Велорекордът на Ком - Емине отново беше подобрен

Борислав Йорданов направи третата си поправка на рекорда и втора в рамките на последните 40 дни

© Веселин Николов

Борислав Йорданов направи третата си поправка на рекорда и втора в рамките на последните 40 дниБорислав Йорданов постави рекорд за скоростно преминаване с велосипед на маршрута Ком - Емине. Новото върхово постижение по туристически маршрут в Стара Планина е 2 дни, 22 часа и 49 минути.


Това е трета поправка на рекорда в рамките на последните 40 дни и втора за Йорданов. На 4 август състезателят от клуб "Велораптор" приключи своя "Велоносен поход" за 3 дни, 9 часа и 1 минута. Това беше с близо два дни по-бързо от предишния регистриран рекорд.


На 22 август постижението на Йорданов беше подобрено от Илко Илиев, който преодоля 600-километровата дистанция за 3 дни, 3 часа и 35 минути.

"Рекордите са временни. Те са за това - да бъдат подобрявани", каза Йорданов. Той допълни, че чувства голямо удовлетворение, че предизвикателство е приключило успешно.


По различни етапи от маршрута се включиха част от най-успешните български планински колоездачи.


Сред тях бяха Емил Стойнев, който е световен вицешампион по крос триатлон, националният шампион по кроскънтри колоездене Александър Алексиев , Васил Василев, Владислав Гюров, Пламен Петков и други.


Антония Григорова подкрепи Борислав Йорданов по пътя към рекорда

© Веселин Николов

Антония Григорова подкрепи Борислав Йорданов по пътя към рекорда


В най-тежката част от маршрута - между хижа "Добрила" и връх Ботев, участие взе и Антония Григорова. Първата жена, изминала с бягане маршрута от връх Ком до нос Емине, подкрепи Йорданов, тичайки редим до него по ключовия участък от трасето.


"В един разговор наскоро Боби ми каза: "Аз не искам просто да поставя рекорд, искам да дам най-доброто от себе си." Това беше основната причина да приема без колебание предложението му да се върна пак по билото на Стара планина", разказа Григорова.


Велорекордът на Ком - Емине отново беше подобрен

© Веселин Николов


Освен счупен рекорд по билото на Стара планина е имало една счупена ръка и един счупен автомобил. Основателят на клуб "Велораптор" и организатор на "Велоносен поход" Калин Русев е пострадал при тежко падане в деня преди финала.


Той е счупил кост на ръката си и му се е наложило да продължи да кара още час и половина, докато стигне автомобил, който да го закара в болница за наложилата се операция. Минути преди финала един от автомобилите на екипа е спукал картер. На самия финал е имало и друг инцидент, един от придружаващите колоездачи е колабирал и е бил откаран по спешност в болница.


Велорекордът на Ком - Емине отново беше подобрен

© Веселин Николов


"Въпреки всички перипетии, които преживя екипът, за пореден път беше показано, че Ком - Емине - най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, има реален потенциал да бъде превърнат и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв", заявиха организаторите.


Това е и една от основните цели на "Велоносен поход" - повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK