Овечкин обяви, че ще участва в олимпийските игри на всяка цена

Овечкин обяви, че ще участва в олимпийските игри на всяка цена

© Associated PressМного от звездите в Националната хокейна лига (НХЛ) изразиха голямо разочарование от решението на клубовете да ги спрат от участие в олимпийския турнир, а лидерът на "Вашингтон кепитълс" Александър Овечкин заяви категорично намерение да представя страната си в Пьонгчанг.


Овечкин все още се надява НХЛ и Международният олимпийски комитет (МОК) да се разберат, въпреки че от лигата обявиха случая за "официално приключен". Руският хокеист обаче е решен да участва, дори да бъде единственият играч от НХЛ, който ще го направи.


"Не съм си променил мнението и няма да го променя, защото това е моята страна. Всеки играч иска да бъде в Пьонгчанг. Да участваш на олимпийски игри е най-голямата възможност в живота. Така че ако няма ми каже да не отивам, не ми пука - ще отида", заяви Овечкин.
Звездите от НХЛ участваха във всяка една от зимните олимпиади от Нагано 1998 до Сочи 2014. Съставите на водещите сили в хокея като Швеция, Русия, Финландия, САЩ и Канада са почти изцяло съставени от представители на НХЛ, като средно повече от 150 състезатели от лигата играеха в олимпийския турнир.


Сега обаче клубовете от лигата и МОК не успяха да се разберат, въпреки че от олимпийския комитет заяви, че са предложили същите условия като в предишните олимпиади - да бъдат покрити застрахователните и пътните разходи.


"Все още има време да се вземе решение (за пауза в сезона). Програмата за следващия сезон все още не е направена. Ако я направят така, че да не можем да отидем на олимпиадата, значи не блъфират. Но ще видим, дотогава има много време, всичко може да се промени", каза още Овечкин.


Звездата на "Чикаго блекхоукс" Джонатън Тоеус заяви, че липсата на играчи от НХЛ в Пьонгчанг ще бъде голям негатив за хокея като спорт.


"Предполагам, че човек трябва да уважава своя работодател, решението на своя собственик, но е много жалко, когато не се чува гласът на играчите. Изглежда, всичко се свежда до това какво може да се измъкне от нас, когато дойде време за преговорите за следващия колективен договор. Но не и за дългосрочните цели на нашия спорт и неговото развитие в цялостен план", допълни Тоеус.


"Не съм съгласен с късогледството в цялата тази ситуация, но за съжаление по всичко изглежда играчите няма да получат съдействие от лигата", каза още канадският национал.


Сидни Крозби също заяви, че е много разочарован, но все още не е решил какво ще предприеме, ако лигата не промени решението си. "Без съмнение това е много трудна ситуация. Съобщението в понеделник дойде от нищото. Надявам се, че лигата ще промени решението си."


Oт МОК не вдъхнаха голяма надежда на играчите. "Ще видим. На НХЛ бяха предложение същите условия като за предишните олимпиади. Очевидно е, че те искат нещо повече, но ние все още не знаем какво", каза президентът на олимпийския комитет Томас Бах пред insidethegames.biz.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK