Богатите стават по-богати, или какво стои зад големите успехи на "Скай" в колоезденето

Богатите стават по-богати, или какво стои зад големите успехи на "Скай" в колоезденето

© Associated PressВ продължение на пет сезона "Скай" е тотален хегемон в световното колоездене. С пет титли от "Тур дьо Франс" в рамките на шест години, триумф в испанската "Вуелта" и няколко успеха в най-значимите класики британският проект се доказа като фактор, който промени спорта. Какво обаче се крие зад страхотните успехи на шосето на "Скай". Финансовият отчет за 2016 г., който беше публикуван наскоро, открехва вратите към британската машина за победи.


Собственик на колоездачния отбор е корпорацията "Tour Racing Limited", в която 85% е собственост на Sky UK Limited, а останалите 15% са на 21st Century Fox. Твърди се, че американската фирма иска да купи още 60% от дяла в тима. Изненадващо сред големите спонсори е и Sky Italia, който обаче няма собственост в отбора.


От тима изпратиха успешна 2016 г., в която Крис Фрум спечели третата си титла в "Тур дьо Франс", а "Скай" взе и първата си голяма колоездачна класика, когато Воут Пулс триумфира в "Лиеж-Бастон-Лиеж" - най-старото състезание.
Финансовият отчет показва, че не само успехите са се увеличили през миналата година. Бюджетът на отбора е нараснал с 27%, а приходите от спонсори - с 50%.


Бюджетът на "Скай" за 2016 г. е бил 31 084 000 паунда. Сумата е двойно по-голяма в сравнение с 2010 г., когато отборът стартира в световния тур на UCI и имаше бюджет от 14 млн. паунда. Той нараства с всяка година с изключение на 2015 г., но тогава британският паунд продължаваше да бъде много висок спрямо останалите валути, а "Скай" плащаше в евро.


Според публикувания финансов отчет британският отбор е в състояние да изтегли пари в евро или паунди от своите спонсори, което означава, че е защитен от евентуални загуби при срив на някоя от валутите.


Най-сериозното увеличение в бюджета се дължи на спонсорите. През 2015 г. "Скай" е получил 15.7 млн. паунда срещу 23.5 млн. за следващата година. Освен Sky UK Limited, 21st Century Fox и Sky Italia спонсори на тима са още доставчикът на велосипеди Pinarello, производителят на спорна екипировка Rapha, както и "Форд". Те са осигурили 3.2 милиона за 2016 г.


Увеличение на заплатите


Както при всеки професионален спортен отбор, "Скай" харчи най-много средства за възнагражденията на своите състезатели. С 3.5 млн. паунда годишно Крис Фрум е най-скъпоплатения колоездач на британския тим. През 2017 г. заплата му беше вдигната на 4 милиона.


"Скай" е платил общо 24.34 милиона паунда за заплатите на състезателите и служителите през 2016 г. Това е с цели 35% повече в сравнение с предходната година.


През този период в "Скай" пристигнаха доказани имена като Микел Ланда и Михал Квятковски, но пък напуснаха Ричи Порт, който взимаше втората най-голяма заплата след Фрум, както Брадли Уигинс, който също беше сред най-добре платените в света. Затова скокът на заплатите от 35% може да бъде обяснен единствено с удължаване на договори на някои колоездачи при по-добри условия.


Второто най-голямо перо в бюджета е за екипировка и оборудване на състезателите и велосипедите. В тази посока са инвестирани общо 2.3 млн. паунда, като това не включва разходите около тренировъчните лагери, които не са регламентиране за тимовете и могат да бъдат неограничен брой през годината.


Въпреки че има партньори като Pinarello, Shimano и Rapha, през 2016 г. "Скай" е бил най-големият купувач на велосипедните гуми Veloflex. От 2017 г. британците използват продуктите на Continental, който също е сред спонсорите на отбора.


Разходите за пътувания по състезания са на обща стойност 2.12 млн. паунда.


Данъчни облекчения


Финансовият доклад на "Скай" сочи, че за 2016 г. заплатите на постоянните служители са били 1.7 млн. паунда. Това е и единственото перо, в което има намаляване спрямо предходната година. От тима уточняват, че средният брой на постоянни служители на заплата в "Скай" е бил 33 в сравнение с 29-те през 2015 г.


Отборът има 28 регистриране професионални състезатели за 2016 г., но повечето от тях не се водят постоянни служители на "Скай". Договорите им са под формата на хонорари или са записани като "изпълнители". Така като постоянни служители най-често се вписват треньори, спортни директори, масажисти, механици и друг поддържащ персонал. С подобен ход "Скай" най-често облекчава данъците си - както за работодателя, така и за служителя.


Директорът на "Скай" сър Дейв Брейлсфорд призова и другите отбори да публикуват финансовите си отчети.

© Associated Press

Директорът на "Скай" сър Дейв Брейлсфорд призова и другите отбори да публикуват финансовите си отчети.


"Ние винаги сме били отбор, който държи на прозрачността. Всяка година публикуваме нашия отчет. Няма какво да крием, не се страхуваме или срамувам. Ще бъде много хубаво, ако всички отбори го правят, но доколкото знам не всеки има желание да ги прави", коментира наскоро директорът на "Скай" сър Дейв Брейлсфорд.


Френският AG2R е единственият друг отбор, който публикува финансовите си отчети. За 2016 г. AG2R е обявил бюджет от 15.58 млн. евро, като цифрите се движат в един диапазон от години насам. През 2013 г. бюджетът е бил 13.62 милиона, а през 2014 г. - 14.34 милиона.


Има ли справедливост


Огромните успехи на шосето често са съвкупност от много неща - по-добри състезатели, по-добра тактика, но не бива да се подценява и по-високият бюджет, който има "Скай". Британският отбор на практика разполага с неограничени средства, които могат да нарастват при нужда.


"Не мисля, че можем да говорим за липса на справедливост. В колоезденето много често спонсорите са играели важна роля, не само днес. Аз съм против да се въвежда някакъв вид комунизъм и всички да караме с еднакви велосипед, гуми, екипи и т.н. Това е спорт, има съперничество, но не спонсорите карат на шосето, а ние, колоездачите", каза наскоро Крис Фрум по повод нападките, че "Скай" убива конкуренцията.


Крис Фрум е най-скъпоплатеният колоездач на "Скай". За 2016 г. заплатата му е била 3.5 млн. паунда, а от тази година е вече 4 милиона.

© Associated Press

Крис Фрум е най-скъпоплатеният колоездач на "Скай". За 2016 г. заплатата му е била 3.5 млн. паунда, а от тази година е вече 4 милиона.


Сравнения с другите отбори на този етап не могат да се правят, тъй като данни липсват, а подробни финансови отчети няма. Под ръководството на досегашния президент Браян Куксън Международният колоездачен съюз (UCI) нямаше практика да изисква подобна информация от участниците в световния тур.


Очакванията са "Скай" да продължи да обявява по-високи бюджети всяка година, тъй като в колоезденето няма въведен таван на възнагражденията или на разходите, както е в американските спортове.


През 2017 г. британският отбор спечели редица победи, а освен това представи някои сериозни подобрения и нововъведения като "Състезателния център", използван във "Вуелта".

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Пари трябват че топ химиците имат нужда от топ заплати

  Pure Chewing Satisfaction
 2. 2 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "... британският отбор е в състояние да изтегли пари в евро или паунди от своите спонсори, което значи, че има вид защита срещу хеджиране..."

  Защита срещу хеджиране? Това ще да е някаква икономическа новост. Бързайте да се кандидатирате за нобелова награда! :)

 3. 3 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Скай вече не са единствените богаташи в колоната - таван на бюджета на Бахрейн и Емирствата е небето, дотам се доближава и Астана /все държавни отбори/ и донякъде - Катюша. А най-високата заплата се плаща от Бора /Саган/
  Ноо... само с пари не става, трябва и акъл /може би и химия, и механика/
  Точно тук Скай засега са недостижими

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4899 Неутрално

  Личи навсякъде ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ в Скай

 5. 5 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Скай промениха тотално колоезденето откъм методология, професионализъм, начин на работа. Това само заслепените хейтъри могат да го отрекат. Иначе, че имат по-голям бюджет от съперниците е ясно, но това само по себе си не е гаранция за успех. Иначе Ман Сити и особено ПСЖ щяха да печелят всеки сезон всеки един турнир, а както виждаме, далеч не е така.

 6. 6 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Безспорно работят добре, но и медикаментите са от значение. Някак странно е точно победителите Уигинс и Фрум да им е разрешешно използването на забранени кортикостероиди уж заради астма и алергии. Все пак вече има и други медикаменти за тези болести, които не са стероиди.
  Би трябвало правилата да са еднакви за всички. Който не може пълноценно да спортува без стероиди, да не се занимава професионално със спорт.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 569 Весело

  [quote#7:"Dimiter Tsvetkov"][/quote]

  Явно е някаква северняшка болест. И в ски бягането всички са асматици. Човек ще си помисли, че с астма се развиват повече белите дробове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK