Германия и Франция се връщат във Формула 1 през 2018 г. в сезон с 21 старта

Германия и Франция се връщат във Формула 1 през 2018 г. в сезон с 21 старта

© Asociated PressГермания и Франция се завръщат в календара на Формула 1 за 2018 г. Той беше приет на среща на Световния моторспорт съвет в Женева.


Сезонът включва 21 състезания и ще продължи от 25 март до 25 ноември. Под въпрос са стартовете в Китай и Сингапур, които все още не са покрили търговските изисквания в новите договори.


Първият старт за сезона ще бъде в Австралия, а финалът в Абу Даби, както е в последните четири години. Най-сериозните промени са свързани със завръщането на Германия и Франция. Гран при в Германия отпадна през този сезон, докато Франция не е била домакин на Формула 1 от 2008 г.
"Искахме да сме готови толкова рано с календара за следващата година, за да могат всички домакини да работят спокойно. Работихме много с ФИА и им благодарим", каза изпълнителният директор на Формула 1 Чейс Кери.


Франция е едно от седемте състезания, които са включени в първия сезон на Формула 1 през 1950 г. Догодина пистата "Пол Рикар" край Марсилия ще е домакин на състезанието. За последно Формула 1 там имаше през 1990 г., а от 1991 до 2008 г. неизменно "Маникур" беше домакин на френското Гран при.


"Броят на състезанията е увеличен с едно, в сравнение с настоящия сезон. Получихме доста заявки от различни писти, но искахме специални събития, които да се отличават в света на Формула 1", каза още Кери.

Догодина Формула 1 отново ще посети пет континента – 11 от състезанията ще се проведат в Европа, пет в Азия, четири в Северна и Южна Америка и едно в Австралия.


Едно от нововъведенията е провеждането на три състезания в три поредни уикенда, което никога не е правено във Формула 1. От 24 юни до 8 юли стартове ще има във Франция, Австрия и Великобритания.


Календарът за сезон 2018 г.


25 март Австралия
8 април Китай (под условие)
15 април Бахрейн
29 април Азербайджан
13 май Испания
27 май Монако
10 юни Канада
24 юни Франция
1 юли Австрия
8 юли Великобритания
22 юли Германия
29 юли Унгария
26 август Белгия
2 септември Италия
16 септември Сингапур (под условие)
30 септември Русия
7 октомври Япония
21 октомври САЩ
11 ноември Бразилия
25 ноември Абу Даби


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах