"София 2018" пусна онлайн търсачка за спорт в столицата

Организационният комитет на "София 2018" обяви, че от началото на 2017 г. в спорните мероприятия са се включили над 150 хиляди души

© София - Eвропейска столица на спорта

Организационният комитет на "София 2018" обяви, че от началото на 2017 г. в спорните мероприятия са се включили над 150 хиляди душиОнлайн портал, който съдържа информация за спортните обекти, клубове, федерации и събития в столицата, беше пуснат днес в действие. Новата спортна търсачка се нарича "Искам да спортувам" и е част от инициативите на "София 2018 - Европейска столица на спорта".


"Специално е наблегнато на училищната спортна база, като търсенето е по ключова дума, обекти, клубове, календар и карта", разясни медийният координатор на "София 2018 - Европейска столица на спорта" Тодор Шабански по време на презентация в ректората на Софийския университет.


Освен това порталът дава възможност на всеки желаещ да се включи като доброволец в различните прояви.
Организационният комитет на "София 2018" обяви, че от началото на 2017 г. в спорните мероприятия са се включили над 150 хиляди души.


"Ние не гледаме към 2018 г. само като на подготовка за едно или няколко събития, а като на процес за устойчиво развитие, популяризиране и масовизиране на спорта. Искаме да стигнем до различни социални и възрастови групи. С тази мисъл започнахме работа през 2015 г., а през настоящата и следващите години ще надграждаме, като приоритетно инвестираме в спортна инфраструктура и разнообразен и богат спортен календар", заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.


Той обяви, че за последната година общината е отделила за спорт над 7 милиона лева, а в същото време е стартирана програма за подпомагане на столичните спортни клубове с 400 хиляди лева. "В календара за 2017 г. са предвидени 47 основни събития, но със сигурност ще бъдат и повече", допълни Герджиков.


По думите му общината и екипът на "София 2018" работят активно за по-пълноценно използване на Витоша и като цяло за създаване на условия за спорт на открито, както и за ремонтиране и изграждане на спортни салони и зали в училищата и детските градини.


"Организираме прояви, насочени към младежите в градската среда, към хората от третата възраст, към децата в риск, хората в неравностойно положение. Но най-важното е какво ще остане и ще продължи да се случва след 2018 г. Искаме спортът да стане мода и начин на живот в София", завърши Герджиков.


Официалният старт на програмата на "София 2018 - Европейска столица на спорта" ще бъде даден на 2 декември с гала спектакъл в НДК.


"Спортът е за всички възрасти и социални групи. Искаме да стимулираме и в други градове спортът да се превърне в приоритет", заяви служебният спортен министър проф. Даниела Дашева, която присъства на презентацията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK