Откъс от "Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф"

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф" с автор Йохан Кройф, любезно предоставен от издателство "Сиела".


"Moят нaчин" e нacлeдcтвoтo, ĸoeтo Kpoйф ocтaвя нa близĸитe cи, нa фeнoвeтe, нa фyтбoлa изoбщo!


Йoxaн Kpoйф нe бe пpocтo гeний c тoпĸa в ĸpaĸaтa – тoй пpoмeни caмaтa cъщнocт нa фyтбoлa. И ĸaтo игpaч, и ĸaтo тpeньop нeгoвoтo имe бe cимвoл нa нoвoтo, paзличнoтo, ĸpacивoтo в нaй-вeлиĸaтa игpa нa плaнeтaтa. Toтaлният фyтбoл ce пpeвъpнa във филocoфия, изпoвядвaнa дo нaши дни oт нaй-ycпeшнитe eвpoпeйcĸи ĸлyбoвe.
"Eceнциятa нa нayчeнoтo ĸaтo игpaч ce изpaзявa нaй-вeчe в чeтиpи нeщa, ĸoитo ти тpябвaт – дoбpa тpeвa, чиcти cъблeĸaлни, фyтбoлиcти, ĸoитo caми cи чиcтят oбyвĸитe, и oпънaти мpeжи нa вpaтитe."


"Πpoмянaтa в cтилa бeшe пoчти зaвъpшeнa и тpябвaшe дa пopaбoтим въpxy зacтaвaнeтo пo тepeнa. Чacт oт тoвa бeшe пpивличaнeтo нa няĸoй ĸaтo Xpиcтo Cтoичĸoв, тoгaвa нeпoзнaт бългapин, ĸoйтo, нeĸa пaĸ дa ĸaжa, ни излeзe eвтинo. Tpябвaшe ми чoвeĸ ĸaтo Xpиcтo нe caмo зapaди фyтбoлнитe мy ĸaчecтвa, нo и зapaди xapaĸтepa мy. Toй бeшe бoeц, инaт в дoбpия cмиcъл нa дyмaтa. Toй мoжeшe дa paзтъpcи oтбop, в ĸoйтo нямaшe ĸoй знae ĸoлĸo cилни xapaĸтepи, нe caмo в cъблeĸaлнятa, нo и нa тepeнa."


"Toй имaшe изĸлючитeлнo влияниe въpxy фyтбoлa – пъpвo ĸaтo игpaч, a пocлe и ĸaтo тpeньop!"
Πeп Гyapдиoлa


"Toй бe в cъpцeтo нa peвoлюциятa във фyтбoлa. "Aяĸc" пpoмeниxa игpaтa и тoй бe лидepът нa тaзи пpoмянa. Aĸo иcĸaшe, Kpoйф мoжeшe дa e нaй-дoбpият игpaч нa вceĸи пocт нa тepeнa!"
Epиĸ Kaнтoнa


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Из "Моят начин. Автобиографията на Йохан Кройф" от Йохан Кройф


Защо Барселона ли? Испания тъкмо беше отворила границите си за чуждестранни играчи, Ринус Михелс беше отишъл там от Аякс две години по-рано, а и бях ходил в града на почивка. В Майорка се бях видял няколко пъти с Карлес Рексач. Той играеше за Барселона и разправяше чудесни неща за клуба и за града. Това беше горд клуб в сърцето на обществения живот, но когато отправи оферта за мен, не беше печелил титла в първенството от повече от десет години.


В Аякс се чувствах неудобно и нежелан и когато при такива обстоятелства те поиска клуб като Барселона, си длъжен да разгледаш нещата по-подробно. Особено ако трансферната сума е рекордна.


По една щастлива случайност Вик Бъкингам, треньорът, при когото дебютирах в първия отбор на Аякс, беше работил в Барселона, преди да отстъпи мястото си на Михелс. В борда на директорите беше и Арманд Карабен, страхотен човек, женен за холандка. Имаше и още няколко щастливи съвпадения, които за мен въобще не бяха случайни. Да не забравяме също, че предложението за заплата беше гигантско. По онова време в Аякс печелех по милион гулдена, върху които плащах 72 процента данък. В Барселона щях не само да получавам двойно повече, но и да давам на испанските данъчни само 30 или 35 процента. Не само щях да печеля повече, щях и да запазвам повече от парите си.


Колкото повече мислех, толкова по-разумна ми изглеждаше идеята. Щях да играя футбол в южна страна в свирепа конкуренция с отбори като Реал (Мадрид), през чийто състав бяха минали имена като Ференц Пушкаш и старият ми герой Алфредо ди Стефано. В крайна сметка решението да подпиша се оказа лесно. По онова време в Испания на власт беше генерал Франко и, естествено, ме критикуваха, че ще играя футбол в страна с диктатор. Когато стана ясно, че напускам Аякс, бях засипан от всякакви отровни съобщения и какви ли не глупости. Но за мен най-лошото беше, че Аякс осигури на майка ми, която винаги беше давала най-доброто от себе си за клуба, ужасно място на стадиона. Беше зад една от колоните. Това ме съкруши.


Ожених се за Дани на 2 декември 1968 г. Дотогава живеех само за себе си и за футбола, а вече трябваше да започна да споделям неща и да съм по-ангажиран относно хората около мен. В моя случай новата ми отговорност като семеен човек се пренесе и върху футбола. Почти веднага започнах да мисля и за правата на другите играчи, не само за моите. Започнах да участвам във всякакви неща, като например учредяването на системата за премии.


Скоростта на промяната не ме изненада, никога не съм оставял за утре нещо, което мога да свърша днес. Когато обстоятелствата се променяха, аз се адаптирах бързо и довеждах нещата докрай. У дома получавах голяма подкрепа от Дани и това ми помагаше. И колкото повече мисля за това, толкова повече се убеждавам, че формирането на семейството ми имаше пръст и в корените на Тоталния футбол. Това беше стил, който можеше да се изпълнява само от футболисти, които можеха да играят не само за себе си, но и за останалите от отбора. Десет души трябваше непрекъснато да внимават какво прави човекът с топката и да предвидят какъв ще е следващият му ход.


Точно това се случва в едно семейство, особено ако има и деца. Разбира се, всичко, което един човек от семейството прави, се отразява на останалите и опитът ми като съпруг и баща се оказа безценен, когато дойде ред да напусна Аякс. Шантал се роди през 1970 г., Сусила се появи две години по-късно, така че когато през 1973 г. преминах в Барселона, бях тъкмо по средата на усвояването на семейните уроци и бях добре подготвен да се справя със сътресенията около трансфера. Всичко започна още с кацането на летището. Имаше толкова много хора, огромен ентусиазъм. От една страна, това малко ме плашеше, но, от друга, беше невероятно вдъхновяващо. След негативния период в Аякс най-после отново усещах нова енергия.


На изпращане получих и симпатичен малък "подарък" от Кралския футболен съюз на Холандия (КФСХ), управителното тяло на футбола на родината ми. Трансферният прозорец в Холандия затваряше през юли, а в Испания беше отворен до края на август. Затова КФСХ отказа да ми даде разрешение да играя и трябваше да изчакам два месеца, преди Барселона да може да ме използва в официален мач. Затова ръководството на клуба реши да организира няколко приятелски срещи, за да могат привържениците поне да имат шанс да ме видят в действие. Успехът беше пълен. Стадионът беше препълнен за всеки от двубоите и след само три мача клубът си върна парите по трансфера ми.


Разбира се, в КФСХ не бяха доволни от хода на Барселона, но аз заплаших, че ще се оттегля от националния отбор. Наближаваше световното първенство в Германия, през ноември ни очакваше решителна квалификация в Белгия, а преди това имаше няколко контролни мача. Заявих, че без достатъчна игрова практика няма как да се подготвя за "оранжевите". Как би могъл да очакваш, че някой, когото насила си накарал да седи два месеца на пейката, ще се представи на високо ниво?


Натискът даде резултат и на 5 септември 1973 г. дебютирах за Барселона в приятелски мач срещу Серкъл (Брюж). Победихме с 6:0, аз отбелязах три гола и изведнъж всички вече бяха убедени, че рекордният ми трансфер е напълно оправдан. После изиграхме още три приятелски срещи – с Кикерс, Арсенал и Оренсе – и ги спечелихме. На пръв поглед това беше много добре, но значениетo на успехите беше дори по-голямо, тъй като стартът на Барселона в първенството беше ужасен. Когато дебютирах в Ла Лига при домакинството срещу Гранада на 28 октомври, отборът ни имаше само една победа и се влачеше някъде на опашката в класирането.


За щастие, мачът с Гранада беляза повратен момент в състоянието ни. Крайният резултат беше 4:0, аз вкарах два гола, а след това не загубихме нито една среща и спечелихме първенството с осем точки преднина. През този сезон направо летях. Ентусиазмът в клуба беше вдъхновяващ, но в същото време ми беше съвсем ясно, че летвата се вдига всяка година. Но докато играех добре, всичко щеше да е наред. Но в Барселона се случваха странни неща още от самото начало. Нищо не вървеше по план.


Да вземем за пример раждането на сина ми Жорди през 1974 г. Дани трябваше да роди на 17 февруари, но тогава имахме гостуване на Реал (Мадрид). Освен това бяхме решили тя да роди в Амстердам при лекаря, който й беше помагал за Шантал и Сусила, а раждането отново трябваше да бъде с цезарово сечение. Исках да присъствам, също като миналите два пъти.


За мен това беше най-естественото нещо, но зад гърба ми всички изпаднаха в паника. Накрая Ринус Михелс попита дали операцията не може да се пренасрочи със седмица по-рано. Сигурен съм, че вече беше говорил с лекаря, без аз да знам. Както и да е, с Дани се съгласихме, Жорди се роди на 9 февруари, а седмица по-късно можех да играя срещу Реал в Мадрид. Това се оказа много удачно решение, тъй като Дани трябваше да изчака десет дни след цезаровото сечение, преди да се прибере у дома.


Спечелихме мача с Реал с 5:0 и веднага отлетях за Холандия, за да взема съпругата си, докато всички в Каталуния бяха на седмото небе от радост. Когато няколко дни по-късно кацнахме на летището в Барселона с бебето, имаше още едно голямо посрещане, тъй като феновете ни все още празнуваха. Победата на "Бернабеу" имаше огромно значение не само за клуба, но и за цяла Каталуния. Областта страдаше под тежкия режим на диктатора Франко в столицата, така че успехът ни имаше и огромен политически залог. Открих го, когато отидох да регистрирам Жорди в Барселона.


Докато Дани се възстановяваше в болницата, бях регистрирал раждането на Жорди в Амстердам. (Неговото пълно име е Йохан Жорди, но щяхме да му викаме Жорди.) Взех акта му за раждане с мен в Барселона, за да мога да го регистрирам и в Испания, както и трябваше да направя. Дотук добре, но служителят ми каза, че Жорди е каталунско име (свети Жорди е светецът – покровител на Каталуния) и не е разрешено да се използва, затова синът ми трябваше да бъде записан като Хорхе, което е испанският вариант.


"Значи имаме проблем – отвърнах аз. – Името на детето е Жорди и така ще си остане. Ако вие не го регистрирате, ще отнеса въпроса на по-високо ниво, но тогава неприятностите ще са за вас."


Позицията ми не беше политическа, защитавах правото ни да наречем сина си както преценим. Не знаехме предварително какъв ще е полът на бебето и миналия декември се бяхме спрели на две имена – Нурия, ако е момиче, и Жорди, ако е момче. В Холандия никой не беше чувал за такива имена, но Дани и аз смятахме, че са наистина специални.


Датата на раждането наближаваше и казахме какви имена сме избрали на няколко души в Испания. Веднага ни заявиха, че можем да забравим за каталунското Жорди. Отсякох, че само Дани и аз имаме право да решим как ще се казват децата и никой друг не бива да ни се бърка. Избрахме имената, защото ни харесваха, а не защото един от двама ни имаше роднини, които се казваха така. Първата ни дъщеря се казваше Шантал, което е френско име. Сусила е индианско име. Това се дължеше и на цялостното отношение на нашето поколение. Понякога правехме неща, които се отличаваха от привичките на по-старите.


Обясних всичко това и на служителя в Барселона. Отначало той рече, че е невъзможно. Отвърнах му, че в такъв случай няма никакъв късмет. Човекът сигурно си е давал сметка и за вихрещите се националистически настроения след победата над Реал (Мадрид), а и аз му предложих подходящо извинение. Бях регистрирал Жорди първо в Амстердам, затова извадих акта му за раждане и казах, че в Испания не може просто така да се отхвърля официален документ. Каквото и да запише, актът за раждане ще е валиден по цял свят.


Това го успокои и той вписа сина ми без повече въпроси. Ето как успехът ни с 5:0 имаше не само емоционална стойност за народа на Каталуния, но и помогна на сина ми. Съмнявам се, че служителят щеше да промени мнението си толкова лесно, ако бяхме загубили в Мадрид или бяхме някъде в дъното на класирането.


Ринус Михелс беше развил нова схема за мача с Реал и в онази вечер на "Сантяго Бернабеу" всичко мина по план. Тактиката на Михелс сработи перфектно. В онзи мач не излязох като външен нападател, а се върнах малко назад, като така освободих пространство за други играчи. Това беше поразителен тактически ход, който не беше използван преди, но едва години по-късно разбрах как Михелс се е досетил за него.


По онова време в Мадрид живееше Тео де Грот, приятел на Михелс, негов стар съотборник в Аякс и баща на спортния журналист Яп де Грот. Тео бил съсед на централния защитник на Реал (Мадрид) Грегорио Бенито, а той често гостувал на холандците отсреща. Явно не е знаел нищо за връзката между Де Грот и Михелс, тъй като преди мача с Барселона разкрил целия план на Реал. Основната стратегия била да не ме пазят персонално, а цялата защита на Мадрид да ме покрива зонално.


Когато Михелс разбрал това, ми каза да се дръпна малко назад. Така четиримата защитници нямаше да има кого да следят и щяха да се объркат, а нашите нахлуващи полузащитници щяха да се възползват от това. Планът проработи, полузащитниците ни се впускаха в рейдове напред и това свари отбраната на Реал напълно неподготвена. Забележително е колко голямо влияние могат да окажат случайните събития.


След победата с 5:0 изиграхме серия от мачове, каквито сигурно повече няма да се видят. Три месеца по-късно Барселона стана шампион на Испания за пръв път от четиринадесет години. Това беше незабравимо изживяване и все още ми е приятно, когато се сетя за него. За разлика от Аякс в Барселона приеха лидерската ми позиция като капитан. Като лидер трябва винаги да поемаш отговорности. Винаги съм казвал, че създаването на семейство ми помогна за това. Научи ме да бъда по-ангажиран към другите хора. Това се прехвърли и в Тоталния футбол.


През този страхотен първи сезон в Барселона започнах да се справям все по-успешно и по-успешно с голямото напрежение на терена и извън него. Разбира се, това беше част от ролята на капитана. Михелс ми помогна много. По-късно хората взеха да разправят, че той е станал велик треньор заради мен, но не е така. Той имаше ключов принос за развитието ми като играч, винаги ми даваше правилен съвет, и то навреме. Той винаги е внасял огромен професионализъм в моето представяне, без значение от сферата, още откакто бях на осемнадесет години в Аякс и ме привикваше да разговаряме за тактиката на мачовете.


Михелс вдигна темпото на развитието ни и обръщаше внимание на всички подробности. По-късно, когато сам станах треньор и съветник, изпитах на свой гръб колко е трудно, ако играчите ти не са вдъхновени да се стараят винаги да бъдат на най-високо ниво. Ако се случи нещо такова, няма как да успееш, без значение колко много го искаш и какви усилия полагаш. Михелс създаде нападателите, които ми бяха нужни на терена като футболист. Направи го в Аякс, в Барселона и в националния отбор на Холандия. Не искам да кажа, че моят принос не е бил важен, но за да се издигнеш на следващото ниво, ти трябва помощ и от други хора. Сам нищо не можеш да направиш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Когато си в наказателното поле с топката, вкарай я във вратата. После ще обсъждаме вариантите.
  Йохан Кройф.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Благодарим за статията дневник,но със или без нея пак се сещаме за великият Йохан!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Някои хора, особено от Лехчево, е хубаво да попрочетат малко:

  "...Победата на "Бернабеу" имаше огромно значение не само за клуба, но и за цяла Каталуния. Областта страдаше под тежкия режим на диктатора Франко в столицата, така че успехът ни имаше и огромен политически залог."

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Надали някой, който е гледал Кройф, ще забрави този уникален футболист и треньор!
  Благодаря на "книжарницата" Дневник!
  До коментар [#3] от "venci4":

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Йохан Кройф - гениален футболист и гениален треньор!

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  "тoй пpoмeни caмaтa cъщнocт нa фyтбoлa..." - ТОЙ е един от най-великите!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Великан! Несломим силен характер! Вечно ще бъде в сърцата на запалянковците!

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":

  Няма лошо, но под всеки "откъс от книгата на/за" има линк да се купи с някакво намаление, което идва да каже, че не съвсем безкористно се публикуват тези откъси. Пак казвам- няма лошо, бизнесът си е бизнес, просто констатираме нещо.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#9] от "venci4":

  Не "констатираме", а ти констатираш... Иначе, идеята ти за линк с намаление при е-покупка е добра, дано я забележат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#11] от "venci4":

  Верно, до сега не съм го забелязал...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1271 Неутрално


  'Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. "Не е вярно при мен излиза това: Кодът " Dnevnik10" не е валиден - възможно е срокът му на валидност да е изтекъл или кодът да не може да се приложи за тази поръчка.

 14. 14 Профил на bai_6ile
  bai_6ile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Книгата се казва "Моят разказ"/"Моята история" ( Mijn verhaal).
  Какъв е този свободен превод?

 15. 15 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Eceнциятa нa нayчeнoтo ĸaтo игpaч ce изpaзявa нaй-вeчe в чeтиpи нeщa, ĸoитo ти тpябвaт – дoбpa тpeвa, чиcти cъблeĸaлни, фyтбoлиcти, ĸoитo caми cи чиcтят oбyвĸитe, и oпънaти мpeжи нa вpaтитe.

  Моля СИЕЛА да подарят по един екземпляр от книгата на българските треньори и футболисти

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 964 Неутрално

  мерси на дневник за тая статиа!!!! и забилежете колко единодушни са форумците за туй колко голем е кроиф и като футболист и като треньор !!!!!! абсулютно задалжителна книга за всеки спортист треньор и фен !!!!!! квото и да кажиме за тоя футболист и треньор ще е много малко в срвнение с туй дето той е дал на футбола като игра и на феновете и аодиториата . едва ли вече ще има такъви като него. огромен рискпект и мерси !!!! ето зарад такъви като него товае наи големата игра от сички спортове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK