Възможно ли е да се пробяга маратон под 2 часа

Мисия "Под 2 часа" беше близо до историческо постижение, но Елиуд Кипчоге финишира за 2.00:25 часа на пистата "Монца"

© Asociated Press

Мисия "Под 2 часа" беше близо до историческо постижение, но Елиуд Кипчоге финишира за 2.00:25 часа на пистата "Монца"Списанието Runners World предрече през 2014 г., че при нормални условия пробягването на маратон за по-малко от 2 часа няма да се случи до 2075 г. Изводът е направен след анализ на над 10 000 маратона.


Миналата събота мисията "Под 2 часа", организирана от "Найки", завърши без постигане на желаната цел, но с впечатляващ спортен резултат. Елиуд Кипчоге пробяга маратон за 2.00:25 часа - точно 26 секунди над търсеното време. А общността остана въодушевена от темата за преодоляването на двучасовата граница.


През 2014 г. "Найки" обяви стартирането на грандиозен проект, който се прицели към слизане под два часа. Eкип от експерти в различни области на науката и елитни спортисти впрегнаха сили да превърнат този исторически опит в реалност. Любопитна за изпълнение идея, в която стремежът към развитие и усъвършенстване играеше водеща роля.
"Вярваме, че ако рекордът на двучасовата мисия падне, ще паднат и рекордите на традиционните маратони. Хората ще бягат по-бързо, така че очакваме и вярваме, че подобно нещо ще се случи", каза в навечерието на опита Брад Уилкинс, който е част от изследователския екип на "Найки".


Провал или отправна точка?


От днешна гледна точка няма как да се даде еднозначен отговор. Постижението само по себе си е историческо, след като най-доброто време в маратона беше подобрено с впечатляващите 2:32 минути (въпреки че новото време няма да бъде зачетено от Международната федерация по лека атлетика - IAAF). Световният рекорд остава 2.02:57 ч. - време, записано от Денис Кимето на маратона в Берлин през 2014 г.


"Това не е краят на опитите за слизане под 2 часа", каза Кипчоге. Той сравни предизвикателството с катерене на дърво: "Когато стъпиш на клоните, веднага отиваш на следващия". "Изпитанието беше хубаво, беше трудно и отне седем месеца подготовка. То се превърна в историческо за света на спорта", заяви кениецът.


Възможно ли е да се пробяга маратон под 2 часа

© Reuters


Подобряването на най-доброто досегашно време не беше неочаквано. Организаторите и екипът от учени бяха направили така, че тримата участници - Кипчоге, Лелиса Десиса и Зерсенай Тадесе, да разполагат с възможно най-добрите условия.


Климат, терен, надморска височина и настилка - всичко беше съобразено така, че да е в ролята на "попътен вятър". Опитът се проведе на пистата "Монца" в Италия. През цялото време кола показваше оптималната траектория и форма на състезателите. Общо 30 пейсъри, разделени в групи по шестима, се грижеха за преследване на подходящото темпо. Все условия, които няма как да се видят събрани накуп при провеждане на традиционен маратон.


Какво е нужно, за да се слезе под 2 часа?


За да си представите какво е нужно за слизане под границата, отидете на лекоатлетическа писта и пробягайте половин обиколка (200 метра) за 34 секунди. Поддържайте тази скорост (21.08 км/ч) в продължение на два часа и целта ще бъде постигната. Звучи просто, но само на думи.


Тичането е сложен процес. Само 45% от генерираната сила от краката ни кара да вървим напред. Останалата част се разсейва, когато кракът докосне земята. Един от начините за по-голяма ефективност е повече енергия да се връща към крака след всяка крачка.Ето защо при изпълнението на опита бегачите бяха със специално проектирани по-леки маратонки, които според учените повишават ефективността при тичане с 4%. Още един фактор за доброто време.


Спускане с попътен вятър биха били перфектните условия. Тичане в местност, която е под морското равнище, също може да помогне, защото концентрацията на кислород се увеличава с понижаването на височината. Това прави дишането по-ефективно.


"Физически е възможно предвид опита на състезателите, темпото на тичане и обувките - всичко може да направи разликата. Въпреки това, подобен скок за рекорд в бягането на дълги разстояния е много голям за историческите стандарти", каза Майкъл Джойнър, специалист по спортни постижения.


Подобен скок не е прецедент в миналото. Изчисленията показват, че за да се слезе под 2 часа, трябва настоящият рекорд да бъде подобрен с близо 3%, което е нещо огромно. Но не и невъзможно...


"Вече има над 2% смъкване на постижението в маратона за последните 15 години. Ставали сме свидетели да се смъкват 2% от рекорда. Сега искаме да видим още 2.5 или 3%", каза Рос Тъкър, учен от университета в Кейптаун.


Близо до 2-та процента подобрение на рекорда записа и Юсейн Болт в спринта на 100 метра, когато свали най-доброто постижение от 9,74 сек на 9,58 сек (1.7%).


Ако погледнем повече от век назад, ще видим и първия официален световен рекорд в маратона - 2.55:18 часа на Джони Хейс от олимпийските игри в Лондон през 1908 г. Така че да - границата от 2 часа ще бъде преодоляна, въпросът е само дали ще трябва да чакаме до 2075 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK