеше идеята на стадиона да играят два клубни отбора - "Славия" и един от софийските грандове, както и националният отбор. По това време "Левски" започна плановете си за модернизацията на "Георги Аспарухов" и стартираха преговори и опити за привличането на ЦСКА, което също не се получи.


В същото време IFS подписа десетгодишен договор с БФС, като се обвърза и със "Славия". България дори кандидатства за домакинство на Евро 2020 с непостроения стадион. Но не сполучи.


Представителят на IFS за България Ива Георгиева каза в края на 2013 г., че през януари 2014 г. трябва да започне същинската работа по строежа. "Стигнахме до такъв етап на разходите, че вече ни е по-изгодно да го построим, отколкото да прекратим работата по проекта", каза тогава тя пред "Дневник".


Какво предвиждаше проектът


Първоначалният проект беше за стадион с капацитет 24 хиляди зрители с възможност за увеличаване до 30 хиляди при домакинства на подобни мащабни първенства. Заради кандидатурата за Евро 2020 бяха направени промени и плановете станаха за 33-хиляден стадион.


IFS заяви, че ще финансира проекта чрез своя дъщерен инвестиционен фонд ISD. Инвестицията първоначално беше 40 млн. евро, след това падна до 32 милиона. Ангажиментът на "Славия" беше да осигури земята за 25 години.


През есента на 2013 г. Георгиева каза пред "Капитал", че парите са налични и ако не бъдат усвоени, ще бъдат пренасочени към друг проект.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK