НСА получи земята под спортната база в Несебър

НСА получи земята под спортната база в Несебър

© ДневникИмотът между Несебър и Равда, върху който е изградена учебната база за водни спортове, официално премина в активите на Националната спортна академия (НСА). С решение на Министерския съвет обектът беше обявен за публична държавна собственост и беше предоставен за безвъзмездно ползване на спортната академия.


"Парцелът е от особено значение за функционирането на базата, тъй като се намира в нейния център и граничи с плажа, където се провеждат учебните занимания по водни спортове. За въпросния парцел НСА заведе гражданско дело, с решението на което се установи, че той е възстановен незаконосъобразно по земеделската реституция", се казва в съобщението на Министерството на младежта и спорта.


От министерството допълниха, че това е първият от общо около 20 имота, за които предстои процедура за предоставянето им за управление на НСА като публична държавна собственост.
Към базата за водни спортове имаше множеството реституционни претенции, които датират още от 90-те години на миналия век.


През годините имаше множество протести на студенти и преподаватели в НСА срещу реституционни претенции към земята

© Дневник

През годините имаше множество протести на студенти и преподаватели в НСА срещу реституционни претенции към земята


През годините бяха организирани доста протести на студентите и преподавателите от спортната академия. Няколко пъти дори се стигна до сблъсъци с предявяващите реституционни претенции, при които имаше пострадали студенти.


В началото на 2013 г. Народното събрание прие мораториум върху всички сделки с разпореждане и строителни дейности на нейна територия. По този начин беше предоставено време на НСА за завеждане и приключване на множеството дела за собствеността на обекта.


Фотогалерия: Протест на студентите от спортната академия >

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK