Крис Фрум – злодей като Армстронг или една от легендите на "Тур дьо Франс"

Крис Фрум – злодей като Армстронг или една от легендите на "Тур дьо Франс"

© ReutersТазгодишното издание на "Тур дьо Франс" е вече в историята, 3540 км са зад гърба на колоездачите и както винаги е време за равносметки. Четвъртата победа на Крис Фрум ще се помни като най-трудната за британеца. Той триумфира за трета година поред на Шанз Елизе, но го направи със само 54 секунди пред Ригоберто Уран.


Макар и много завързана, битката даде категоричен отговор, че Фрум все още е силата, с която всички останали трябва да се съобразяват.


Трансформацията, която доведе до четвъртата титла


Според мнозина на 32 г. Крис Фрум вече се намира в зенита на своята кариера. Основният мотив на някои анализатори е малката разлика, с която спечели. Досега единствено Найро Кинтана през 2015 г. успя да бъде на по-малко от две минути зад шампиона, а в тазгодишното издание първите четирима завършиха събрани в 2.21 мин.
При първия си успех през 2013 г. британецът беше с 4.20 минути пред Кинтана, а през 2016 с 4.05 пред Ромен Барде.


Ромен Барде и Ригоберто Уран бяха най-достойните конкуренти на Фрум, но и те не успяха да го свалят от трона му.

© Reuters

Ромен Барде и Ригоберто Уран бяха най-достойните конкуренти на Фрум, но и те не успяха да го свалят от трона му.


"Още когато видяхме маршрута за 2017 г. знаехме, че той не е много по вкуса ми, защото няма как да наблегна на силните си страни. Наясно бяхме, че битката ще е много по-завързана", каза Фрум след финалния етап в неделя.


От "Скай" признаха, че макар и да спечелиха жълтата фланелка, Тура се разви по съвсем различен сценарий от този, който са планирали. Мозъкът зад четирите победи на Фрум – спортният директор Никола Портал обясни, че през последните години британецът е успял да стане много по-комплексен, което му носи успехите.


"Преди Крис беше обвиняван, че е скучен и еднообразен състезател, а в момента отново се намират критики. Това не ни влияе, защото той стана много по-комплексен. Печели време, където другите не очакват, точно това си поставихме като цел, когато видяхме маршрута за 2017 г.", каза Портал.


И наистина Фрум се разви основно тактически, като през последните две години спечели ценно време срещу съперниците си в равнинни етапи при страничен вятър, спускания и спринтове, а не както преди само при изкачвания и бягане по часовник.


Тур 2017 – странният Тур


Освен изброените по-горе причини, Обиколката на Франция през тази година ще се запомни и с големите обрати, които претърпя. Конкретно за Фрум през 2017 г. имаше много първи неща освен малките разлики.


Британецът за първи път пристигна във Франция без да има нито една победа в друго състезание през сезона и завърши Тура без да спечели нито един етап.


За първи път той изгуби жълтата фланелка по време на състезанието за сметка на пряк съперник – Фабио Ару го "съблече" в 11-ия етап, но Фрум си върна лидерството два дни по-късно.


Фабио Ару успя да "съблече" шампиона от жълтото му трико, но само за два дни.

© Reuters

Фабио Ару успя да "съблече" шампиона от жълтото му трико, но само за два дни.


"Тур дьо Франс" изгуби и още по-голяма интрига след ранното отпадане на двама от големите фаворити Алехандро Валверде, счупил капачка в първия етап и Ричи Порт, който падна брутално в деветия.


Всичко това доведе до много различна тактика на някои от отборите. Мнозина се задоволиха просто да карат защитно и да пазят местата си в Топ 10, а други като Кинтана и Контадор или нямаха сили, или просто изгубиха шансове за добро класиране твърде рано.


Може ли Фрум да печели без "Скай"


"В колоезденето победителят е един, но той е нищо без добър отбор", обича да казва един от най-известните коментатори на спорта Фил Лиджет.


През 2017 г. Фрум и "Скай" за пореден път доказаха, че са непобедима комбинация. Британецът имаше зад гърба си най-силния отбор, който много рядко допуска грешки, а направи ли го – ги поправя мигновено.


Основният въпрос на тазгодишния Тур беше дали "Скай" трябва да заложи на Микел Ланда, след като се видя, че Фрум не е в най-добрата си форма. Испанецът, който спечели приза най-добър катерач в Джирото, свърши отлична работа, но отново блесна в момент когато върху него нямаше никакво напрежение.


Ланда не успя да стъпи на подиума, изоставайки само със секунда от третия Барде, но отново както през 2015 г. в "Астана" беше най-силен тогава, когато от него не се очакваше нищо повече освен помощ за лидера си.


Крис Фрум нарече най-силния си помощник Квятковски "истинско животно" за работата свършена през трите седмици.

© Reuters

Крис Фрум нарече най-силния си помощник Квятковски "истинско животно" за работата свършена през трите седмици.


Извън интригата между Ланда и Фрум, "Скай" отново впечатли всички, като британецът имаше на разположение колоездачи, които в други тимове ще са лидери. Невъзпятият герой Микел Ниеве за 11-и път от 13 участия в големи обиколки завърши в Топ 20, свършвайки отлична работа за лидера си. А Михал Квятковски беше най-силният колоездач на "Скай", с право наречен от Фрум "истинско животно".


Макар и без Герант Томас, "Скай" отново изведе своята звезда до успеха, повдигайки въпроса дали Фрум би бил толкова силен, ако не е в най-добрия отбор.


Неизбежните сравнения с Армстронг


"Гледал съм този филм и той не завършва добре", каза Армстронг по повод поведението на "Скай".

© Reuters

"Гледал съм този филм и той не завършва добре", каза Армстронг по повод поведението на "Скай".

При четири победи в рамките на пет години и тотална доминация от негова страна няма как да не следват и сравненията с най-големите колоездачи на последните години и в частност Ланс Армстронг.


Седемкратният шампион (1999-2005), който беше изтрит от историята на Тура след признанията, че е бил допингиран, мачкаше по същия начин както Фрум. Още след пробива на британеца в елита на спорта започна много да се говори как той е новият Ланс.


Отборът на двамата също много си приличат - "Ю Ес Постал" (по-късно "Дискавъри") разполагаше с неограничен бюджет, както в момента "Скай". Американският тим доминираше тотално в Обиколката на Франция и също както "Скай" не беше долюбван от широката публика заради победите си.


По време на Тура тази година Армстронг коментираше на живо в страницата си във "Фейсбук", с което генерира огромен трафик и интерес към себе си. Тексасецът обаче се подразни на сравненията с Фрум, смятайки че е далеч по-успял в исторически план.


Арстронг обаче побърза да посъветва "Скай" да променят поведението си, заради имиджа който трупат.


Причина за това стана скандал с директора на отбора сър Дейв Брейлсфорд, който изгони най-влиятелната колоездачна медия в света Cycling News, недоволен от материали за себе си.


"Това не е добре и Брейлсфорд трябва да го разбере. Гледал съм този филм и много добре знам как приключва", коментира Армстронг.


Той сам си изпати от надменното поведение на своя шеф Йохан Брюнел към медии и съперници, докато мачкаше в Тура, а след това методите на белгиеца се стовариха с пълна сила върху Армстронг и "Ю Ес Постал".


Според мнозина същото може да се случи и със "Скай". Британците са новатори в спорта, използват последния писък на модата при всички технологии, но така и не успяват да убедят всички, че се състезават чисти.


Има ли Фрум място сред легендите


"Крис е на 32 години и има достатъчно време пред себе си да запише още победи в Тура", коментира ден след победата Брейлсфорд.


Няма съмнение, че британецът ще стартира в Обиколката на Франция и догодина, в опит да изравни легендите Жак Анкетил, Еди Меркс, Бернар Ино и Мигел Индураин, които имат по пет победи.


До момента основната разлика между Фрум и останалите четирима е, че на 32 години всеки един от тях вече беше спечелил пет титли в Тура.


При успех догодина обаче британецът може да закръгли сметката си на пет от общо осем старта (такива са показателите на Анкетил и Ино). Меркс има пет победи в седем Тура, а Индуараин пет от 12 опита.


Може ли обаче пета победа да го нареди сред легендите, това е основният въпрос. За разлика от всички изброени, успехите на Фрум идват само и единствено във Франция. Във времена, в които спортът е много по-профилиран откогато и да било, британецът избира да се готви основно за Тура.


За сметка на това Меркс има 11 големи обиколки (5 пъти Тур, 5 пъти Джиро, 1 път Вуелта), Ино е с 10, Анкетил с общо осем, а Индуарин със седем (единствен не е печелил и трите).


"Фрум е най-добрият колоездач на нашето съвремие, но му липсва харизма", е основното обвинение към британеца.


Явяващ се първият доминатор в спорта от времето на Ланс Армстронг, Фрум е обречен да се лута между двете крайности. За едни той ще остане сред големите имена на колоезденето, каквото и да постигне оттук насетне, а за други ще бъде продукт на добре смазана машина.


"Скай" е №1 и по спечелени пари


Освен тоталната си доминация по шосетата на Франция, отборът на "Скай" обра и лъвския пай от наградния фонд на състезанието. За британеците се пада повече от една трета от приходите на стойност 2 287 650 евро.


Победителят в Тура прибира 500 хил. евро, както и бонус от 500 евро за всеки ден, в който е носил жълтата фланелка (общо 15 дни). "Скай" добави към тази сума още 70 хил. евро за четвъртото място на Ланда, 50 хил. евро за победата в отборното класиране. Други 13 хил. евро идват от победата на Герант Томас в първия етап и четирите му дни в жълто.


Общо "Скай" спечели над 700 хил. евро от Тура. Вторият тим в тази класация "Канъндел" е с 243 хил. евро, основно идващи от втората позиция на Ригоберто Уран (200 хил. евро от наградния фонд).


Сред последните три са два от отборите с най-големи бюджети и претенции. "Мовистар", който пристигна с Найро Кинтана за победа заработи едва 24 хил. евро, а "Бахрейн Мерида" и "Кофидис" не успяха дори да достигнат до 20 хил. евро.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  "Фрум е най-добрият колоездач на нашето съвремие, но му липсва харизма", е основното обвинение към британеца
  ===================================
  Човекът си е свършил работата. Не е необходимо да бъде шоумен или политик.

  Еретик
 2. 2 Профил на krasi kostadin
  krasi kostadin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Армстронг не е злодей!

 3. 3 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво на Дневник и автора за статията, а и за цялостното отразяване на Тура. Надявам се на същото отношение и към Вуелтата.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Еднакви са, само, че зад Фрум стои коскоджам Британия!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 6. 6 Профил на Radical
  Radical
  Рейтинг: 374 Неутрално
 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 583 Весело

  Еднакви са, само, че зад Фрум стои коскоджам Британия!
  —цитат от коментар 5 на Galata


  А зад Армстронг джуджето САЩ.

 8. 8 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "Radical":

  Гледай филма "Победа в кръвта".
  Особено интересно е в него отношението на журналистите към разследащия им колега, заедно с всичката арогантност и наглост на Армстронг!

  Иначе - британците са на квадрат по-лицемерни от американците, така че приживе нищо няма да излезе на бял свят! Може да има тонове други виновници за това-онова, но никога британец!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 9. 9 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#7] от "usero":

  Армстронг действаше сам! Докат тоя тук с УАДА(Британска фрма) и Британскат антидопингова агенция...
  Елементарно, скъпи Уотсън!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 10. 10 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Разстроено

  Ако Фрум беше Молдовец например, до сега да са го спрели 100 пъти и си гледаше гроздовата нивица, близо да Кишинев...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 11. 11 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Всички след аферата на оня Армстронг, са под съмнение за употреба на забранени средства! Зависи, кой и кога ще го проверява, все пак е британец, а някои и ги проверяват по-рядко!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 12. 12 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 878 Неутрално

  След толкова много допинг скандали в тоя спорт, не знам кой изобщо вярва, че има чисти топ състезатели.

 13. 13 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 608 Неутрално


  Съмненията ще се разсеят още тази година, когато спечели Вуелтата.
  —цитат от коментар 4 на Dimiter Tsvetkov  Вуелтата е вече спечелена. Ако си хазартен тип - залагай на Нибали.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 14. 14 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Фурм официално се води асматик, взима лекарсвата по предписание, така че не могат да го хванат с допинг и е "чист"

 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Аз все пак се чудя защо Армстронг си призна.
  Наивитет?
  Безразличие?
  Непукизъм?
  Зов на съвестта?
  Някаква принуда?
  Сделка? С кого?
  Нужда от изповед?
  Нямам отговор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  До коментар [#9] от "Galata":

  Кога израстна толкова, че да викаш на Фрум "тоя тук"? Нещо не се ли надценяваш?

 17. 17 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":

  Армстронг го натиснаха чудовищно много силни хора, защото обяви че обмисля да се кандидатира за губернатор на Тексас, а там нещата не са шега работа. Общо взето беше принуден да си признае, друго обяснение би било фантастика

 18. 18 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 870 Неутрално

  В момента Фрум няма конкуренция. Няма толкова комплексен състезател. Кинтана и Барде са добри катерачи, като Барде мачка и на спусканията, но Фрум винаги ще им прави минути разлика на часовниците. Освен това Кинтана просто не е достатъчно умен. Няма правилната преценка в точни моменти, като миналата година това се прояви много ясно. Барде, пък няма достатъчно силен отбор. Интересно ми е какво ще стане с Дьомолен. Може да е по-добър е в часовниците от Фрум. Добре се справи с тежките изкачвания в Джирото, но някак и конкуренцията му тогава не беше във форма. Само че и той няма силен отбор, който да стои зад него, а скоро няма и да го смени-има договор до 2020. Освен това и той на моменти няма точна преценка и прави грешки. Та Фрум едва ли е точно велик. Просто има достатъчно качества и велик отбор, неща, които неговите противници нямат.

 19. 19 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#15] от "simval":


  До коментар [#17] от "Nozo No":

  Глупости!
  Армстронг го хванаха, защото Флойд Ландис разкри цялата схема на допингирането!
  Включително и как от отбора продават на феновете велосипедите на Армстронг след всеки етап, с цел да си набавят кеш пари, за да плащат за ЕПО, а спонсорът на отбора доставя нови велосипеди, без да пита! Гледайте филма "Победа в кръвта"..
  Наскоро се въртеше по филмовия канал на Виваком.

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nozo No":

  Ако това е така, то на тези "чудовищно много силни хора" щеше да им е много по-лесно да му спретнат някакъв инцидент, вместо всичкия този цирк.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Core":

  Е, и, кво?
  Дума срещу дума.
  Единият казва каквото си ще, другият казва аз съм невинен.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#20] от "simval":

  защо, нали началото на разследването започна от Американската антидопингова агенция, а там политиката е стабилно затъпена и и с малко натиск може да бъде впрегната да очерни и притисне доста спортисти, а ако си следял хронологията тези разследвания на американската агенция започната няколко месеца след интервюто му че мисли да се захване с политика (можеха да го разследват и по-рано), а Ландис още години преди това започна екскурзия по съдилищата и общо взето не го отразяваха, докато не се намесиха и властите.

 23. 23 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#15] от "simval":

  Ми, Георги ДАНГАЛАКОВ ми викаме ние тука...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 24. 24 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Теб какво тв засяга, да не ти е брат? Или си му адвокат, случайно?
  Тебе ли тука ще те питам как да му се обръщам на тоя...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK