Фондация "Веселин Топалов" сезира прокуратурата срещу Кралев за "сагата" с ЦСКА

Фондация "Веселин Топалов" сезира прокуратурата срещу Кралев за "сагата" с ЦСКА

© Юлия ЛазароваФондация "Веселин Топалов" е подала сигнал в прокуратурата срещу бившия министър на спорта Красен Кралев. В основата му са подозрения за "нанесени щети на държавата в размер на 13 млн. лева във връзка със "сагата" ЦСКА", обявиха от организацията.


"В сигнала са описани действия на Кралев, с които е възпрепятствал държавата в лицето на НАП да събере дългове в особено голям размер от близо 13 млн. лева от ПФК ЦСКА АД", пише в съобщението. Според фондацията прекратяването на договора за ползването на базите на ПФК ЦСКА АД със спортното министерство е увредило интересите на дружеството и на неговите кредитори, включително и на държавата като кредитор.


Кралев прекрати договора за стадион "Българска армия" и за базата в Панчарево, като се позова на точка в него, свързана с влизането на дружеството в процедура по несъстоятелност. До провеждането на конкурс базите бяха дадени за ползване на "ЦСКА-София", който играе в Първа лига.
Самият Кралев заяви още миналото лято, че това е било "единственото решение, което е защитавало интересите на държавата". И допълни, че базите ще се ползват от този, който получи подкрепата на феновете на ЦСКА.


От фондацията допълват, че с прекратяването на договора "ФК ЦСКА–София" ЕАД, който представи оздравителен план, е загубил интерес да финансира изпълнението му. Оздравителният план беше изготвен от екип, близък до Васил Божков, който беше начело на шахматната федерация в началото на века.


Фондацията на бившия световен шампион по шах Веселин Топалов беше създадена миналата година. В сайта й има секция "мисия", в която се обяснява, че организацията се занимава с популяризирането на шаха и подпомагането на млади таланти в шаха и други спортове.


От фондацията не отговориха защо са подали сигнала и защо сега - близо осем месеца след фалита на ПФК ЦСКА АД. "Не съм упълномощена да давам информация, различна от вече обявената. Нашата фондация е с широка компетенция и се занимава не само с популяризирането на шаха, но и с други спортове", отговори жена пред "Дневник" на телефон, оставен за връзка с фондацията.


В едно от малкото си събития до момента фондацията организира в края на декември партии шах между Топалов и боксьора Кубрат Пулев срещу магистратите от прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.


В ръководството на фондацията са Веселин Топалов, мениджърът му Силвио Данаилов и Мая Велчева. Данаилов, който е президент на Българската федерация по шах, попадна в скандал за източване на средства от Европейския шахматен съюз. Миналата година България беше извадена от съюза, заради което няма право да участва в международни състезания. Това принуди Антоанета Стефанова да се състезава под неутрален флаг на европейското.


Самият Данаилов получи забрана от ФИДЕ да извършва шахматна дейност и да изпълнява функциите си извън България.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И ти ли Бруте?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Кралев и до ден днешен не е обяснил защо даде стадиона на Гриша Ганчев и отбора от Ловеч. Неминуемо има съмнения за тъмни договорки и пари от масата. От друга страна в тайна останаха и едни около 500 000 лв дадени пак от спортното министерство на федерацията по шах, които бяха усвоени доста съмнително. Явно сигнала е свързан с тези пари.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Сега главният прокурор като се разбърза, та чак ще се изпоти.

 4. 4 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Изумително е, как държавата безучастно наблюдава умишленото осуетяване на всяка възможност да бъдат покрити поне част от дълговете към нея.
  Първо, с пресичането на възможността за одобряване на внесения оздравителен план от ОС на кредиторите, и после с умишленото възпрепятстване на провеждането на търга за емблемата.
  В първото даже стана съучастник.

  Не ща да влизам у затвора!
 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Просто наемник на Васил Божков "Черепа". То си е казано ясно в статията "От фондацията допълват, че с прекратяването на договора "ФК ЦСКА–София" ЕАД, който представи оздравителен план, е загубил интерес да финансира изпълнението му. Оздравителният план беше изготвен от екип, близък до Васил Божков, който беше начело на шахматната федерация в началото на века."

  Обяснено с по-прости думи Васил Божков-Черепа е имал планове да "оздрави" /разбирай прелапа/ базата на ЦСКА но Кралев давайки я на ЦСКА /Гриша Ганчев/ черна котка му минава път. И сега със своята маша Топалов и далаверажаджията мениджърът му нанася ответен удар.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Очевидно е, че има договорка "Борисов+Кралев-Ганчев" за базите,
  Странно, с какви очи ще дадат базите на лице, срещу което е повдигнато обвинение за извършено тежко престъпление срещу финансовата система, и което е едно от основните заподозрени лица за източването на КТБ?!?
  Същото това лице провали търга, чрез който държавата се опита да се овъзмезди поне в малка степен.
  Безобразие и беззаконие пълно!

  Не ща да влизам у затвора!
 7. 7 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  247 000 000 лева търсят синдиците на КТБ от ДДС- измамника Гриша Ганчев!!!!
  По същите схеми, пак с негово съучастие бе източена и Първа частна банка.
  Данъчни измами, «Заменки», подкупи на политици, умишлени фалити....

  И се готвят да му подарят държавни имоти, строени от данъкоплатците на стойност 50-60 милиона!?!

  .
 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Някой "използва" името на Топалов, който живее в Испания и преживява тежки моменти в кариерата си на шахматист. Едва ли му е толкова мило положението с базите на ЦСКА.

 9. 9 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не стига, че съм броил кинти на министъро, и на премиеро,
  ами сега тея ме карат да броим кинти и на некъв търг, за неква емблема!?!!
  Е, па нема да стане!
  Я си сакам базите, А они нека си земат емблемата!

  .
 10. 10 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 440 Любопитно

  Кралев и до ден днешен не е обяснил защо даде стадиона на Гриша Ганчев
  —цитат от коментар 2 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  И на кого да го даде? На Домуза ли? Или на тебе?

  over the under
 11. 11 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 440 Весело

  Изумително е, как държавата безучастно наблюдава умишленото осуетяване на всяка възможност да бъдат покрити поне част от дълговете към нея.Първо, с пресичането на възможността за одобряване на внесения оздравителен план от ОС на кредиторите ..
  —цитат от коментар 4 на Граждани за Ежедневно Разграбване на България


  Фейк нюз. Нямаше валидни планове за оздравяване, съдът им каза, че не отговарят на изискванията на закона и да си ги оправят, но нито Ганчев, нито Авиатор-48 си ги оправиха в срок.

  over the under
 12. 12 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Това сезиране трябва да е отговорът на Силвио за дето Кралев му спря парите за федерацията заради кражбите. Жалко, че е намесил Веско. Жалко за Веско.

  over the under
 13. 13 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "Отец Сисой":

  След като съда отказа да уважи искането на Паслар/ганчев/ за отлагане на ОС на кредиторите /на което те без съмнение биха приели оздр. план на В. Божков (всеки би предпочел «малко » пред «нищо»)/ ВНЕЗАПНО и СПЕШНО посред разгара на лятото Кралев спешно свика Комисията към ММС за да отнеме стадиона от ЦСКА и да го даде на преименувания "Литекс".
  При това положение естествено всеки инвеститор би загубил интерес към оздравяване на ЦСКА.
  Кой нормален ще тръгне да погасява борчовете на умрелия, при положение, че имотите му ги дават на друг

  .
 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#10] от "Отец Сисой":

  Да се даде на търг, който плати повече и даде по-добри условия, той да го ползва. Литекс бяха посочили в лиценза си за тази година ст. Васил Левски.

 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#13] от "Явор Рг":

  Този договор отдавна трябваше да бъде развален. Още при обявяването в насъстоятелност, понеже търговското дружество няма как да изпълнява задълженията за инвестиции по договор. Все пак това е държавна собственост, не имот на ЦСКА с каквото впечатление виждам си останал, трябва държават да си зашити интереса. Отделно по това време Ганчев вече правеше инвестиции на стадиона, подменяше тревната настилка. ФК Авиатор 48 ги поканиха да си ритат махленските мачлета на Армията срещу наем, на готово, на подменената настилка, пак се скриха, какво да коментираме повече?

  over the under
 16. 16 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#14] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  До коментар [#10] от "Отец Сисой":Да се даде на търг
  —цитат от коментар 14 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Ами да се даде, де. Аз съм да има търг. Който и да го вземе ще поеме задължението да инвестира. Не както стана с Левски-Спартак - безплатно и за вечни времена без ангажименти. После идва някакъв с перчем и го вдига стадиона във въздуха щото така му хръмнало. Ганчев направи подобрения на чужд имот, срещу което го ползва вместо наем. Като изтече сумата на инвестицията, държавата/или бъдещият концесионер/ ще прибира наем. А от Левски-Спартак какво взема? Не само не взема, ами и Баце вместо да си гледа държаваните деела, се занима и с тях да има праща инвеститори. Дано поне сега, като станаха пак ведомствен отбор към съобщенията, им сложат и козирка. Ама надали.

  over the under
 17. 17 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Браво! Сега някой трябва да сезира цацата и за спортната редакция на Дневник, дето от 09.09.16 насам изипсва грешно името на един бивш отбор ...

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Той Кралев сигурно ще е следващия министър на спорта, така че обвиненията отпадат автоматично. Тука действащи министри не разследваме, какво остава да съдим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK