"Арена Бургас" трябва да е готова до година и половина, заяви Кралев

"Арена Бургас" трябва да е готова до година и половина, заяви Кралев

© КапиталЗавършването на "Арена Бургас" трябва да стане до година и половина, заяви спортният министър Красен Кралев. Той имал уверението, че това ще се случи.


Изграждането на многофункционалната зала в Бургас е следващата цел пред спортното министерство в графата "инфраструктурни проекти". Това посочи Кралев при представянето на договора за името на "Фестивална", която вече ще се казва "Асикс арена".


Надеждите са с "Арена Бургас" да се кандидатства за домакинство на европейско първенство по лека атлетика. Миналата есен Кралев проучи лично от президента на европейската лека атлетика Свен Арне Хансен какви са възможностите това да се стане през 2021 или 2023 г.
По време на инспекция в края на април министър-председателят Бойко Борисов заяви: "Не съм очаквал залата да е толкова голяма. Големи грандомани сте бургазлии. Направихте я по-голяма от "Арена Армеец".


През март 2016 г. правителството отпусна 35 милиона лева за довършване на "Арена Бургас". Парите бяха от неосъществената реконструкция на Зимния дворец в София. През 2014 г. община Бургас започна реализирането на проекта с 5 милиона лева от общо 38 милиона лева с ДДС, колкото се предвиждаше да струва. Парите бяха отпуснати от кабинета "Орешарски" по програмата за развитие на общините.


Сега спортният министърът посочи, че след завършването на залата в Бургас ще се види какви средства могат да бъдат отделени за други обекти. На преден план излиза идеята за ремонта на стадион "Академик", който се намира до "Фестивална".


Държавната "Академика 2011", която стопанисва "Асикс арена", ще насочи усилията си и към ремонт на Зимния дворец. Наскоро Кралев заяви, че най-късно през септември ще започне реконструкция на съоръжението, но тогава не се ангажира с детайли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK