Три са много, пет са малко: какво е бъдещето на маратоните в България

Три са много, пет са малко: какво е бъдещето на маратоните в България

© LAP.bgЗа милиони хора по света бягането е страст, а участието в маратони съчетава върховното изпитание на духа и физическата подготовка с чистата емоция от преживяването.


В последните години този спорт (във всичките му разновидности) постепенно набира скорост и в България. Обществото на бегачите се разширява и интересът расте. И ако допреди пет години в страната традиционно се провеждаше само един класически градски маратон - този в София, то броят им вече скочи на пет.


Освен в столицата, в през последните две години се състояха състезанията в Плевен, Пловдив, Варна и Стара Загора. Помежду си те имат много прилики, но и разлики, които поставят важни въпроси за бъдещето на маратоните и развитието на бегаческата култура в страната.


Колко много бягаме
Увеличаването на интереса към бягането логично доведе до нарастването на броя на състезанията и в частност на маратоните. Софийският маратон има дълга традиция, като миналата седмица се проведе за 34-и път. През 2014 г. беше създаден и този в Плевен.


През 2016 г. дойде истинският "бум" - тогава стартира и пловдивският, а успоредно с това беше поставено началото на веригата "Бягането - начин на живот". В нея влязоха общо три маратона - традиционният в София, към който се присъединиха и тези във Варна и Стара Загора. За маратоните от веригата спортното министерство отпусна 200 хил. лева.


Фотогалерия: Емоции и усмивки на Софийския маратон >


За да се измери успехът на един маратон, трябва да се вземат предвид много фактори. За разлика от други големи събития в професионалния спорт, тук спортните резултати са важни, но не са единственият елемент за оценка. Ключова е масовостта, а това води със себе си и икономическия ефект, тъй като този род събития могат да привличат стотици и дори хиляди туристи от страната и чужбина в съответния град.


Резултатите показват, че макар и с малки стъпки маратонът в София върви в правилната посока. Броят на участниците в него расте непрекъснато, като тази година организаторите отчетоха включването на над 700 чужденци (около 40% ръст).


Той е и единственият от веригата "Бягането - начин на живот", който осигурява голяма част от финансирането си чрез спонсори. Тази година около 105 хил. лева са били осигурени от "Уиз ер" и останалите партньори, обяви пред "Дневник" Анатоли Илиев, който е сред организаторите на трите маратона от веригата. Отделно Столичната община е отпуснала 23 хил. лева.


Данните за Софийския маратон


Големият проблем пред събитието в София е трасето, което търпи критики от част от запалените бегачи. Надеждите им са, че занапред маршрутът ще бъде по-разнообразен и ще се състои от до две обиколки. "Въпросът за трасето винаги е бил актуален. То е лицензирано от международната федерация до 2020 г. и засега нямаме възможност да правим промени", обясни Илиев, като уточни, че организаторите се съобразяват с ремонтите в София. Въпреки това с колегите му ще направят опит за 2019 г. да бъдат направени промени. "Сега денивелацията е по-голяма, отколкото трябва, и има два остри завоя, които ще опитаме да избегнем", посочи той.


Организаторите отчитат като положителен знак ръста на участниците и в частност на чужденците в София. Маратонът в София е поел по прав път, но все още изостава от сравними маратони в столиците на съседните страни - като Белград, Букурещ (който се проведе за десети път) и Скопие.


Тема за размисъл


При по-новите български маратони се открояват два различни модела. Тези в Плевен и Пловдив са стъпили на пазарен принцип, докато двата във Варна и Стара Загора все още се носят от инерцията на държавната подкрепа.


Бюджетът на събитието в Плевен е 37 хил. лева, като общината е осигурила 5000 лева. В Пловдив тази година общината е отпуснала 20 хил. лева. Останалите приходи на събитието са дошли от такси за участие и от спонсори в съотношение около 35% към 65%, обясни пред "Дневник" Милена Ален от екипа, организиращ маратона в Пловдив.


Какво се случва на българските маратони


Маратоните във Варна и най-вече в Стара Загора все още се опитват да се утвърдят и да привлекат почитатели. При тях много се разчита на наградния фонд от парите, отпускани от спортното министерство, за да се спечели интересът на чуждестранни бегачи, които пък да вдигнат нивото и да постигнат по-добри времена. Разчита се и на местните общини, които тази година са дали по 50 хил. лева, но пък липсват парите от спонсори.


Според Станислав Георгиев, който с клуб "Бегач" е в основата на организацията на плевенския маратон, много важен е въпросът дали маратоните във Варна и Стара Загора имат устойчивост, за да не се окажат "еднодневки" при евентуална политическа промяна.


Програмата за 2018 г.
1 април - Стара Загора
29 април - Пловдив
13 май - Варна
20 май - Плевен
6 октомври - София


Важен е и въпросът за програмата на маратоните. А за 2018 г. тя е интересна - четири от петте състезания в България са събрани между 1 април и 20 май. Любопитно е, че маратонът във Варна е на 13 май, което е извън летния сезон и вероятно също поставя тема за размисъл.


Друг проблем пред състезанието във Варна е свързано с трасето, като организаторите са наясно и търсят варианти за излизане от Морската градина. "Варненският маратон е много атрактивен, като тази година имаше 14 съпътстващи събития. Така че при него е постижимо да се получи масово събитие", каза Илиев.


Колкото поеме пазарът


Всички замесени в организацията на маратоните в България отчитат развитието на бегаческото общество и посочват, че е необходимо време, за да се дават оценки. Пред въпроса малко или много са пет маратона по-скоро стоят други - дали има стратегия, ясно поставени цели и как се организират те."Тук важи пазарният принцип - търсенето определя предлагането. Важно е организаторите да си дадат сметка какво търсят - високи спортни резултати или да имат цялостна пазарна стратегия", смята Георгиев.


"Трябва да минат четири-пет години, за да се видят истинските резултати от работата ни. Сега в движение се стараем да увеличаваме ползите и да изчистваме грешките", посочи Илиев.


Проверката на времето ще покаже най-ясно каква е оценката, смята и Милена Ален. "Безспорно повечето събития в последните години, в това число не само маратони, генерират голям интерес и повишаването на популярността е факт. Но както маратон "Пловдив", така и всички останали, ще трябва да понесат проверката на времето, за да можем реално да оценим ефекта им. Ако с общи усилия успеем да преобърнем негативната тенденция в българското общество на налагащи се вредни навици и застоял начин на живот, това ще бъде най-голямата награда за усилията ни, и тогава броят на състезанията няма да има никакво значение", заяви тя пред "Дневник".


При създаването на веригата "Бягането - начин на живот" спортният министър Красен Кралев каза пред "Капитал", че ако има успех, тя може да се разшири със състезания в Бургас и Русе. Илиев посочи, че засега трите маратона в програмата, в която влизат и пет шосейни пробега, са оптималният вариант. От друга страна, нарасналият интерес към този спорт показва, че при правилно развитие, в България има място дори за повече събития, стига да са пълни със съдържание и участници.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lly
  Lly
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Далтонизъм?

  Крушки и ябълки.
 2. 2 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Най-тъжното е, че сме много по-назад от съседите ни - Сърбия, Македония, Румъния... ВСИЧКИ ! Масово много хора ревнаха, че им затворили улиците заради някакви "хипари". Дебилизмът е пълен. Това, че изоставаме 100 години от Запада всички го знаем, но че изоставаме от съседите е депресиращо. Спортната ни култура сравнена със страните от бивша Югославия, в която влиза и братска Македония е кръгла нула. Децата не играят физическо, хората не се движат, на спорта се гледа като отживелица. И въпреки това хората плюят по спортистите ни , защото за нищо не ставали и били туристи, а те самите не могат и 100 метра да избягат в парка или дори да качат стълбите в блока. Трагедия

 3. 3 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Полумаратонът е 21 км., коригирайте.

 4. 4 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lly":

  Абсолютно! Най-лошата възможна комбинация от цветове за графика.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 482 Любопитно


  "Три са много, пет са малко:"

  Опитвам се да осмисля тази част от заглавието, помощ, моля?

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Далтонизъм?
  —цитат от коментар 1 на Lly


  Мдам, и аз бих подходил с малко по-различна цветова схема. На някои от графиките така и не се разбира какво се случва. На тази с времената също не става ясно какво е изобразено (предполагам по вертикала времето на жените, а по хоризонтала - на мъжете).

  Иначе съм с две ръце за повече и по-популярни маратони. От 2-3 години правя планове да се метна, но трябва да успея да вместя няколко месеца по-сериозна подготовка, че не искам да е просто на някоя от по-кратките дистанции или да лазя последните 10 километра

 7. 7 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Маратона е един:
  с. Маратон- Атина.
  Всичко друго е копиране.

  Успех на всяко спортно събитие в България!

 8. 8 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Един от големите плюсове е, че смениха датата и не са в един ден с маратона в Букурещ както беше до сега.Преди години дори им писахмейл на организаторите да помислят по въпроса.Нашият маратон е с доста години зад гърба си, но за съжаление съседите ни бият от към организация.Има какво да научим отнтях.Явно нещата лека полека тръгват в правилна посока.Успвх на организаторите.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 9. 9 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Лично мнение. Да пробягаш 10 км изисква сериозна физическа подготовка, камо ли за по-големите дистанции. Първо ти трябва обща физическа издръжливост, а след това и специална подготовка, съобразно разстоянието. Това не са прости неща, изискват време, настройка на личен режим - спане, ядене, деца, работа, непрекъснат стрес от живота в БГ и т.н. Освен това се изискват да имаш и малко познания за тялото си, тъй като има не малко травми следствие на неправилно бягане, както и ред други нюанси. Преди време пак в статия за маратоните изказах личното си мнение, че ако искат някаква масовост и популярност на скъсят дистанциите. През 80-те имаше студентски състезания с обиколки на телевизионната кула, доколкото си спомням, разстояние около 8 км, 4 обиколки. Такива бягания като тези описани в статията са за хора, които нямат какво друго да правят, имат си достатъчно финанси и могат да се пробват. Знаят ли тези, които пишат и коментират колко време отива за една тренировка при подготовка за 5 или 10 км. За да се бяга маратон ти трябват средно между 80-100 км на седмица + специфика, фартлек, пирамидални и т.н. За мен могат да се включат състезания от 5 и 8 км, убеден съм че там участието ще е масова, тъй като повече хора ще могат да се включат, но това го казах и предния път...

 10. 10 Профил на zico2
  zico2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dimitri Damianov":

  нямаш никаква представа от бягане. Сумати хора избягаха 10км без почти никаква подготовка. Да не говорим, че познавам хора, които бягат планински маратони също без да бягат "80-100 км на седмица" , което е пълен абсурд. Правят го просто от див ентусиазъм. За полумаратон вече се изисква подготовка, но пак не е от сорта, който си представяш ти. Единственото за което си прав е, че хората със семейство, деца и сериозна кариера трудно биха намерили време за това.
  Масовост винаги може да има особено в Софийския маратон, който е вендъж в годината и е най-стария. За останалите е нормално да събират малко хора.
  Ако искаш кратки бягания от няколко години има такива- 5км рън в Южния Парк всяка събота. Понякога се събират над 500 души, дори направиха и такъв в Западен парк, отделно си има и в Пловдив, Варна и Бургас

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK