Какви въпроси повдигна "изваждането на пушките" в българския футбол

Какви въпроси повдигна "изваждането на пушките" в българския футбол


Ловният сезон по високите етажи на българския футбол официално е открит. Това стана след разменени остри думи между двама от членовете на изпълнителния комитет на БФС - Кирил Домусчиев и Наско Сираков.


След дълго мълчание по спортни теми собственикът на "Лудогорец" даде интервю в един от определяните като близки до него сайтове. В изказването си подкрепи президента на БФС Борислав Михайлов и определи евентуални кандидатури на Наско Сираков или Любослав Пенев за "абсурдни".


Скоро след това Сираков отвърна с остър тон, че е "гърмян вълк" и че "от медийни войни хич не се плаши". Бившият изпълнителен директор на "Левски" изтъкна, че Домусчиев не може да го стигне във футболно отношение.
Разпаленият конфликт постави на масата много важни въпроси, които на първо четене останаха в сянката на слоевете груб език и разменени подмятания.


Защо сега


Много хора знаят много неща, но ги казват, когато им е изгодно. Така е и в българския футбол. Навярно си спомняте как Любослав Пенев си тръгна със скандал от националния отбор, където беше селекционер. Той атакува остро Домусчиев, Емил Костадинов, Йордан Лечков и Атанас Фурнаджиев.


"Можеш да си броиш корабите по пристанищата, да определяш хапчетата какъв цвят да са. Той е много нисичък в чужбина. Лекичко-тихичко се промъква, това-онова", заяви Пенев в края на ноември 2014 г.


Българският футбол остава големият губещ в поредната война за власт

© Reuters

Българският футбол остава големият губещ в поредната война за власт


Близо три години по-късно след изказването на Сираков отново е редно да се зададе въпросът: "Защо сега". Бившият изпълнителен директор на "Левски" дълго време беше извън медийното внимание, но се появи след мача на сините с шампиона, когато заговори за това, че "не може да е случайно, че всички клубове пропищяха срещу "Лудогорец".


Разковничето се крие в това, че наближава конгрес на футболния съюз. В началото на следващата година Борислав Михайлов ще опита да спечели четвърти мандат като президент. Изпускането на нервите между Домусчиев и Сираков и нарушаването на мълчанието е ясен сигнал, че нещо става по върховете на БФС. Моментът на действието също не е случен. По-важното е какво става и какво предстои.


Кои са лагерите


Ясно различими са два лагера в ръководството на българския футбол. От едната страна е този на Домусчиев, а от другата са Гриша Ганчев вече с активната и открита подкрепа на Сираков.


Ганчев, който също е част от изпълнителния комитет на БФС и е начело на "ЦСКА - София", нееднократно е разкривал отношението си към собственика на "Лудогорец". През пролетта на 2015 г. ръководеният от него "Литекс" публикува в сайта си декларация срещу Домусчиев в много груб тон. Сега с думите си Сираков напомни на стила от онова изявление на оранжевите.


Бившият шеф на "Левски" е в близки отношения с Ганчев. Толкова близки, че в края на миналата година беше обсъждано Сираков да влезе в ръководството на... ЦСКА.


Сираков отново излезе на сцената

© LAP.bg

Сираков отново излезе на сцената


Към този лагер може да бъде причислен и Венцислав Стефанов. "В никакъв случай това не е война", каза президентът на "Славия" пред "Дневник". Въпреки това за пореден път силно критикува "Краля слънце" (Домусчиев), който "вечно иска да се говори за него и високия му професионализъм". "Опитва се да прави напрежение. На Боби не му е нужна подкрепа. Домусчиев е последният човек, който може да говори за футбол", добави Стефанов.


Според проучване на "Дневник" сред хора във футболните среди с Домусчиев са Лечков, Фурнаджиев и кметът на Созопол Панайот Рейзи.


Как ще продължи войната


Засега остава неясно дали Михайлов ще има съперник на конгреса и кой ще е той. Според източник на "Дневник" лагерът около Ганчев и Сираков обсъжда различни стратегии. Самият Сираков отрече, че ще се кандидатира. В медийното пространство излезе името на Любослав Пенев, но той не е коментирал.


Съществува вариант Михайлов да остане единствен кандидат и след това да започне борба за преразпределение на позициите при съставянето на следващия изпълнителен комитет. При този вариант или при нова победа на настоящия президент целта на лагера на Ганчев и Сираков би била да се неутрализира единствено силното влияние на Домусчиев.


Стефанов често се изказва положително за работата на Михайлов, който е ценен заради позициите си в УЕФА. "Боби - бил, какъвто бил - танцувал, пил... Хетеросексуален е, забавлявал се. Но в последните години беше изградена база на националния отбор, направи се много и за юношеските гарнитури - имаха лагери на разноски на футболния съюз, топки, екипи - нещо, за което не сме си и помисляли. Ако има друг кандидат, нека да представи своята платформа", добави в своя стил президентът на "Славия" пред "Дневник".


Лечков каза, че подкрепя Михайлов и е сигурен в победата

© LAP.bg

Лечков каза, че подкрепя Михайлов и е сигурен в победата


Ако все пак се появи съперник на настоящия президент, ще започне гореща борба за гласове. На миналия конгрес в началото на 2014 г. близо 600 футболни клуба имаха право на глас. "Отсега ви казвам, че нашият кандидат е Борислав Михайлов. Аз ще го подкрепя, говоря за себе си. Предполагам, че ще спечели. Сигурен съм, не предполагам", каза преди дни вицепрезидентът на БФС Лечков.


Промяна или подмяна


Това е най-важният въпрос. Критиките към Михайлов, под чието ръководство българският национален отбор никога не се е класирал на голямо първенство, се засилват.


Но дали смяната му ще съживи българския футбол? Поведението, действията и дори изказът на най-влиятелните футболни хора в България подсказва, че промяна в тяхното разбиране за футбола като бизнес няма. Както няма и изявен съперник на Михайлов, който да е представил ясно виждане как може да се постави ново начало.


По-вероятно изглежда хората от кръга "Царско село" (както заяви Домусчиев) единствено да опитват да си върнат силните позиции, недоволни от пълната хегемония на "Лудогорец". Срещу тях пък е Домусчиев със своя лагер, който се бори за запазване на удобното статукво.


"Той е вреден за българския футбол. С какво допринася за него с толкова чужденци? Нека да участва в първенството на Швейцария, за да намери реална конкуренция", заяви Стефанов.


"В нашия футбол е типично, че всеки намира виновник за нещо, но никога грешката не е в него. На някои не им харесва, че побеждаваме и се развиваме. Завистта е нещо типично на Балканите. Нищо не ме изненадва и не ме учудва", каза Домусчиев за обвиненията, че БФС обслужва интересите на "Лудогорец".


В острата атака на Сираков, който - да повторим - е член на ръководството на БФС, може да се долови намек за манипулации в първенството. "Кирчо, за още 20 години да си купиш тв-правата за българското първенство, за следващите 20 години да си купиш първенството на България по футбол, пак само ще сънуваш, че можеш да достигнеш Сираков във футбола", заяви бившият национал.


Както в много други случаи, последствия няма да има. Единствено беше поставено началото на стрелбата. В нея най-вероятно ще бъде прострелян обичайният потърпевш - българският футбол.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  Въпрос за 150 000 лв? За ден, за седмица или месец ги получава Домусчиев, за съхранение на руските тръби на складово място в Пристанище Бургас, отдадено му на концесия?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  М-А-Н-Д-А-Т-Н-О-С-Т!!!!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  За недъзите в българския футбол и Тодар Правешки разсъждаваше.
  Учениците му нищо повече не могат да измислят.
  Просто футболът ни е недъгав, защото ръководителите му са недъгави.

 4. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Като казваш,че футболът ни е недъгав в това число не включва Лусогорец, защото те в последните шест години неизменно са на висота в Бг,както и в Европейските турнири ;)

 5. 5 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 374 Неутрално

  А със Спас какво става ???

  VD
 6. 6 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Домусчиев не може да се сравнява със Сираков - да! Защото Сираков беше действаш футболист, а Киро никога не е бил такъв. Не знам защо си мерят футболните кариери, при положение, че те са несъпоставими още на първо четене. Няма как Киро да е вкарвал гол на световно първенство, след като Киро никога не е бил футболист. В случая говорим за ръководен пост и точно върху това трябва да се наблегне. Като оставим настрани фенските си пристрастия, и двамата са доказали (Домусчиев продължава да го прави), че могат отлично да се справят в тази си длъжност.

 7. 7 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Любопитно

  И с коя по-точно длъжност се е справял успешно Наско Сираков? Със черното тото и уредените мачове и загробването на Левски ли?
  Та баш той щял да оправи българският футбол, дето с един фейсбук не може да се оправи, ми Раева му пуща простотиите.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Като казваш,че футболът ни е недъгав в това число не включва Лусогорец, защото те в последните шест години неизменно са на висота в Бг,както и в Европейските турнири ;)
  —цитат от коментар 4 на Mia san Bayern!


  В царството на слепите едноокият е цар.

 9. 9 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Знаете ли, аз съм роден през шейсте години и съм отраснал в кв. Изток в София. Играехме на гур

 10. 10 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4588 Любопитно

  Циркът тепърва ще се разиграва догодина...........................!

 11. 11 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Лудогорец е име в Европа, не само по нашите ширини.

 12. 12 Профил на zdravass
  zdravass
  Рейтинг: 474 Весело

  Прости селяци с ебаси егото, до един

 13. 13 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 654 Неутрално

  И двамата са тръгнали с комунистическите пари, но докато Домусчиев се справя и с бизнеса и с футбола, Ганчев все лъсва с ДДС измами, в европейските турнири така и не проби с Литекс, а докато бе в Ловеч - години наред държеше цигански оркестър зад резервната скамейка на гостуващия отбор, който свиреше ли свиреше ...

  От както Домусчиев се зае с излъчването на футболното първенство нещата са по-професионални.

  И двамата си имат кусури, но Домусчиев ми е много по-симпатичен. Каквото и да правят, поне спазват добрия тон, а не селски изпълнения като къщичките за кученца ...

  preklara rara
 14. 14 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#11] от "fifi_5":

  +1

  При нашето слабо първенство, те съумяват да поддържат добро ниво и това си личи в европейските клубни турнири.

  Когато ние (Левски) играхме в ШЛ бяхме като изплашени деца, дето не знаят къде са попаднали, докато Лудогорец се бори с когото му се падне.

  Наско Сираков бе добър нападател, но му помним магариите - например как игра със Славия срещу Левски, когато Лафчис изкара отбора от терена.

  preklara rara
 15. 15 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin slep":

  Стига бе, Левски поне не е падал 6:0 в ШЛ. ... Пък и до 1/4 финал за ЛЕ стигна. Да не се прехласваме чак толкова по Лудогорец.

 16. 16 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И двамата са тръгнали с комунистическите пари, но докато Домусчиев се справя и с бизнеса и с футбола, Ганчев все лъсва с ДДС измами, в европейските турнири така и не проби с Литекс, а докато бе в Ловеч - години наред държеше цигански оркестър зад резервната скамейка на гостуващия отбор, който свиреше ли свиреше ...От както Домусчиев се зае с излъчването на футболното първенство нещата са по-професионални.И двамата си имат кусури, но Домусчиев ми е много по-симпатичен. Каквото и да правят, поне спазват добрия тон, а не селски изпълнения като къщичките за кученца ...
  —цитат от коментар 13 на edin slep


  e, хайде сега, не си ли спомняш приказката за Олигофрена?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 17. 17 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Докато Домусчиев, Сираков, Михайлов и Ко. "оправят" футбола, то футбола няма да има оправия.
  Разберете, не може да бъдеш закърмен години наред с далавери, корупция, злоупотреби, да израснеш в общество, което е било подтиснато, самия ти да нямаш особено ум в главата, но да се изявяваш като корифей, а в последствие, когато се окажеш с възможност да грабиш - да създаваш история. Да бъдеш водач, да служиш за пример. Не става..
  Иам го навсякъде този ефект в страната ни. Навсякъде.
  Просто трябва да надживееш тези хора, родени 60-те, 70-те години... и формирани в годините след това.
  И един ден, някои ще доживеят и други времена и нрави! Но никой от тези няма да създаде нещо за историята.
  Нито в политиката, нито в спорта.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 18. 18 Профил на Plamen Tchernev
  Plamen Tchernev
  Рейтинг: 246 Весело

  Левскар съм,но Насо е леке,а доказва че е и просто момче..Можеше да отговори много по интелигентно на делиорманското парвеню ,а не с този просташки език.
  За агата от Делиормана се надявам да настъпи "видов ден" и да си получи заслуженото.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  М-А-Н-Д-А-Т-Н-О-С-Т!!!!
  —цитат от коментар 2 на Пешката


  Съгласен. В университетите ректор да си може не повече от 2 мандата, български президент може да си не повече от 2 мандата, същото и за американският президент. При нас само Боби Перуката и Данчо Инженера са вечни и несменяеми. Също както Путин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":Като казваш,че футболът ни е недъгав в това число не включва Лусогорец, защото те в последните шест години неизменно са на висота в Бг,както и в Европейските турнири ;)
  —цитат от коментар 4 на Mia san Bayern!


  И какво му е БЪЛГАРСКОТО на Лудогорец? Я му погледни играчите, повече прилича на бразилски отбор.

  "Ама Домусчиев е българин следователно отборът е български! " разпенен ще се обади някой фен на Гелосаният. Така ли? А след като руснакът Роман Абрамович е собственик на Челси това руски отбор ли е? Същото и за Аркадий Гармак.

  Така че Венци Стефанов е напълно прав, Гелосаният е вреден за БЪЛГАРСКИЯТ футбол. Полезен е само за джоба си но това не е само при футбола. Никак не е случайно, че при Перуката който е човек на Гелосаният националният ни отбор се срути.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  И какво му е БЪЛГАРСКОТО на Лудогорец? Я му погледни играчите, повече прилича на бразилски отбор.
  "Ама Домусчиев е българин следователно отборът е български! " разпенен ще се обади някой фен на Гелосаният. Така ли? А след като руснакът Роман Абрамович е собственик на Челси това руски отбор ли е? Същото и за Аркадий Гармак.
  Така че Венци Стефанов е напълно прав, Гелосаният е вреден за БЪЛГАРСКИЯТ футбол. Полезен е само за джоба си но това не е само при футбола. Никак не е случайно, че при Перуката който е човек на Гелосаният националният ни отбор се срути.
  [quote#20:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]
  1. Според Вас "Челси" не е руски отбор. Според мен също. Предполагам, че така мислят доста любители на футбола и професионално ангажирани с играта. Лично аз не съм срещал сериозни претенции от руснаци и руски институции към клуба. Но какъв клуб е "Челси"? Английски? Тогава "Лудогорец" защо да не е български. Дори собственикът и старши треньорът са българи. Може би "Челси" е с някакъв международен статут?Или е испански клуб? А "Арсенал"?
  2. С какво господин Венци Стефанов е полезен за българския футбол? Защо мненията му трябва да се приемат като постулати?
  3. При "Перуката" (вероятно Борислав Михайлов) "Гелосаният" (вероятно Кирил Домусчиев) е член на Изпълкома на БФС. Както и Венци Стефанов, Наско Сираков и др.

 22. 22 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Как футболът ни ще бъде "дъгав" след като почти не виждаш в парка хора да тичат -- там е територия на кучета (ама кучетата футбол не играят) или "хора" пиещи алкохол и пушещи цигари! Иди в една Дания -- там в парка има хора разхождащи се, хора бягащи, колоездачи, майки с деца, Кучетата са ба повод! В България почти всичко се асфалтирва, което автоматично лишава хората от възможност да тичат пък и за друг спорт!
  Ами спортът е полезен, когато е масов! Тук ако иа поляна в нея са или кучетата или колите! След 30 години, когато циганите станат мнозинство, те може би ще пооправят нещата!

 23. 23 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#11] от "fifi_5":
  До коментар [#14] от "edin slep":

  Не може държавата да е скапана, а футболът перфектен. Всичко ни е скапано, в т.ч. и футболът. Не можем един мач да изиграем равностойно, камо ли да победим. И случая с Лудогорец потвърждава това - един българин в отбора!
  Така ще е дълги години. Първо даржавата и законите като цяло и после футболът, спорта, културата, науката.

  Сидо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK