Боян Петров изкачи връх Даулагири

Боян Петров

© Боян Петров

Боян ПетровИзбори 2022

Българският алпинист Боян Петров изкачи десетия си осемхилядник - връх Даулагири.


В момента Петров вече е в базовия лагер, научи "Дневник" от екипа му.


Това е вторият опит на българина да достигне хималайския връх. Даулагири е седми по височина на планетата със своите 8172 м.
Изкачването е част от проекта на Боян Петров "Българин на 14х8000". В средата на юли отново от втори опит той успя да достигне връх Гашербрум II. Още преди това той каза пред "Дневник", че това ще бъде неговият тест дали се е възстановил достатъчно от удара с кола в Кресненското дефиле, за да може да продължи проекта си. След завръщането му от Непал се очаква от крака му да бъде извадена пластината, която бе поставена при счупването на подбедрицата при катастрофата.


Преди да потегли за Даулагири той обяви, че тръгва без обратен билет, решен да го изкачи. Първият неуспешен опит за изкачване беше на 15 септември. "Всичките си досегашни осемхилядници съм ги изкачил от втория си опит. Не знам защо си повярвах, че този ще го изкача от раз, ще го сляза и просто ще си тръгна към вкъщи", написа той в дневника си. Планът му за траверс към върха обаче пропада и му се налага да се върне от височина 8055 метра, на не повече от 300-400 метра от Даулагири. Две седмици по-късно вторият опит е успешен.


Фотогалерия: На път към Даулагири с Боян Петров >


За неуспешното изкачване четете в третия му дневник от началото на експедицията тук. Как достигна до базовия лагер четете тук. Втората част на дневника му представя живота в базовия лагер и аклиматизацията - за тях четете тук. Снимки от пътуването към целта можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK