ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Стефка Костадинова: Няма как да отнемат световния рекорд от мен и от България

Стефка Костадинова: Няма как да отнемат световния рекорд от мен и от България

© LAP.bgПрезидентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова определи като несериозно, некоректно и дори подигравателно поредното предложение за "пренаписване" на световните рекорди в леката атлетика. По думите й подобни действия биха били оправдани само за постижения на състезатели, за които е доказано, че са извършили антидопингови нарушения.


"Световните рекорди са безсмислени, ако хората не вярват в тях", заяви преди няколко дни шефът на европейската атлетическа федерация Свен Арне Хансен, който предложи ревизия и евентуално анулиране на върховите постижения.


Сред световните рекорди, които могат да бъдат заличени и пренаписани, е този на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г. на олимпийския стадион в Рим тя преодоля 209 см, с които стана световна шампионка, а постижението й остава ненадминато и до днес.
"Аз съм скочила 209 см, Кайша Берквист от Швеция скочи 208 см, което е световен рекорд в зала. Защо това трябва да се забрави и анулира без причина? По тази логика утре ще поискат да премахнат постиженията на Юсейн Болт, Сергей Бубка, Майкъл Фелпс. Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска пак "пренаписване" с нови мотиви. Нямам обяснение защо нещо се предлага отново, само месец след като Международната федерация по лека атлетика (IAAF) се произнесе категорично против", заяви Костадинова.


Стефка Костадинова: Няма как да отнемат световния рекорд от мен и от България

© Associated Press


"За втори пореден път в рамките на четири месеца съм длъжна да заявя, че намирам предложението за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди за несериозно, некоректно и дори подигравателно. Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения в спорта", допълни тя.


"Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват. В кариерата си имам 197 скока над два метра, три пъти подобрих световните рекорди в зала, заслужих да бъда отличена със спортен "Оскар", спечелих олимпийско злато, седем световни и пет европейски титли."


Стефка Костадинова: Няма как да отнемат световния рекорд от мен и от България

© LAP.bg


"Това не е случайно извървян път, за да ме подлагат сега на съмнения и ревизии. Това е нещо, с което се гордея като българка и няма как да го зачеркнат с "нови критерии и стандарти". Освен това този рекорд е на България и няма как да се съглася да отнемат без основание нещо на страната ми", каза още олимпийската шампионка от игрите в Атина през 1996 г.


Костадинова видя и лицемерно поведение от страна на Хансен. "Спомням си как точно той ме поздравяваше и прегръщаше, когато побеждавах в Осло, където все още държа рекорда на турнира "Бислет" с 205 см от 1987 г. Тогава Хансен беше директор на турнира и беше повече от щастлив с моя резултат. Сега същият норвежец като президент на ЕАА предлага ревизии и отмяна... Може би защото му липсват резултати над два метра... Как тогава бях герой, а сега ме подлагат на ревизии и съмнения", каза още шефът на БОК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK