Въпрос за 1 млн. лева: Кой е виновен за нивата на ремонтирания стадион в Русе

Така изглежда теренът в моментаРазоран терен, дупки, изсъхнала трева... Това е състоянието на терена на ремонтирания стадион на "Дунав" в Русе само четири месеца след първия мач на него.


Съоръжението беше модернизирано с 1 млн. лева, отпуснати от спортното министерство (ММС). Парите бяха вложени в обновяването на терена и поставянето на осветление, за да може стадионът да отговаря на завишените изисквания в Първа лига.


"Как го направиха? Кой го направи? Някой трябва да поеме някаква отговорност за това нещо. Стана по-лошо, отколкото беше преди. Не знам дали ще издържи изобщо. Добре, че не валят дъждове, иначе не знам какво ще стане", заяви футболистът на "Дунав" Мирослав Будинов пред Би Ти Ви.
Освен в Първа лига, русенци играха у дома и мача си с "Иртиш" от квалификациите в Лига Европа.


Всеки е перфектен, а теренът...


В последните години държавата чрез министерството на спорта отпусна по 1 млн. лева в няколко града, сред които Русе, Варна, Горна Оряховица, Монстана и др. Средствата трябваше да отидат за ремонта на стадионите.


След голямо забавяне ремонтът на съоръжението в Русе приключи през пролетта и на 28 април "Дунав" изигра там първото си домакинство.


Въпрос за 1 млн. лева: Кой е виновен за нивата на ремонтирания стадион в Русе

© ФК Дунав


Сега от спортното министерство заявиха пред "Дневник", че са получили три писма от Община Русе (на 5 юли, 18 юли и 16 август). В тях кметът Пламен Стоилов се е оплакал от състоянието на стадиона. "ММС в качеството си на възложител е изпратило две писма до "Тарктур" ЕООД (21.08.2017 г. и 20.07.2017 г.), с които е указано да провери фактическото състояние и да изпълни условията на гаранцията, а експерти на ведомството са провели среща с представители на фирмата изпълнител", се казва в становището на министерството.


По договора между ММС и "Тарктур" ЕООД е вписан гаранционен срок от седем години за изпълнението на терена, уточниха от министерството. "При поява на дефекти, изпълнителят ги отстранява за своя сметка, но от друга страна, не може да носи отговорност за неправилна поддръжка на съоръжението", добавят от ММС.


От общината в Русе твърдят, че се грижат добре за стадиона. "Целият терен е направен грешно. Въпреки големите усилия, които полагаме за поддръжката му, той не е в това състоянието, в което трябва да бъде", заяви директорът на "Спортни имоти" - Русе Веселин Богданов пред Би Ти Ви.


Теренът при откриването на стадиона в мача срещу "Локомотив" (Пловдив)

© ФК Дунав

Теренът при откриването на стадиона в мача срещу "Локомотив" (Пловдив)


Срещу него застава думата на представителя на "Тарктур" ЕООД Христо Станков, който заяви пред "Дневник", че теренът е съсипан заради лоша поддръжка. "Предадохме им чудесен стадион, а те са го унищожили. Ако проблемът беше в изработката, щеше да се види още на първия-втория месец, а не на петия. То е като при хората - ако ни оставят без храна и вода, ще умрем", каза Станков.


По думите му "Тарктур" никога не е отказвала съдействие и не търси оправдания, а справедлив анализ на проблема. "Министерството изиска проверка от независима фирма, която е отговорила, че общината няма нито една машина, подходяща за обслужването на терена."


Станков изтъква като основен проблем претоварването на терена. "Вижте, "Дунав" няма тренировъчен терен и използва само стадиона, като освен мачовете, има по две тренировки, включително и силови, всеки ден. Световната практика изисква на официалния терен да има по един официален мач и две тренировки седмично. Теренът е претоварен и механично нарушен - това се вижда от мрежата, която излиза под тревата." За проблема с базата неколкократно говори треньорът на "Дунав" Веселин Великов.


"Спазили сме напълно проекта. Дори казахме на общината да го преправи, защото в центъра на терена няма дренаж, но си остана така. След приключването сме им предали и допълнителни 500 кв. м. трева, а доставчикът на тревата е направил предписания как да се поддържа", каза Станков. Според него общината в Русе показва "неуважение към парите, които държавата им е предоставила".


Той допълва, че процесът на разрушаване на направеното е обратим. По думите му са нужни между седем и десет дни и правилна поддръжка.


Единственият участник


"Тарктур" ЕООД беше единствената допусната до отварянето на ценовите оферти фирма. Тя получи максималните 100 точки по всички показатели, въпреки че единственият спортен обект, който е изпълнявала, е тренировъчен терен на стадион "Трейс арена" в Стара Загора.


Другият кандидат - "Онтарио спорт БГ" ЕООД, не беше допуснат до конкурса, въпреки че има огромен опит в бранша и е поставял тревните покрития на националния стадион "Васил Левски", стадион "Георги Аспарухов" "Лудогорец арена", "Ивайло" във Велико Търново, "Миньор" в Перник, стадион "Баку" в Азербайджан, на терените на базата на "Ботев" в пловдивския квартал Коматево, базите "Спорт палас" и в Правец и др.


Мотивът за решението е, че фирмата "не е вписана в централния регистър на Камарата на строителите за I група, II категория строеж". Поръчката беше обявена на 4 август 2016 г., а изпълнителят беше избран на 15 септември 2016 г. Срокът за приключване на ремонтите дейности беше 60 дни от сключването на договора (14 октомври 2016 г.).

Според фирмата изпълнител "Дунав" претоварва съоръжението заради това, че тренира по два пъти дневно

© LAP.bg

Според фирмата изпълнител "Дунав" претоварва съоръжението заради това, че тренира по два пъти дневно


На 18 октомври миналата година спортният министър Красен Кралев обяви, че ремонтът започва. "В рамките на 60 дни от тук нататък трябва да дойдем с кмета да приемем стадиона и от следващия сезон Русе да се върне да играе на обновеното съоръжение", обяви тогава министърът, каращ първия си мандат.


На 1 януари сайтът на привържениците dunavfans.org алармира, че на информационната табела на обекта е поставена нова начална дата на ремонта - 22 ноември. Към онзи момент, въпреки че времето беше подходящо за строителни дейности, беше свършена малко работа.


В началото на декември Кралев гарантира, че "Дунав" ще се завърне на своя стадион за мачовете от пролетния полусезон. Привържениците на отбора организираха първоаприлско прерязване на лентата на стадиона. Те заявиха, че след множеството неизпълнени обещания за ремонт 1 април е най-подходящият ден за "откриване" на съоръжението.


Първият мач на русенци у дома се изигра едва в края на сезона - на 28 април срещу "Локомотив" (Пловдив) (2:3).


Въпрос за 1 млн. лева: Кой е виновен за нивата на ремонтирания стадион в Русе

© ФК Дунав


Коя е "Тарктур"


Справка в Търговския регистър показва, че едноличното дружество "Тарктур" е основано под името "Арктур-8" на 20 юни 2008 г. от родения през 1985 г. Стоян Джагаров. След това сменя собствениците си още два пъти – през април 2009 г. е придобито от Христо Станков, а в края на ноември 2012 г. от Иглика Крумова - негов управител и в момента.


Адресът на компанията, посочен в регистрацията й - на ул. "Самоковско шосе" в София, обаче не е променян от 2009 г., когато тя все още е била собственост на Станков. Проверка на русенския вестник "Утро" е установила, че на посочения адрес няма никакви следи от офиси или други помещения. В официалния сайт на фирмата за контакти е посочен друг адрес в столицата - на ул. "Кораб планина" в кв. Лозенец.


В описанието на дейността на дружеството е посочено изграждане и поддръжка на инфраструктурни и телекомуникационни съоръжения, през монтаж на вятърно-енергийни и фотоволтаични системи, консултантски услуги, търговско представителство пред местни и чуждестранни физически и юридически лица до хотелиерски, туристически и рекламни услуги.


Името на фирмата предизвика внимание за пръв път през юни 2014 г. Тогава, след формалното прекратяване на строителството на "Южен поток" у нас, стана известно, че край село Аврен се укрепва черен път, който трябва да обслужва строителството на газопровода. По това време кметът на Аврен Емануил Манолов обясни, че ремонтът се извършва "от и за сметка на дружеството "Тарктур", което явно е подизпълнител на "Южен поток – България".


Проверка на "Дневник" тогава показа, че с две поредни решения, взети за по-малко от месец през април и май 2014 г., общинският съвет в Аврен е възложил на кмета Манолов да сключи договор за укрепването на път до плажа Паша дере и газокомпресорната станция "Варна" най-напред с "Южен поток България", а след това с "Тарктур"


Информацията за фирмата в Търговския регистър показва, че върху дружествени дялове на "Тарктур" има запор, наложен още когато собственик и управител на фирмата е бил Станков. Запоръте за над 32 хил. евро и е наложен на 16 ноември 2012 г. заради неизплатени задължения към физическо лице от 2009 г. Дружеството е имало още един запор - в полза на Пощенска банка на стойност 3905 лева. Той е бил вдигнат с решение от 3 юни 2015 г.


Същите запори в полза на същите кредитори са наложени и на още три дружества, в които Станков е собственик или съдружник и в момента – едноличното "Симени", "Румим" ООД и "Поливас" ООД.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Да не би случайно въпросната фирма да е от "приятелчетата" на ГРОБ?
  Ами тогава дали ще си върне комисионните?

 2. 2 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цялата държава е една мафиотска организация тип КГБ-КТБ създадена и организарана от типа" парите ги няма действайте" така изчезнаха 5 милиарда евро вкл.и народна пара ни премиер ни БНБ ни нищо незнаят къде са парите..а парите бяха в банката на двамата КГБ служители който имаха банков лицез за това;))))))))))))Хахххахахх къде са парите???????

  Долу рушистите и фашистите
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Весело

  Явно поредния случай на - Ши го дадем на наш'те.Хайде пак в Разград,където не знаят,че официалния терен има по един официален мач и две тренировки седмично.Те там блъскат като миньори - Идва отбора играха и тренировки правиха и за купата на Блгария и в евротурнирите,ама в Разград не са наясно със световната практика.

 4. 4 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  От цялата работа не разбирам защо, мамка му, държавата дава 1 млн. на професионален отбор. Да си го финансират от билети и да са по-скромни, защото не знам каква е таз трева за толкова пари.

 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Да не би случайно въпросната фирма да е от "приятелчетата" на ГРОБ?Ами тогава дали ще си върне комисионните?
  —цитат от коментар 1 на ppopov_67

  Единствен терен - тренировъчен на Трейс Арена... От кои да е?

 6. 6 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Давам бонус за маниаци:виж Цв. Барчовски и националният дето уж го ремонтираха тип рейновация за колко десетки милиони левове потулиха ,вместо тия пари да направят нов НАЦИОНАЛЕН С КОЗИРКИ!!!!!!виж как се правеха анекси на договора пак за милиони левове и каква грозна картина е националният

  Долу рушистите и фашистите
 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":

  Подозирам, че в Разград са се сетили да си направят тренировъчни игрища, затова така.

 8. 8 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Важното е, че един милион е усвоен!На неизпълнената или калпава работа - свикнахме!ГЕРБ успешно възродиха социалистическите порядки - свои хора, печелят търгове и я свършват, като кучето на нивата!Гаратирано от Байхуй!

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  До коментар [#3] от "chicago514":Подозирам, че в Разград са се сетили да си направят тренировъчни игрища, затова така.
  —цитат от коментар 7 на usero
  Имат,разбира се.Ама на основното игрище играеха два отбора и за шампионата и за купата на България и там вървяха част от мачовете на Лудугорец в Европа.

 10. 10 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Фирмата, както и тези, които поддържат тревата.
  Хубава работа, ама връзкарска.

 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Е, не е като да има 2-3 тренировки по час-час и половина всеки ден, а през другото време понякога да тренират и децата и юношите.

 12. 12 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#4] от "Стоян":

  От цялата работа не разбирам защо, мамка му, държавата дава 1 млн. на професионален отбор. Да си го финансират от билети и да са по-скромни, защото не знам каква е таз трева за толкова пари.
  —цитат от коментар 4 на Стоян


  Никой нищо не е дал професионалнен отбор, то трябва да се чете и да си поне малко грамотен, за да резбереш, мамка му. Стадионът е общински, дадени са на общината. Държавата, ръководена от Герп, дава на община на Герп пари, които се връщат после при Герп. Отборът плаща наем, за да играе там и няма нищо общо с обръчите на Герп. Отделно Дунав-2010-Русе, не са са съвсем професионален отбор, но това е една друга тема.

  over the under
 13. 13 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Посмали, едва ли на стадиона на Лудогорец се играят повече от 1-2 мача средно на седмица.
  Иначе две тренировки дневно може да издържи стадиона през сухата част на годината, но трябва да е наистина добре направен и отборът да пази терена - тоест, да не си харесат едно ъгълче и да блъскат само там, да не се влачат врати насам-натам и други подобни дреболии.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Едните строили лошо, другите лошо стопанисвали, резълтатът как да е добър. То туй е еталон за цялата държава.

 15. 15 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Има химична реакция, затова са проблемите.
  Дайте го на Фандъкова, тя ще го изремонтира ;)

  "We're not gonna take it! Anymore."
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4038 Любопитно

  От небето е ясно,че тази фирма "Тарктур" ЕООД има "правилните връзки" с подходящите хора у нас!А проблемите остават за русенци.

 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Стоян":Никой нищо не е дал професионалнен отбор, то трябва да се чете и да си поне малко грамотен, за да резбереш, мамка му. Стадионът е общински, дадени са на общината. Държавата, ръководена от Герп, дава на община на Герп пари, които се връщат после при Герп. Отборът плаща наем, за да играе там и няма нищо общо с обръчите на Герп. Отделно Дунав-2010-Русе, не са са съвсем професионален отбор, но това е една друга тема.
  —цитат от коментар 12 на Отец Сисой


  Още по-точно, министерството на спорта не е дало парите на общината, а само е поръчало и платило ремонта, затова сега общината не може да има претенции, въпреки че стадионът си е неин и се налага да вдига шум по въпроса, че да накара министерството да вземе отношение.

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 735 Весело

  Как кой, аз съм виновен. Не прецених слънцестоенето и дренажа.

 19. 19 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Може бе е станала някаква "химическа реакция" като на софийският асфалт :) Напълно е възможно да има нещо такова и с русенската трева :)
  Все пак едни и същи хора се занимават с финансирането и строителството, парите преминават през една и съща партийна форма на мафията!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#12] от "Отец Сисой":

  "Дунав-2010-Русе, не са са съвсем професионален отбор,..."
  Защо?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Плюйте, плюйте ама знайте едно, нещо като се построи трябва да се поддържа. И 10 милиона да са заминали, всеки месец трябва да се поддържа :).

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  " 1 млн. лева, отпуснати от спортното министерство ."
  Министърът е за убиване. Полудя с тези стадиони и спортни зали. А спорта ни, кръгла нула.

 23. 23 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Любопитно

  Схемата е написана като по сценарии - само, че май са се полакомили или не са знаели, че общината няма да поддържа терена както трябва и истината ще лъсне по-рано от очакваното...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 24. 24 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 687 Любопитно

  Един мильон са изяда, един мильон са изпи'а, само споменът оста'а...

  Е, у нас даже и спомените за милионите често фира дават.
  Затова са гаранционните проблеми - да напомнят.
  Щяхме ли иначе да чуем за милион-милион-милион-зельоных-трав и чудния Тарктур?!

 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2063 Неутрално
 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  За какъв ЧЕП поръчката се определя спортното министерство ? Не че нямат отговор хората на Русе . Големите ГЕРБЕРИ цакат по малките и ги оставят на течение. Всъщност в тази партия "приятелството" е на принципа поръчка , назначение на любовница ,дете , роднина, уреждане на проект, кражба на определен имот и тн.

 27. 27 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#26] от "dejmos":

  точно така е , а че далаверата е направена е повече от ясно , сега няма кой да оправи терена ,лошото е ,че и общината и ръководството на Дунав са все от ГЕРБ и няма на кого да се оплачат по нагоре ....

 28. 28 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Пл. Нунев, Красимир Даков и тяхното протеже кмет са УСВОИЛИ милионите
  Гарантирано от Суджуци ГЕРБ

 29. 29 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  До коментар [#22] от "Роси":

  Министърьт също е в схемата, верен е на Судхука от Банкя. Много добре знае къде отиват милионите за стадиони

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Абсолютно е виновно вината да е поделена - калпаво изпълнение и калпава поддръжка, допълнена с прекомерно използване на съоражението (терена). Преди години Кокала така съсипа прясно обновеното тренировъчно игрище на "Локомотив", та после трябваше да се прави наново.

  Където и да е истината, кучето е заровено в общата и тотална некомпетентност.

 32. 32 Профил на Георги Петров
  Георги Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още в началото на тази година излезе статия в местната преса(в-к Утро) , която критикуваше начина по който се извършва ремонта:
  "Преди Нова година експерт, пожелал анонимност, заяви категорично пред „Утро“, че дренажната система, която се изгражда на Градския стадион от фирма „Тарктур“, е компрометирана изначално и няма да издържи при по-силен дъжд. Специалистът се позова на опита си и посочи, че пръстта на терена е изхвърлена едва на дълбочина от 40 сантиметра при задължителни поне 90.
  „Тръбите по отводняването трябваше да се поставят на 4 метра по диагонал, а те са на 9 метра успоредно. Отдолу остана плътен пласт глина, която ще спира оттока на водата и тя ще избива през тревата. Какъв футбол ще се играе и за какъв нов терен говорим, не ми е ясно!“, посочи експертът."
  Линк към статията : https://utroruse.com/article/731913/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK