Кралев ще се срещне с президента на европейския шах след изключването на България

Кралев ще се срещне с президента на европейския шах след изключването на България

© LAP.bgСпортният министър Красен Кралев е поканил на среща президента на Европейския шахматен съюз (ЕШС) Зураб Азмайпарашвили, съобщиха от министерството за "Дневник". Очаква се в София да пристигнат също вицепрезидентът на международната федерация (ФИДЕ) Георгиус Макропулос и генералният секретар на ЕШС Теодорос Тсорбатцоглу.


Целта на срещата е да се обсъдят проблемите около българския шах. България беше изключена от ЕШС миналата есен, а наскоро Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отхвърли обжалването. В момента се уточняват последните подробности около срещата.


В основата на отстраняването миналия септември беше отказът на БФШ да предостави изискани документи и фактури за преводи в периода 2011 - 2014 г., когато тогавашният президент на федерацията Силвио Данаилов беше начело и на европейския шах.
Проблемите в българския шах са много дълбоки и Кралев търси решение. Освен изключването от ЕШС българската федерация трябваше да върне около 500 хил. лева на държавата, но не го направи.


Кралев даде срок до 5 юни това да се случи и заяви, че в противен случай лицензът на федерацията ще бъде отнет. Засега на дневен ред е организирането на среща с представители на ръководствата на ЕШС и ФИДЕ, за да се потърси решение.


Европейският шахматен съюз публикува на сайта си решението на КАС по жалбата на българската федерация. От него става ясно, че БФШ "умишлено е решила да не спазва искането за предоставяне на документи на ЕШС".


Съдът посочва, че "не приема президента на Българската шахматна федерация (вече бивш президент) г-н Силвио Данаилов за достоверен и надежден свидетел". Съдът посочва, че е останал впечатлен от "пълната липса на загриженост от страна на г-н Данаилов, когато се изправи пред сериозни доказателства, че много значителни суми, за които (в случая на жалбоподателя) се предполага, че са били изплатени на ответника, всъщност са били насочени неправилно към неидентифицирана трета страна".


"В отговор на въпрос от съдебния състав за това защо не е загрижен за сериозните нередности по отношение на тези плащания, г-н Данаилов отговори изразително, че това са "глупости" (използва bullshit). [...] Съдебният състав отбеляза, че има всички основания да смята, че са извършени сериозни нарушения от страна на Българската федерация по шахмат", се казва още в решението на КАС, публикувано в сайта на ЕШС.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK