Криворазбраният фрийрайд

Карането на ски и сноуборд извън пистите е екстремно преживяване, което не е за всеки. Случва се то да доведе до инциденти, което в общия случай предизвиква полюсни реакции в обществото. "Дневник" публикува мнението на двама души - Валери Пелтеков и Борис Първанов, за които фрийрайдът е начин на живот. Двамата са създатели и редактори на документалния фрийрайд проект "Hunting Lines" и се борят за промяна в разбиранията на обществото и за по-добра организация около следенето на обстановката в планините.


Фрийрайд, извънпистово каране, необработени терени, приключение или за много от нас – просто ски. За някои това е хоби, за други е страст и начин на живот. Това е най-чистата разновидност на карането в планината, съществуваща от хилядолетия – още откакто човекът е навлязъл в зимната планина и някак си е измислил много естествен и лесен начин да се придвижва в нея – с две дъски на краката.


В днешно време свободното каране на ски и сноуборд е един от най-популярните стилове в спорта и също така, най-развиващият се. В цяла Европа, Америка, Нова Зеландия, Япония и много други страни фрийрайдът е огромна част от зимната планинарска култура, занимание с дългогодишни традиции и е практикуван от малки деца до баби и дядовци. Свободно и без забрани. Провеждат се световни серии от състезания по фрийрайд на пет континента. Филмовата индустрия всяка година създава продукции, които достигат до милиони хора по света.
В производството на ски и сноуборд екипировката за извънпистово каране е най-развиващият се дял. За зимните курорти фрирайдът е начин да привличат много нови клиенти и затова правят всичко възможно в ски зоните им, той да е достъпен и максимално безопасен. За всички фрирайдът е нещо съвсем нормално и естествено. Не и тук.


Фрийрайдърите се борят да променят разбиранията на българите за карането на ски и сноуборд извън пистите

© Виктор Троянов

Фрийрайдърите се борят да променят разбиранията на българите за карането на ски и сноуборд извън пистите


"Безумие", "самоубийство", "незаконно", "наркомани", "екстремисти", "адреналинковци". Не, не говорим за нещо друго.


Това са само част от епитетите, които в България се използват, за да опишат фрийрайда и всички нас, които се занимаваме с този спорт.


И не просто от жълти вестници и съмнителни журналисти – това често са думи на институции като БЧК, национални медии, дори на някои планински спасители и хижари...


Поводът винаги е един и същ – лавинен инцидент. Помията, която се изсипва в медийното пространство, социалните мрежи и сред обществото като цяло, е безпрецедентна за цял свят. Пострадалите се обрисуват като престъпници, безумци, а понякога даже и наркомани, които, тласкани от адреналин, целенасочено рискуват своя и живота на планинските спасители. Някои от тях, включително и самият шеф на БЧК - Христо Григоров, дават безумни обяснения как "екстремистите, под влияние на наркотици и алкохол, се чувстват безсмъртни".


Криворазбраният фрийрайд

© Виктор Троянов


Апелира се за забрани, заклеймяват ни за нарушители и ни определят като самоубийци. Журналисти преследват приятели на загиналите и ги питат дали чувстват вина, след като самите те са се борили до край, за да спасят живота им. Ефектът на доминото влиза в действие и всеки случаен лаик или медия подхваща недоволството и намира в един нещастен инцидент възможност да съди, да напада и да обвинява загиналите, приятелите им и всички като тях.


Дори пишейки тези редове, нещо в мен почва да кипи.


До каква степен трябва да си лишен от капчица човечност или мъничко ценностна система, за да съдиш и обиждаш загинал човек, който не е наранил никой? Толкова ли е дълбока душевната криза в нашето общество, че един фатален инцидент да извика толкова нисши човешки качества у толкова много хора?


Някои казват, че когато хората не разбират нещо, естествената им реакция е да го заклеймят и нападнат. Това обаче не ги оправдава. Защото, когато не разбираш нещо, единственото достойно поведение е да си замълчиш. А причината да не го разбират е в начина, по който им се поднася. И тук мисля е разковничето...


Нека вземем за пример Австрия. Повечето четящи тези редове знаят, че там ските и сноубордът са начин на живот. Фрийрайдът и всичките форми на свободно каране и придвижване със ски и борд в планината се практикува в огромни размери. Планините гъмжат с хора от цял свят. Алпите са огромни и лавините са ежедневие. Местната лавинна служба (каквато има във всички алпийски държави) ежедневно информира за ситуацията в планината. Информира, не забранява! Издават се лавинни бюлетини за различните райони, които са достъпни както онлайн, така и на място в курортите. Те пък от своя страна извършват лавинен контрол на потенциално опасните места в ски зоните и района им, минимизирайки риска за посетителите. Огромната част от хората, каращи извън пистите, са с лавинна екипировка и еърбег раници.Като цяло културата на каране е в пъти по-висока от тази в България. И въпреки всичко това, само за миналия сезон в лавини загинаха около 30 човека. Този сезон досега са 17. Излишно е да казвам, че след подобен инцидент, на никой дори не може да му хрумне да обвинява или да сипе грозни епитети за пострадалите или фрийрайдърите по принцип.


Ако някое официално лице, в качеството си на шеф на БЧК например, хипотетично си позволи подобно изказване, съм сигурен, че би изгубил работата си на момента. Информацията, която излиза в медиите, е точна и конкретна фактология за случая. Впоследствие се пишат доклади, търсят се поуки и лавинната обстановка се преоценява. По този начин до всички каращи достига адекватен и полезен материал, който помага за една по-ясна преценка за условията в планините и по неутъпканите склонове. Загиналите и техните близки се оставят на спокойствието и скръбта им... Най-нормалното човешко нещо.


В България лавинна служба няма. Лавинен контрол в ски зоните реално липсва. Адекватна информация за лавинната обстановка може да се получи само на терен от човек с опит. В общността на фрийрайдърите спорадично се споделят тестове и снежни профили от доброволци, което може да даде някаква информация за конкретното място в конкретния ден, но нищо повече. Планинската спасителна служба (ПСС)


дълги години просто обявяваше предупреждение за "висока лавинна опасност" в началото на декември, което стоеше до април.


По сходен начин в курорта на Банско до ден днешен на таблото за предупреждение от лавини свети лампата за "висока лавинна опасност" през целия сезон. За всеки дори леко запознат е ясно, че това е безполезно предупреждение, лишено от всякаква конкретика и задълбочено изследване на снежната покривка.


Криворазбраният фрийрайд

© Виктор Троянов


От скоро на сайта на ПСС се появи секция "лавинна обстановка", където се правят опити за лавинни бюлетини. Издават се от доброволци с опит в материята, които правят снежни профили и дават оценка на лавинната опасност по световните стандарти. Но тези тестове също се правят много рядко и често липсва каквато и да е допълнителна информация, освен степента на опасност (от 1 до 5). А лавинен бюлетин, който не се обновява всеки ден и няма подробна информация за условията и снежната покривка, не е лавинен бюлетин.


Лавинната обстановка в планините се сменя ежечасно и ако няма ежедневна информация за това какво се случва със снежната покривка, той губи всякакъв смисъл и дори може да бъде подвеждащ и опасен. Пример за това имаше при последния лавинен инцидент на Банско, след който член на ПСС обясниява по всички телевизии как: "Лавинната опасност е много лъжлива и некой може да дава, че е ниска, ама да знаете, че е най-висока степен". В същото време на сайта на ПСС за Пирин няма актуална информация от конкретния ден, но за предния лавинната опасност е била оценена на втора степен (средна). Тази информация не бе обновявана в продължение на две седмици...


Но трябва да започнем оттам, че това не би трябвало да е работа на ПСС. Никъде по света не е. Нейната работа е да оказва помощ на хора, попаднали в беда в планините, включително в лавинни инциденти и ПСС трябва да се фокусира и да използва ресурсите си именно в тази насока. Защото не един и два случая показват, че сме много далеч от адекватно ниво на реакция, в сравнение със спасителните служби в други държави.


Така изглежда лавинният бюлетин в Австрия

Така изглежда лавинният бюлетин в Австрия


Изключително наложително е обаче да се създаде лавинна служба. България е сигурно единствената планинска държава в Европа, която няма такава. Това е единственият начин да има актуална и адекватна информация за лавинната обстановка. A това, че "ние сме обявили навсякъде най-висока лавинна опасност" – не работи и се доказва многократно.


Положителното е, че има подходящи и опитни кадри за формирането на една такава служба – планински гидове, фрийрайдъри, лавинни специалисти, планински спасители. Но липсва каквато и да е инициатива от съответните институции и зимните курорти за нейното създаване. И не е изненадващо, имайки в предвид какво е отношението на началствата им към извънпистовото каране. Докато то остава такова и същите тези хора продължават да взимат решенията, няма как нещо да се промени в положителна насока.


А дори да се сбъдне утопичният вариант, в който имаме отлична лавинна служба, ефикасен лавинен контрол в курортите, бърза и адекватна Планинска спасителна служба и информирани и оборудвани скиори и сноубордисти, има един факт, който явно убягва на всички.


Лавините са част от реалността, не просто в извънпистовото каране, а в зимната планина. Били са още преди човекът да се появи на тази планета и ще бъдат много след като изчезне. Това е природна стихия. Докато има хора, които ходят в планината, ще има загинали в лавини. Както ще има загинали докато хората карат коли или летят със самолет, или плават с кораб, или работят в мина. И тук идва въпросът ми към всички. Защо само в България лавинните инциденти не се приемат и отразяват като всеки друг такъв? Ние убили ли сме някого? Или наранили? Откраднали? Измамили? Не, драги съдници. Ние просто живеем живота, който сме избрали.


Валери Пелтеков и Борис Първанов
Създатели и редактори на документалния фрийрайд проект "Hunting Lines"


Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvt10319485
  kvt10319485
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Ако авторите и подобните на тях искат някой да обслужва и плаща за безумните им мераци, не са познали.

 2. 2 Профил на lamera
  lamera
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvt10319485":

  а да караш пил с 200 и после да те вадят от дерето е абсолютно безплатно

 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Боже, Боже!!! "Съмнителни журналисти", "помия", "жълти вестници", "екстремното каране не е за всеки".
  Филмовата индустрия била работела, клишета като "това е начин на живот"

  Пелтеков, когато следващият път колегите ти плачат за оказване на спешна помощ поради предизвикана от тях лавина, не искайте помощ! Организийте си "фрийтърсене", "фрийспасяване" и "фрийпомощ". Не искайте институциите да ви дебнат къде ви е скимнало да карате, службите да отделят скромния си ресурс за вас, а данъкоплатците да финансират всичко това.
  Бъдете "фрий" и ""куул" докрай!

 4. 4 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Нека си карат където искат само да бъдат така любезни да си направят застраховка и като стане инцидент да не чакат безплатна помощ.

 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Безумие", "самоубийство", "незаконно", "екстремисти", "адреналинковци"

  Еми горе долу добре са се описали.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Нека ви обясня какво е лавинен бюлетин - това е ЕЖЕДНЕВНОТО СЛЕДЕНЕ НА СНЕЖНАТА ПОКРИВКА И МЕТ. УСЛОВИЯ В РАЗЛИЧНИ СКЛОНОВЕ И ВИСОЧИНИ И ПОПЪЛВАНЕТО НА "ИСТОРИЯТА" НА СНЕЖНАТА ПОКРИВКА. Тази история е необходима за да се предвиди дали даден склон е опасен или не - не е достатъчно да кажеш "код червено" цяла зима за лавини. Както всеки т**панар в наща държава първо трябва да забранява а не да регулира. Да, защото да регулираш е по трудно и се иска да помислиш. Ама кръчмаря или хотелиера, който плюе в момента, иска да развива ски и планински туризъм във все по големи мащаби нали? Еми крайно време е не да забраняваме а да регулираме по умело и по кадърно и да спрем с предрасъдъците, защото най великия ни български алпинист в момента Боян Петров най вероятно и той е "адреналинковец" и "екстремист", но такива хора вършат велики неща в планините.

 8. 8 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#6] от "touchthis":

  Недоволстват, защото пистите на Цеко ще останат празни, защото няма как да се мотивират изсичането на хилядолетни дървета, щото олигарсите и придатъците им от политици ще останат без парички

 9. 9 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#6] от "touchthis":Недоволстват, защото пистите на Цеко ще останат празни, защото няма как да се мотивират изсичането на хилядолетни дървета, щото олигарсите и придатъците им от политици ще останат без парички
  —цитат от коментар 8 на agata_kristi


  Примерно .. ама Цеко ако беше умен (а той не е ) щеше да създаде такава служба и да поддържа такъв бюлетин и да дава пример на останалите курорти. - а той е скапан аграр с пари и късогледство. Банско е световен курот (ако въобще е световен, но дартечем) точно заради фриирайда, който е лесно достъпен и много екстремен. А смешниците си мислят че 5 писти и 5 лифта на кръст са черешката на тортата - да ама не, като фрирайдър ше ви го кажа - НЕ.

 10. 10 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvt10319485":а да караш пил с 200 и после да те вадят от дерето е абсолютно безплатно
  —цитат от коментар 2 на lamera


  Оправдаването на една простотия с друга не е особено интелигентен подход.

 11. 11 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 361 Разстроено

  Аз спрях да правя сравнения с Австрия и други страни защото няма смисъл.
  Коренните различия са прекалено много и то във всички аспекти на живота. Ние никога няма да бъдем като тези държави, те са поне на 100-150 години пред нас.

 12. 12 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Чудесно се забавлявате! То за това му се казва ФРИЙрайд - като едно от прекрасните изживявания на Свободата! Само че: "Свободата, Санчо, се намира на върха на копието!" И всеки от нас, който я цени, трябва ежедневно да я отстоява. И няма защо да очакваме от общество като българското да се грижи за свободата ни - няма да стане и не е било. Казвам ви го като бивш алпинист и фрирайдър. На тези години само парапланеризмът ми остана като възможност за изживяване на Свободата. И там всякакви службички и службаши са се наточили да забраняват и преследват. И никакви примери с Европа и Света не се приемат, щото там били "либерасти".
  Ако нещо наистина липсва на балканщината ни, то е КУЛТУРА. За това - създавайте културата - била тя и на фрирайда :) Ако ви трябва лавинен бюлетин - ами създайте си го, ако е необходима специализирана спасителна дейност - правете я сами. Както се казва - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

 13. 13 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Черешката на фрирайда е свободата, непредвидимостта и риска.
  Честно, не мога да разбера от какво се оплакват писателите на текста, както и обратно: не мога да разбера какво против тях имат хора, дето са виждали планина само по телевизията.
  Нека едните да си поемат риска без мрънкане, а другите да НЕ се занимават с тях и точка.
  Първите, струва ми се, заемат някаква смешна героична поза, хвърлят някакви неуместни обвинения/изисквания от вида 'някой да обикаля цялата планината и да прави лавинни профили', а после може и да искат да бъдат обезопасени тези склонове, пък и спасителен екип да дежури, а съвсем друг въпрос е и колко ще се съобраяват с тези прогнози.
  НЯМА ЛОШО, ама това вече фрирайд ли ще да е или игра на такова.
  И айде да не цитираме, какво било по Австрия, щото там застраховката до линията на пистата е едно, а извън нея друго нещо.И не че няма да спасят, съберат кокалите и зашият някой, ама цената ще бъде солена. И да , има зони за фрирайд с контролирани условия, ама на практика това са огромни необработени склонове в границите на самата ски-зона, а не произволни вертикални кулоари.
  От друга страна епитетите и злобата към фрирайдърите ми се струват неуместни. Всеки има право да живее живота си, както намери за добре и още когато не пречи на другите. Това, че е организирана някаква акция за спасяване на някой пишман-райдър е дълг на обществото и държавата и цитрането на някакви разходи е твърде несъстоятелно първо, защото е от доброволци и още повече на фона на милионите харчове дето се крадат всеки ден.

 14. 14 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Всеки има право да живее живота си, както намери за добре и още когато не пречи на другите. Това, че е организирана някаква акция за спасяване на някой пишман-райдър е дълг на обществото и държавата и цитрането на някакви разходи е твърде несъстоятелно първо, защото е от доброволци и още повече на фона на милионите харчове дето се крадат всеки ден.
  —цитат от коментар 13 на ali_ibn_isa


  Дори и да няма застраховка някой пишман планинар ( дори да си на 500 м денивелация пак ПСС ще те спаси, а в гората на село не си правиш планинска застраховка) тези пари се покриват от бюджета, който беше някъде 56 млн предвидени за бедствия и аварии. Застраховка трябва да има всеки - тя покрива само маркирани пътеки и писти - оттам нататък затраховките са доста по солени. А пешеходци попаднали в лавини има не малко и то на маркирани пътеки. А в случай статията е за негативното обществено мнение по този въпрос - тази година има 3-ма загинали от лавини. А колко са удавените, загинали по пътищата с число което дори не се коментира, то е вече допустима статистика.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#6] от "touchthis":

  "Огромната част от хората, каращи извън пистите, са с лавинна екипировка и еърбег раници.""

  Ми тогава всичко е наред - защо е този плач, защо несъгласните са м$хльовци? Или "много съм печен, много съм отворен, много съм свободен" , но когато стане нещо -"олеле майко, спасявайте ме".
  Нито обидите и назидателние тон във вашия пост. нито плачливия тон в статията допринасят за каузата, за която пледирате. 16. 16 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#6] от "touchthis": "Огромната част от хората, каращи извън пистите, са с лавинна екипировка и еърбег раници.""Ми тогава всичко е наред - защо е този плач, защо несъгласните са м$хльовци? Или "много съм печен, много съм отворен, много съм свободен" , но когато стане нещо -"олеле майко, спасявайте ме". Нито обидите и назидателние тон във вашия пост. нито плачливия тон в статията допринасят за каузата, за която пледирате.
  —цитат от коментар 15 на grajdanin1


  Обидите са за нелепите изказвания и липсата на каквито и да е размишления по темата. По повод "олеле майко спасявайте ме" ще кажа, че и Вие си допушвате втората кутия цигари, ама като ви удари инфаркта после сте "олеле майко спасявайте ме" - линейката се бави , лекарите са некомпетентни и тн ( не че знам дали пушите ама схващате кво имм пред вид). И такива изказвания - "много съм печен, отворен и тн" ги закачете в някое училище - тези хора разбират а Вие - не.

 17. 17 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Просто не е честно цялото общество да разходва оскъдните си ресурси за удоволствието на малцина.
  Като добавим и издръжката на бюрокрацията и корупцията покрай нея...

  В крайна сметка всичко опира до баланса на ползи и разходи... Ако курортите започнат да губят много от клиентите си, ще направят някакви стъпки в насока обезпечаване на лавинна безопастност. Както и други евентуално заинтерисовани страни.

  Изобщо, напоследък всички искат да правят, каквото им хрумне, без да се вълнуват от нуждите на обществото като цяло, но държат обществото да се интересува до тях.
  Прахосват се огромни ресурси за съмнителни удоволствия, а наистина важни за всички дейности остават нереализирани.
  Когато обществото се разпадне, всичките му членове загиват...

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#16] от "touchthis":

  "И такива изказвания - "много съм печен, отворен и тн" ги закачете в някое училище - тези хора разбират а Вие - не."

  Ако с такива средства и декларации кой разбира и кой не, се опитвате да печелите привърженици и да накарате хората да ви разберат сте на много погрешен път.
  Карайте си - на мен лично не ми пречите. Нямам отношение към вас - нито отрицателно, още по-малко положително, защото в края на краищата вашата кауза е дълбоко егоистична - правя си кефа, защото съм свободен. Ми хубаво. И защо искате от мен да съм на ваша страна? Лично аз приветствам каузи, обърнати към обществото или част от него.
  Не съм пушач, активен спортист (разбирай 5-6 дни от седмицата по два часа в салона или на съзтезания) бях в младежките си години и доскоро подържах форма ( не във фитнеса). Обичам планините и ходя там.

 19. 19 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Лавинна служба, лавинен бюлетин - добре, но това са администрация, сгради, обучени хора на терен, които обикалят цялата планина. В статията не се споменава в Австрия как се финансира тази служба най-вероятно от застраховки. Колко от практикуващите в България имат сключени застраховки, карат с еърбег раници и носят лавинна екипировка?
  Австрия е световноизвестна дестинация за зимни спортове и алпийска страна, има много селища високо в планините. Може би за Австрия е икономически обосновано да поддържа лавинна служба, тя обслужва не само фрийрайдърите а и населението, осигурява някава сигурност и привлича туристи. България е планинска страна, но като цяла планините са сравнително ниски и няма много селища високо в планината, не е световна ски дестинация има три курорта общо. Изграждането на лавинна служба ще струва доста пари и ще обслужва почти само фрийрайдърите - кой предлагате да поеме разходите - бюджета на държавата? от приходите от застраховки на фрийрайдърите? от задължителни затраховки или такси на всички туристи в планинските куророти? нещо друго?.

 20. 20 Профил на Albena Georgieva
  Albena Georgieva
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Просто не е честно цялото общество да разходва оскъдните си ресурси за удоволствието на малцина.Като добавим и издръжката на бюрокрацията и корупцията покрай нея...
  —цитат от коментар 17 на tie_interceptor  Какво точно изразходва за мен обществото като се спусна със ски от Черни връх до Алеко?


 21. 21 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#20] от "al_georgieva":

  Ставаше дума за разходите за служби за следене на лавинната опастност.
  Но дори и във Вашия случай обществото разходва ресурси.
  Ресурси на обществото за построяването на писти, лифтове, влекове, спасителна служба.
  Ресурси на природата за изработване на екипировката Ви, изсечените дървета за пистите...
  И всичко това основно за удоволствието Ви. Е, хайде и малко за здравето Ви, ако не се нараните...

  Всички тези ресурси можеха да отидат за училища, болници, лекари и учители. От тях наистина има нужда цялото общество.

 22. 22 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Ама, разбира се, всеки има право да се саморазрушава, както намери за добре, стига да не пречи на околните. Да си направят застраховки, да си купят екипировка, да се ограмотяват кое как е в планините, и да се трепят, щом ги влече.
  Острите реакции по адрес на "фрийрайдърите", ако и да са обидни, не са съвсем без основание. Сред тях, а и изобщо сред всички, практикуващи модерните "екстремни" хобита, има огромен процент неграмотни, безотговорни позьори, които не само, че затрашават себе си, а и не малко друг народ.

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  да излезеш от градската среда и да идеш сред природата за да фрийрайдваш е като да си купиш хубава книга и да я използваш като поставка за чашата с сливова ракия.

 24. 24 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 329 Неутрално

  В крайна сметка изводът от статията е един: тук не е Австрия! Следователно тук е ПРЕКАЛЕНО ОПАСНО да се практикува фрийрайдинг. Следователно, който е решил да го практикува тук, наистина е безумен и не може адекватно да прецени риска за живота си. Следователно има пълното право да си троши ръце, крака, глава и т.н. и да не мрънка, че някой му е длъжен.

  And all that jazz!
 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Съвсем прави са авторите, че сме неграмотни боклуци. Хората ви обясняват, че е недопустимо шефът на БЧК да използва обидни епитети спрямо когото и да е, нежели загинал човек.
  За лавинната служба ясно и недвусмислено е казал, че самите фрирайдъри могат да събират необходимата информация. Но започне ли да се прави, не може да има никакъв компромис с ежедневното и публикуване. Не може да се позволи е един ден (през зимния сезон естествено) да се пропусне. А това трябва да стане задължително с адекватна нормативна уредба. И цената в никакъв случай няма да е колосална (вероятно ще е по-малка от глобата, която ще плащаме за бездействието срещу замърсяването на въздуха), но ползите ще са големи. И няма да са само спасените човешки животи, макар това да е напълно достатъчно. И не говоря само за фрирайдъри.
  Вместо да оплювате другите хора и да се възхищавате на безсърдечието на шефа на БЧК, вземете и прочетете романа "Лавина" на Блага Димитрова.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Albena Georgieva
  Albena Georgieva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#20] от "al_georgieva":Ставаше дума за разходите за служби за следене на лавинната опастност.Но дори и във Вашия случай обществото разходва ресурси.Ресурси на обществото за построяването на писти, лифтове, влекове, спасителна служба.Ресурси на природата за изработване на екипировката Ви, изсечените дървета за пистите...И всичко това основно за удоволствието Ви. Е, хайде и малко за здравето Ви, ако не се нараните...Всички тези ресурси можеха да отидат за училища, болници, лекари и учители. От тях наистина има нужда цялото общество.
  —цитат от коментар 21 на tie_interceptor


  Човек, извинявай, но ти нещо си се объркал.

  Обществото не изразходва никакви ресурси за моята разходка в планината, защото обществото не ми подарява нито ските, нито дрехите, нито храната....

  Така написано от Вас е сякаш Вие не потребявате никакви ресурси - нямате дом, дрехи, обувки, карате на светлина като птичките божии :)))) 27. 27 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално
  [quote#26:"al_georgieva"][/quote]
  Абе толко едностранно гледат някои хора - ама си пафкат цигарите и после тежат на здравната каса или там квото е :). Мисли за обществото той - обществения дрън дрън После някой ме критикува че съм ги обиждал на мухльовци - въобще няма и да ги търпя! :)

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#27] от "touchthis":

  "ама си пафкат цигарите и после тежат на здравната каса "

  Знаех си, че сте тарикатче-цоциалистче. Може и да "пафкат", ама не одимяват/затрупват с лавини останалите. А дали "тежат на здравната каса" е силно дискусионен въпрос. Един път защото плащат 80% акциз върху "изпафканото", плюс здравна осигуровка/застраховка. Втори път, рак на белия дроб не се лекува, та направо полягват, ама не на здравната каса, а на място като Орландовци. При това без да аганжират стотици хора (спасителни служби, криминалисти, военни хеликоптери, общинари и т.н.) при "полягването".
  Като давате за пример Австрия, що посочихте размера на застраховките, данъците и курортните такси!? Ама какво може да се очаква от един гратисчия - на принципа "ако мине, мине", другите да плащат (дори и с живота си) за голите ми мераци за избиване на комплекси.

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Неутрално

  До коментар [#2] от "lamera":

  Застрахователите плащат. Ако беше "абсолютно безплатно", застраховките "Автокаско", "Гражданска отговорност" щяха да са символични от по 2-5 лв., а не 200-1000 лв.
  И без да пада у дерето, всеки собственик на автомобил плаща данък-автомобил и винетка, която твърди, че уж пътищата са ни европейски и няма дупки по мостовете, от където се пада.
  "Волните ездачи" какво плащат? Има ли барем 500 евро (както е в Австрия), които плащат годишно независимо дали карат или не карат ски?

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Спора е излишен, младите и по-буйните от тях ще карат където предпочитат, но не трябва да забравяме и другата страна - ресурса, който е обществен, а не на тези, които рискувайки стават обект на търсене и спасяване. В този смисъл, застраховането трябва да стане неразделна част от този спорт и когато липсват застраховки, последствията трябва да са сериозни, за да се въведе някакъв ред.
  От цялата статия, която е просто един вопъл с изкуствен и доста преувеличен драматизъм, защото аз не съм станал свидетел на нанасяне на чак толкова тежки и неизтриваеми обиди върху нежните душички на любителите на свободното каране, може да се обърне наистина внимание на добиването и поднасянето на конкретна информация за лавинната опасност,.
  Всеки който посещава планините знае, че стоят едни и същи предупредителни табели непрекъснато, включително и през лятото и това наистина е чиста формалност.
  Особено в местата където се кара, би трябвало информацията да е актуална и да служи за препазване, а не за измиване на ръцете, ако и когато нещо се случи.

 31. 31 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 363 Неутрално

  До коментар [#26] от "al_georgieva

  Четете внимателно, моля!
  Обществените ресурси са похарчени за лифтовете, пистите и поддръжката им.
  Ще кажете, че си плащате за лифта, но всъщност една организация го отне от обществото почти безплатно. Иначе, цената на билета нямаше да е същата...
  За пистите въобще не плати.
  Ако имате планинска застраховка, тя може би, покрива разходите на спасителната служба. Ако нямате, значи и нея Ви я плаща обществото.

  Разбира се, че всеки потребява ресурси. За всички цитирани от Вас съм си платил.
  За всички други обществени услуги също плащам чрез данъци и такси.
  Не пуша. Почти не пия алкохол. Опитвам се да водя здравословен живот и да не тежа на здравната система.

 32. 32 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Какви пълни нещастници има в този форум, направо не е истина. Да не говорим, че повечето злобари нито имат хал хабер от каране на ски, нито някога са помогнали на когото и да било в подобна ситуация, нито са дали и лев за спасяване на хора в подобна ситуация.

 33. 33 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 363 Любопитно

  До коментар [#27] от "touchthis":

  Добре, аз не пуша, рядко пия и се храня здравословно... Може ли да изразя негативно мнение и да се усъмня в обществените ползи от freeride-а?

 34. 34 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#27] от "touchthis":Като давате за пример Австрия, що посочихте размера на застраховките, данъците и курортните такси!? Ама какво може да се очаква от един гратисчия - на принципа "ако мине, мине", другите да плащат (дори и с живота си) за голите ми мераци за избиване на комплекси.
  —цитат от коментар 28 на wanderer


  Кви данъци кви 5 леа бе .. искаш цифри добре- застраховка за 20 000 евро е 20 лв. Курортна такса - такова нещо няма - вика му се лифт карта, г-н компетентен - струва 35 -40 евро. Лавинен бюлетин не е задължително да го прави държавна служба а самия курорт, който е частник - мина ли ти това през главата. ПСС е като пожарна полиция и бърза помощ или там като си пафкаш и накрая ще опреш до тях и ще ми харчиш държавни пари не се праи на мн независим.

  И ако си мислите че австрииците харчат баснословни суми за да карат една седмица е глупост. По скоро насочете критиките към това данъците ни да отиват по предназначение че тогава ще имаме и хеликоптери и ПСС със огромен потенциал и каквото си щем. ония ден дадохме на една страна 1,2 млрд (без да тролвам ама примера е уместен)

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5658 Неутрално

  Хубаво е младите и здрави да спортуват, да се забавляват, но нека да е по правилата, да имат застраховки и всячески да избегват опасностите, както за себе си така и за околните.

 36. 36 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#27] от "touchthis":Добре, аз не пуша, рядко пия и се храня здравословно... Може ли да изразя негативно мнение и да се усъмня в обществените ползи от freeride-а?
  —цитат от коментар 33 на tie_interceptor


  Ест че може :) - пример е това с пушенето. замести го със всеки вреден навик на обществото което тежи на бюджета и го съпостави със изхарчените пари за спасявнаето на 5- 10 човека на година от ПСС и тн

 37. 37 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Какви пълни нещастници има в този форум, направо не е истина. Да не говорим, че повечето злобари нито имат хал хабер от каране на ски, нито някога са помогнали на когото и да било в подобна ситуация, нито са дали и лев за спасяване на хора в подобна ситуация.
  —цитат от коментар 32 на skrita_sila_m


  Ще ме прощаваш, баджанак, ама това не са "нещастници" или "злобари", просто така е прието да мислят НОРМАЛНИТЕ хора ;)

 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#37] от "sweeper":

  Абе, "нещастници" и "злобари" са - не си развръзват кесията за "модерните мераци", нито искат да помагат на глупака за изпъкне с безразсъдството си. Направо, хейтъри - хем не могат да карат ски, хем не плащат на другите да си карат както си искат.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  До коментар [#36] от "touchthis":

  "замести го със всеки вреден навик "

  Сиреч трябва да се инвестира във вредните навици!? Направо да инвестираме в Смъртта? Хем ще се доближим до тракийските си корени. За един такъв се бяхме охарчели да си има мавзолей. Ама гледам, че има още последователи - с обществени средства да се начесват лични мераци. Знаех си аз, че не трябваше да се дава на комсомолец, Евгений Бакърджиев, да взривява мавзолея. Не го взриви ефектно така, че да спре посегателството на обществени средства за начесване на лична краста.

 40. 40 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 363 Весело

  До коментар [#36] от "touchthis":

  Сигурен сте, че никой от тия спасени няма вредни навици?!

  Това, което ми се иска е, хората да не са такива егоисти...
  Не става дума само за freerider-ите, а за всички хора, които прахосват силите, уменията, времето и здравето си само за собственото си удоволствие. Дори и да не използват обществените ресурси.
  Иска ми се да намират смисъл в извършването на дейности заедно и в полза и на други хора. Да да общуват, изграждат заедно и дори да се забавляват заедно.
  Българските хора, например, са символ на всички човешки дейности и доставят радост и удоволствие. И няма нужда от фитнес дори... :)

 41. 41 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Фрийрайд се практикува в Алпите, но е много препоръчително да е с местен водач, който познава терена. И въпреки това всяка година има загинали от лавини или паднали в пропаст.
  Навсякъде на края на пистите, откъдето се излиза за фрийрайд, ясно е обозначено, че е край на охранявана зона, лавиноопасно е и достъпът е забранен.
  И последно, застраховките за каране по пистите не покриват инциденти извън тях. Необходима е специална застраховка. Обикновените застраховки не покриват спасителните операции даже на писта, която е затворена.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#28] от "wanderer":

  До коментар [#28] от "wanderer":

  ":Може и да "пафкат", ама не одимяват/затрупват с лавини останалите.""
  Моля?!
  Ти сериозно ли бе, колега?
  Много по-вероятно е да те одимят в заведение и на купон, отколкото да ти съборят лавина на главата. Някъде към милион към едно е.
  И да, най-свирепо са ме одимявали колеги лекари, които и до ден днешен са ми страшно обидени, че като войнстващ непушач им посочих вратата и мястото за пушене.
  Айде сега, кажи ми, въпреки свирепите забрани, колко често ти се е случвало да влезеш в ЛЕКАРСКИ кабинет и вътре да е лисичарник?
  И освен това, от рак на белия дроб не се умира за 24 часа, а киназните инхибитори са много, ама много скъпи.
  Просто да сравняваш спасителна акция с лечение на раково болен е като да сравняваш дълго със зелено.
  Да, фрирайдът е високорисков спорт, но държавата харчи много повече пари да спасява и лекува пострадали от каране на коли на пияна глава, от стари превозни средства и калпава инфраструктура, отколкото за фрирайдъри попаднали в лавина, ако трябва да сме честни.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#7] от "touchthis":

  Братко мой, щях да ти пиша отговор на коментар 6 , но по незнайно каква прична са го цензузрирали, а беше ценен коментар.
  Слушай ме сега, защото като човек изкушен от планината и свободата и като лекар ми се е случвало да бъда и от двете страни на чертата.
  На млади, яки и не много интелигентни години ми се е случвало да крам няколко пъти извън пистите и знам какво значи да заплюеш всички "цивилизовани" места и съоръжения, където разни г...ета са отишли да се фукат с екипчета, а не с техника.
  Знам какво значи да млатиш няколко часа с коланите само за да застанеш на ръба и да си първият, който да остави следа по девствения, искрящ на слънцето снаг.
  Да разцепиш пудрата, както казвате сега. Или и на тоя лаф вече му мина модата? ;)
  Както и да е.
  Но знам и какво значи да вървиш из долина, в която усещаш с кожата на тила си напрежението в надвисналите козирки и да се стараеш да се слееш с релефа на пейзажа, питайки се какво в името на всички богове си загубил, та го търсиш точно там.
  И тъкмо когато си стигнал до безопасано място, да видиш група навираща се право в най- големия лавинарник, а на отчаяните ти вопли по телефона спасителят от хижата да ти отговори, че въпреки всичките му предупреждения те все пак са избрали най-опасния маршрут.
  Тези точно оцеляха. Разминаха се се само с две счупени китки.
  Но много други нямаха този късмет и голяма част от тях са тръгнали не само въпреки всички предупреждения на спасители, хижари и всякакви други планински твари, жвеещи постоянно горе, но и против всякаква елементарна логика, ако човек просто е следил метеорологичната обстановка по планините в последните един два дена.
  Та, братко мой, опитвам се да кажа, фрирайдът е прекрасно нещо, но, както обича да казва Петко Тотев:
  - Може, но трябва да се внимава.
  Добрата екипировка е като господ - помага, ама в кошара не вкрава.
  Планината винаги в запас има по един ход, за който не сме се сетили.
  Иначе за другото авторите на статията са прави - колкото и да изглеждат безумни на "нормалните" хора, екстремните спортове, а и самият зимен туризъм (имам предвид зимни преходи) са нещо, което ние имаме условия да развиваме, а за целта трябва да се правят читави снежни профили и прогнози по всички възможни места за да се намалят рисковете за тези, които искат да внимават.
  Другите да си правят сметката.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#42] от "rapidfire":

  "колко често ти се е случвало да влезеш в ЛЕКАРСКИ кабинет "
  Избягвам рискови места. Там влизам само на носилка и то, ако някой ме вкара.

  "рак на белия дроб не се умира за 24 часа"
  Така е, но и спасителната служба в едно с цялата инфраструктура не е за 24 часа или за едната лавина.

  "но държавата харчи много повече пари да спасява и лекува"
  Това не е аргумент за полезността на една дейност, в случая фрирайда. Звучи по-скоро като извинение за просията някой да плати за мераците на просещия.

  "първият, който да остави следа по девствения, искрящ на слънцето снаг."
  Сиреч очаквате да има някой след Вас, някой да е последавател, който да забележи, че сте първият!? Това не звучи ли като подстрекателство към поемане на неоправдан риск и то само защото Вие си мислите, че някой трябва да Ви забележи?

 45. 45 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":
  "Това не е аргумент за полезността на една дейност, в случая фрирайда."
  А с какво е по-поллезно карането на ски на писта?
  "Сиреч очаквате да има някой след Вас, някой да е последавател, който да забележи, че сте първият!?"
  Оххххх...... Прости господи полуумний.
  Пробвай някой път да походиш сам из планината.
  Не се ходи там за да те забележи някой. Там се ходи за станеш незабележим.
  Там се ходи за да слееш с нея, скалите, снега, слънцето и вятъра.
  Не за да ти види някой карането, а за да запомниш.
  Ама вие т.нар. нормални трудно ги разбирате тия работи.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK