Клубове от Суперлигата обвиниха волейболната федерацията в "рекет" и заплашиха с бойкот

Клубове от Суперлигата обвиниха волейболната федерацията в "рекет" и заплашиха с бойкот

© LAP.bgНякои от водещите клубове в Суперлигата обвиниха Българската федерация по волейбол (БФВ) и Националната волейболна лига в рекет, научи "Дневник" от два източника. Те реагираха остро на предвиденото драстично увеличаване на таксите за картотекирането на състезатели за новия сезон, който започва в началото на следващия месец.


ЦСКА, "Марек", "Добруджа", "Черно море" и "Тетевен" се подписаха под писмо, адресирано до президента на БФВ Данчо Лазаров. Призивът към него е да се намери решение на "наболелите проблеми".


В графата с проблемите влизат още неизплатени суми по договора за телевизионните права от последните две години, неполучени средства от разпределението на събраните пари от международни трансфери, неполучени топки от договора с "Микаса" и завишените изисквания, на които трябва да отговарят залите.
Писмото дойде в часовете преди заседание на УС на федерацията, което ще се проведе днес преди обед.


Подписалите се клубове дадоха срок до 25 септември, в който да се намери решение. В противен случай заплашват да откажат да подпишат договора с лигата и умишлено да допускат нарушаване на задълженията си, касаещи договора за телевизионните права. НВЛ има контракт с "Нова броудкастинг" и при нарушения са предвидени неустойки.


Волейболната каса


Клубовете твърдят, че са получили регламента за сезон 2017-18 в Суперлигата едва на 11 септември. Самото записване включва 2000 лева депозит и 500 лева "такса участие" за всеки от 12-те клуба.


Подписалите се посочват, че са останали неприятно изненадани от "безумните такси за картотекиране, които граничат с откровен рекет".


Таксите за картотекиране са значително завишени

© LAP.bg

Таксите за картотекиране са значително завишени


"Освен това са наложени такси, които сами по себе си са дискриминиращи спрямо състезателите от България, ЕС и извън ЕС. Фрапиращите такси са без нито един аргумент и безспорно без аналог във всички спортове в целия свят. Настояваме за старата система на заплащане на такса-картотека в досегашния ѝ размер. В този ѝ вид, клубовете се превръщаме в реални спонсори на НВЛ, респективно БФВ", се казва в писмото на клубовете.


Най-евтината такса за картотекиране е 100 лева на състезател - тя важи за българи или такива с паспорт от ЕС, ако картотеката е направена до 10 дни преди началото на сезона (миналия сезон е била двойно по-ниска). След това сумата се увеличава до 600 лева на играч, ако е записан между 48 и 24 часа преди сезона. За чужденци извън ЕС, каквито основно играят в първенството, най-ниската такса е 500 лева, а след това се увеличава до 1000.


Правилникът за сезона предвижда и ясни правила за ползването на системата Video challenge (система за видеоповторения). Всеки отбор, който има желание да я ползва за някой от мачовете си, трябва да подаде заявка най-малко 20 дни предварително и да плати такса от 1000 лева за конкретния мач.


От Суперлигата рекламираха осигуряването на системата, за която бяха платени 22 хил. евро, като обявиха: "По този начин се доближаваме до добрите практики в Европа, защото ще бъдем една от малкото страни, които използват система за видеоповторение във вътрешното първенство". Миналия сезон обаче тя влезе в употреба само в няколко мача.


"Нефтохимик" получи чек за 15 000 лева за спечелването на титлата миналия сезон, но за тази година клубовете все още не са наясно какъв ще е наградният фонд

© LAP.bg

"Нефтохимик" получи чек за 15 000 лева за спечелването на титлата миналия сезон, но за тази година клубовете все още не са наясно какъв ще е наградният фонд


А вие какво давате


Недоволните клубове изтъкват, че все още има неизплатени средства по договора за телевизионните права за последните две години. Те поставят срокове, в които това да се случи. Същото важи и за неизплатените, но обещани средства, които федерацията събира за сертификати от българите, играещи в чужбина.


"Приходът е в размер на над 150 000 евро", пишат клубовете. Те акцентират върху това, че тези средства са най-ценни за по-малките клубове, от които излизат състезателите в страната. "Ние не искаме нищо повече от това, което вече ни е обещано, подписано, утвърдено и широко афиширано от вас", заявяват те.


В представения правилник ясно са описани всички задължения и плащания, които са отговорност клубовете, но не се казва какви ще са приходите им от телевизионни права, нито какъв ще е наградният фонд. "Размерът ще бъде свеждан до знанието на клубовете участници посредством бюлетин преди началото на спортно-състезателния сезон", се казва в регламента. В регламента, изпратен на 11 септември се посочва, че... "най-късно до 10 септември НВЛ информира чрез мейл клубовете за спонсорите и рекламодателите си за предстоящия спортно-състезателен сезон".


Лигата препоръчва на клубовете да си създадат профили в популярните социални мрежи, където да качват информация за своите срещи и/или други прояви и събития, за да подпомагат популяризирането на Суперлигата и на волейбола в България. Самата Суперлига обаче все още няма самостоятелен сайт.Нов дом


Преди началото на сезона другото голямо притеснение на клубовете е свързано със завишените изисквания за залите.


"Настояваме за спазване на досегашната система за лицензираните спортни зали, които да приемат срещите от редовния сезон, както и плейофите по приетите изисквания от клубовете участници в НВЛ на срещата от 30 май 2017 година. Така приложеният "Регламент" изправя част от клубовете да използват за официални срещи зали, които са с висок наем, а някои клубове ще са принудени да бъдат "домакини" дори в други градове", пишат клубовете.


Миналата година първенецът от редовния сезон ЦСКА не успя да се възползва от домакинското си предимство в плейофите. Заради изискването залата да е с поне 800 места червените "приеха" бъдещия шампион "Нефтохимик" в Перник.


ЦСКА има един от най-големите проблеми със залата си, като клубът се надява при приемането на новия закон за спорта да получи съоръжението за 30 години, за да може да го модернизира. В графата "проблемни" при новите изисквания биха попаднали залите на "Пирин", "Арда" и "Тетевен".


Червен килим и конфети... ако са предвидени


По-малко от месец преди началото регламентът може да не казва нищо за това какво ще получат клубовете от спонсорите и тв правата, но завършва с подробно описание на церемонията по награждаването на медалистите.


Там е записано че ще има червен килим и машина за конфети "ако е предвидено".


Миналата година се получи грозен жест, след като сребърните медали бяха предоставени на ЦСКА в найлонова торбичка.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf1
  hamiltonf1
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Рекетьорска федерация... Ами, някой ако иска транфер в чужбина, колко десетки процента достигат комисионните?!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Пари нема - действайте!

 3. 3 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Инж. Данчо Лазаров да се маха от там. Българският волейбол претърпя големи загуби заради негови действия. На път е тотално да го срине. Един от най-добрите ни отборни спортове. Мястото му не е там.Да ходи зад решетките

  Димитър Димов
 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 0 Весело

  Абе,ей! Гаварит москва:монтьорър лазаров взима от трансфери ,а не дава!какви наградни фондове,бе капиталисти???я вижте дрОгарят лазаров,като наптави дете на ЕВА,не се ли погрижи за нея с апартамент и пари???така,ще се погрижи и за ВАС....БЕЗ парите....

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Това с бойкота добре. Да видим какво следва. Дано останат твърди клубовете.

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Така е. Тези, които оплюваха Радостин Стойчев и Матей Казийски дали са доволни сега. А двамата настояваха да се махне Данчо мастиката от волейбола не само заради курвенския номер, който им скрои, а заради съсипването на един успешен спорт в България.

  И това ще мине.
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Инж. Данчо Лазаров отдавна трябваше да го няма от федерацията.

 8. 8 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Просто да протестират докрай. Ако има договори да заведат дела. С половинчати действия явно няма да стане. Нито във волейбола, нито другаде.

 9. 9 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2764 Весело

  Намерили до кого да се жалят !

  Сякаш таксите не са одобрени баш от Инджинера !!

  Нали той и клакьорите му трябва да папкат !!!

 10. 10 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ало, "Наглите", може ли да отвлечете индж. Данчо Лазаров ? Той има много пари. От волейбол. И ако може, да го задържите, за да може през това време, клубовете да си изберат някой читав човек със законни доходи. Благодаря.

  ( и аз като онзи благодарният човек, заради който Бойко събрал щаб в собствената си къща)

 11. 11 Профил на petko_napetov
  petko_napetov
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Системата може да бъде променена само отвътре, т.е. от клубовете. Натиск!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах