Олимпийските игри в Рио де Жанейро са стрували с 4.4 млрд. долара над планирания бюджет

Олимпийските игри в Рио де Жанейро са стрували с 4.4 млрд. долара над планирания бюджет

© ReutersОлимпийските и параолимпийските игри в Рио де Жанейро са стрували общо 43.5 млрд. реала (13.2 млрд. долара), като това е с 4.4 млрд долара над предварително планирания бюджет, съобщава insidethegames.biz, като се позовава на данните в доклад на комисията за олимпийското наследство (AGLO).


Анализът трябваше да бъде публикуван през февруари - шест месеца след края на игрите, но се забави.


Първоначално обявеният през 2009 г. бюджет за първите игри в Южна Америка беше 8.8 млрд. долара. Възможно е крайната сума да се увеличи още, посочва докладът.
Според данните на "Глобо" разходите за инфраструктура са били 8.2 млрд. долара, а 2.8 милиарда са отишли за оперативни разходи.Слабо застъпена остава темата за бъдещото използване на съоръженията в Рио де Жанейро. Скорошни снимки показаха упадъкът в голяма част от местата, където преди по-малко от година се проведоха състезания.


От МОК посочиха, че не са притеснени от изнесените данни. Според олимпийския комитет инфраструктурните подобрения, направени в подготовката за игрите, ще са в полза на гражданите на Рио за в бъдеще и че тези разходи не трябва да се включват в общата картина.


"МОК имаше голям принос за провеждането на тези игри", заявиха от комитета в изявление. "Рио 2016 предостави на Рио възможността да привлече дългосрочни проекти, голяма част от които не бяха пряко свързани с игрите."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK