Възможно ли е да се пробяга маратон под 2 часа

Мисия "Под 2 часа" беше близо до историческо постижение, но Елиуд Кипчоге финишира за 2.00:25 часа на пистата "Монца"

© Asociated Press

Мисия "Под 2 часа" беше близо до историческо постижение, но Елиуд Кипчоге финишира за 2.00:25 часа на пистата "Монца"Списанието Runners World предрече през 2014 г., че при нормални условия пробягването на маратон за по-малко от 2 часа няма да се случи до 2075 г. Изводът е направен след анализ на над 10 000 маратона.


Миналата събота мисията "Под 2 часа", организирана от "Найки", завърши без постигане на желаната цел, но с впечатляващ спортен резултат. Елиуд Кипчоге пробяга маратон за 2.00:25 часа - точно 26 секунди над търсеното време. А общността остана въодушевена от темата за преодоляването на двучасовата граница.


През 2014 г. "Найки" обяви стартирането на грандиозен проект, който се прицели към слизане под два часа. Eкип от експерти в различни области на науката и елитни спортисти впрегнаха сили да превърнат този исторически опит в реалност. Любопитна за изпълнение идея, в която стремежът към развитие и усъвършенстване играеше водеща роля.
"Вярваме, че ако рекордът на двучасовата мисия падне, ще паднат и рекордите на традиционните маратони. Хората ще бягат по-бързо, така че очакваме и вярваме, че подобно нещо ще се случи", каза в навечерието на опита Брад Уилкинс, който е част от изследователския екип на "Найки".


Провал или отправна точка?


От днешна гледна точка няма как да се даде еднозначен отговор. Постижението само по себе си е историческо, след като най-доброто време в маратона беше подобрено с впечатляващите 2:32 минути (въпреки че новото време няма да бъде зачетено от Международната федерация по лека атлетика - IAAF). Световният рекорд остава 2.02:57 ч. - време, записано от Денис Кимето на маратона в Берлин през 2014 г.


"Това не е краят на опитите за слизане под 2 часа", каза Кипчоге. Той сравни предизвикателството с катерене на дърво: "Когато стъпиш на клоните, веднага отиваш на следващия". "Изпитанието беше хубаво, беше трудно и отне седем месеца подготовка. То се превърна в историческо за света на спорта", заяви кениецът.


Възможно ли е да се пробяга маратон под 2 часа

© Reuters


Подобряването на най-доброто досегашно време не беше неочаквано. Организаторите и екипът от учени бяха направили така, че тримата участници - Кипчоге, Лелиса Десиса и Зерсенай Тадесе, да разполагат с възможно най-добрите условия.


Климат, терен, надморска височина и настилка - всичко беше съобразено така, че да е в ролята на "попътен вятър". Опитът се проведе на пистата "Монца" в Италия. През цялото време кола показваше оптималната траектория и форма на състезателите. Общо 30 пейсъри, разделени в групи по шестима, се грижеха за преследване на подходящото темпо. Все условия, които няма как да се видят събрани накуп при провеждане на традиционен маратон.


Какво е нужно, за да се слезе под 2 часа?


За да си представите какво е нужно за слизане под границата, отидете на лекоатлетическа писта и пробягайте половин обиколка (200 метра) за 34 секунди. Поддържайте тази скорост (21.08 км/ч) в продължение на два часа и целта ще бъде постигната. Звучи просто, но само на думи.


Тичането е сложен процес. Само 45% от генерираната сила от краката ни кара да вървим напред. Останалата част се разсейва, когато кракът докосне земята. Един от начините за по-голяма ефективност е повече енергия да се връща към крака след всяка крачка.Ето защо при изпълнението на опита бегачите бяха със специално проектирани по-леки маратонки, които според учените повишават ефективността при тичане с 4%. Още един фактор за доброто време.


Спускане с попътен вятър биха били перфектните условия. Тичане в местност, която е под морското равнище, също може да помогне, защото концентрацията на кислород се увеличава с понижаването на височината. Това прави дишането по-ефективно.


"Физически е възможно предвид опита на състезателите, темпото на тичане и обувките - всичко може да направи разликата. Въпреки това, подобен скок за рекорд в бягането на дълги разстояния е много голям за историческите стандарти", каза Майкъл Джойнър, специалист по спортни постижения.


Подобен скок не е прецедент в миналото. Изчисленията показват, че за да се слезе под 2 часа, трябва настоящият рекорд да бъде подобрен с близо 3%, което е нещо огромно. Но не и невъзможно...


"Вече има над 2% смъкване на постижението в маратона за последните 15 години. Ставали сме свидетели да се смъкват 2% от рекорда. Сега искаме да видим още 2.5 или 3%", каза Рос Тъкър, учен от университета в Кейптаун.


Близо до 2-та процента подобрение на рекорда записа и Юсейн Болт в спринта на 100 метра, когато свали най-доброто постижение от 9,74 сек на 9,58 сек (1.7%).


Ако погледнем повече от век назад, ще видим и първия официален световен рекорд в маратона - 2.55:18 часа на Джони Хейс от олимпийските игри в Лондон през 1908 г. Така че да - границата от 2 часа ще бъде преодоляна, въпросът е само дали ще трябва да чакаме до 2075 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Според мен, единственото място, където да се зачитат рекорди и да се сравняват времена, е оригиналният маршрут от Маратон до Атина, който онзи войник вестоносец някога преди 2500 години е пробягал.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4924 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  в маратона НЯМА рекорди !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  в маратона НЯМА рекорди !!!
  ---------
  Тц,па се объркА.
  До 2004 официално са се наричали с евфемизма "най-добри времена", след това са си световни рекорди.
  Настоящия е на Кимето , Берлин 2014.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  оригиналният маршрут от Маратон до Атина,
  -------------
  И с оригиналното снаряжение.
  Общо взето гонитбата на рекорди в която и да е спортна дисциплина е безумно и безсмислено занимание.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4194 Неутрално

  Възможно е разбира се такова бягане под два часа,но засега то може да се постигне само при идеални условия,а такива в маратоните за купи и медали - няма.

 6. 6 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Хаирлия да е!
  Сега 2 часа, после 1 час!...
  Нееее.. Няма допинг в спорта!
  Само онези нещастници, от "US Postal" изгърмяха незаслужено, всички други са чисти и гълтат по рецепта! Маратонките, виж, могат и 50 процента да подобрят постиженията!

  ПП: Крайно време е да разкарате този гаден графичен дизайн!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 7. 7 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 235 Весело

  Аз го правя редовно....
  .... с колелото:)

 8. 8 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Възможно е ако се взема редовно от допинга на Юсеин Болт и братята Уилямс.

 9. 9 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Според мен, единственото място, където да се зачитат рекорди и да се сравняват времена, е оригиналният маршрут от Маратон до Атина, който онзи войник вестоносец някога преди 2500 години е пробягал.
  —цитат от коментар 1 на Незнайко в Слънчевия град

  Там трасето е много трудно.
  За маратон идеалното трасе е равно без изкачвания и слизания. Всяко изкачване е мор, особено в последните километри.

 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Възможно е. Лапваш два хапа и летиш като изтребител на трасето. Даже за половин час ще го минеш. Но нормален човек НЕ може да направи подобно нещо. Тези тъмнокожи човечета тежат 40 кг с прани гащи и екипите им да допълнително олекотени. И пак не успяха при идеални условия. А какво да говорим за стандартен маратон, където има денивелация, вятър, неравно трасе. Рано или късно човешкото тяло ще достигне своя лимит и рекордите ще се циментират.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#9] от "pamela":

  Ха ха ха, там трасето е равно и всъщност изискванията за равнинност на трасетата за маратон идват точно от трасето между Маратон и Атина. То се характеризира с плавно изкачване между км. 10 и км. 31 с разлика в надморската височина (защото от км. 7.5 пътя минава покрай морето) от 240 м. А относно последните киломерти - от км. 32 има слизане до финала от над 140 м. Иначе за изкачването в последните километри съм 100% съгласен.

  С пожелания за приятно тичане, без контузии и много пробягани маратони!

  keep calm and carry on
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK