Българският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника Манаслу

Българският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника Манаслу

© Личен архивБългарският алпинист Богдан Велев изкачи осемхилядника връx Манаслу (8163м). Това се е случило на 27 септември в шест и двайсет сутринта, съобщи Велев пред "Дневник"


Това е втори осемхилядник за Богдан Велев, които изкачи Чо Ою през 2014.


Преди това той има успешни изкачвания на Монблан, Айлънд Пийк, Матерхорн, Елбрус (със ски).
През 2012 година прави опит да изкачи връх Мустаг Ата (7500 м) със ски, но поради влошаване на времето експедицията, в която участва, се отказва на 6800 м.


Богдан Велев, който живее във Франция, се подготвя за експедицията на надморската височина на Париж във фитнес зала, след работа в продължение на няколко месеца.


Велев сподели, че на Манаслу през този период е имало огромен брой алпинисти (над 200) заради затворените в Китай върхове Чо Ою и Шиша Пангма. Това е породило огромни задръствания между лагерите.


От неговата група от 11 алпинисти 10 достигат върха, а един получава белодробен оток и е откаран с хеликоптер. След изкачването на върха двама получават частични измръзвания на краката, като един от тях е хоспитализиран и с белодробни проблеми.


За съжаление един британски алпинист от друга експедиционна група умира от височинна болест между лагер 2 и 3 на 25 септември.


Богдан Велев е четвъртият българин, изкачил връх Манаслу, след Боян Петров, Атанас Скатов и Иван Томов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK