Как Норвегия въведе равно заплащане при мъжете и жените във футбола

Как Норвегия въведе равно заплащане при мъжете и жените във футбола

© Associated PressРавенството между половете в спорта е гореща тема през последните години. В тениса тя предизвика много коментари покрай въпроса за равното заплащане между мъжете и жените в турнирите от Големия шлем.


Макар подобно предложение във футбола за момента да изглежда далеч от осъществяване, една държава постави основите за промяна на установените норми.


Норвежката футболна федерация обяви, че състезателите в мъжкия и женския национален отбор на страната ще получават еднакво възнаграждение. Сумата за дамите е увеличена до 6 милиона крони (574 540 паунда) на сезон, което е с 93% повече спрямо предишните 3.1 милиона крони (296 845 паунда).
Интересното в случая е, че увеличението е изцяло инициатива на местната футболна федерация, без да има натиск или искане от страна на женския тим.


По братски


"Искахме да увеличим парите за маркетинг за женския отбор, но всъщност идеята за равенство дойде от футболната федерация. Те казаха: "Няма ли да е готина идея и добро послание да направим възнагражденията равни", заяви президентът на асоциацията на футболистите в Норвегия Йоаким Валтин пред "Гардиън".


Близо 550 хиляди крони (47 875 паунда) от парите за женския отбор идват от колегите им от мъжкия състав. Те са решили да преотстъпят сумата, която получават от рекламни дейности.


"Горди сме от мъжкия отбор и желанието им да направят тази саможертва за нас. Те ни отдават голямо внимание, показвайки на другите страни, че е възможно да се направи и няма причина да не се осъществи", каза капитанът на женския отбор Марен Мелде.


От норвежката футболна федерация признават, че им предстои още много работа за повишаване на нивото на женския футбол в страната. Те се надяват примерът им да бъде последван от УЕФА и ФИФА.


Къде сме ние


В България женският футбол засега е по-скоро екзотика. Равното заплащане при мъжете и жените дори не стои като въпрос пред Българския футболен съюз (БФС).


Засега главната цел е да се разшири основата. През май БФС си постави за цел да удвои състезателките по футбол в страната до 2020 г. В основата на инициативата е паневропейско изследване за ролята на футбола върху увереността на жените и най-вече сред момичетата в тийнейджърска възраст.


"За Българския футболен съюз е много важно поне да стартира процес, който да дава повече възможности на момичетата от всички възрасти да играят футбол", каза тогава президентът на БФС Борислав Михайлов. В България кампанията на УЕФА ще върви заедно със слогана "Хайде да ритаме!", обединяващ всички активности за масов футбол на федерацията.


"Играйте футбол за удоволствие и, най-вече, за да сте здрави", добави тогава Михайлов.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Следва въвеждане на равно заплащане между силните и слабите футболисти и след това въвеждане на задължително равенство във всеки мач.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Слоганът е велик:"Хайде да (се) ритаме! Това поне го можем, нали Перуков?!

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  Това е за рубриката 'Предозиране'.

 4. 4 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хайде да си мериме ония работи ,а??!??!

  Долу рушистите и фашистите
 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ама то на викингите жените им са повече мъже отколкото половината наши мъже :))))

 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аре сега богатите да дадат на бедните.
  Абе у Норвегия могат да направят смесени отбори. У банята и съблекалнята ще е много интересно.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  За Норвегия парите не са проблем - държавата им ги има в предостатъчно количество.
  Те буквално ги вадят от дъното на Северно море под формата на нефт и то висококачествен нефт. Проблемите им не са финасови, а психологически, които страшно ги угнетяват. Държавата, за да не позволи населението и да се алкохолизира (имат предвид руснаците), в събота и неделя е забранила продажбата на алкохол (включително и бира). Стимулира спортовете, излизането сред природата и различните хобита, само и само да отклони населението от алкохола. Поради това, лятото те идват у нас, за да се натаралянкат на воля!!!!

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Ако съм разбрал правилно парите идват от реклама, демек, ако няма интерес към женски футбол, няма да има посещаемост и няма да има реклама а от там и пари. С две думи, дотиране на една непечеливша за сега непредизвикваща интерес дейност, докато си стъпи на краката. Въпроса е колко дълго може да има дотации?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Питам се, дали мъжкият им национален отбор ще стане сила като женския, или женският ще заеме нивото на мъжкия?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 10. 10 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Поредното комуноидно извращение. Защо жените ще получават същото заплащане, когато не са и една десета пъти гледани колкото мъжете?

  Every cradle is a grave.
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1848 Весело

  Ето защо значи викингите паднаха от германците със 6:0.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Няма лошо щом така са решили от НФС, но ми е любопитно, дали женския национален отбор по футбол е натоварен толкова колкото мъжкия?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Въпросът за равното заплащане в спорта опира основно до икономика, въпреки желанието на социалистите и феминистите (нар. още социалисти-сексисти) да го превърнат в дебат за мизогиния и полова дискириминация.

  Простата логика гласи - по-голямото възнаграждение е там, където:
  а) са спонсорите; и
  б) са зрителите.

  Мъжкият футбол засега е по-атрактивен за зрителите, съответно и спонсорите са повече. Основните реклами, които текат по време на мачове са мъжка козметика, автомобили, авиопревозвачи, финансови компании и руски газ.

  Авиокомпаниите трудно ще се пренасочат към мъжкия футбол, защото са арабски, а в Близкия изток третират жените като ДМА. Автомобилната индустрия не таргетира жени. Оттам нататък остава функционерите в женския футбол да се запитат защо дамската козметика не инвестира толкова в спорта и с какво да заменят автомобилните реклами (може би прах за пране?).

  Това е. Разходите за заплати са според приходите на отборите и всичко опира до мениджмънт. Заговор срещу жените за пореден път няма.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 466 Весело

  Първата ми реакция и на мене беше ъжкарско възмущение, но после се сетих, че един футболер за една година взима десетки пъти повече от мен... :-)

 15. 15 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Мъжкият футбол засега е по-атрактивен за зрителите, съответно и спонсорите са повече.
  —цитат от коментар 13 на majorman


  Освен ако жените не започнат да си махата яйчниците оперативно и да минават на терапия с тестостерон, това "засега" просто е излищно, защото нищо няма да се промени. Мъжкият футбол е по-атрактивен от женския поради биологичните физически различия между двата пола. Тоя факт нито един феминист/комуноид няма как да промени.

  Every cradle is a grave.
 16. 16 Профил на rkb12537512
  rkb12537512
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно не мога да разбера, като искат равенство за жените защо опират само до финансовата част, ами не поискат и сливане на мъжкия и женския спорт? Нека се премахне половата сегрегация в спорта и да участват рамо до рамо, в едни и същи отбори, мачове, състезания. Така ще си заслужат равните възнаграждения и всеки ще получава според способностите си. Нали са равни и еднакво способни? Ако не, поне в шахмата, там какво им пречи?

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#16] от "rkb12537512":

  Това е интересно, като идея, но едва ли е осъществимо във всички спортове.

  Всъщност, вече има спортове в които има смесени двойки (мъже и жени), които играят заедно на СП и даже на ОИ. Примерно, в тениса на маса има смесени двойки, които играят редовно на СП и ОИ. В тениса на корт също има подобни състезания на смесени двойки по големите турнири, както и ОИ. Виж във футбола, волейбола, баскетбола, хокея и много други спортове подобно нещо още няма... и мисля, че няма да има, защото според мен е очевидно, че противниковия отбор ще прегази жените на отбора срещу който играят, както и обратното. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Браво на федерацията. Първата стъпка е най-тежка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Женските отбори на Норвегия, Швеция, Германия и Сащ спокойно могат да победят мъжкият отбор на България.

 20. 20 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Всеки може да види в нета статистиките за посещаемостта и гледаемостта на световните първенства по футбол за мъже и жени. Ако искаш да получаваш повече, пробвай до предложиш по–добър/по–интересен продукт. Елементарно е.

  Да, ама не! Трябва да разбием спорта, за да създаден от нищото една политкоректна реалност или както са казали от норвежката федерация "Няма ли да е готина идея и добро послание". Да, а послението е: "вижте колко сме прогресивни, чакаме спонсори", а спонсорите и те ще искат да се покажат от "добрите" и ето ви кинти от нищото, само за пропаганда.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 21. 21 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Специално в норвежкия футбол мъжете имат да догонват жените, които са световна сила. За мъжете е успех класирането на някакъв голям форум, което им се случва все по-рядко.

 22. 22 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Гневно

  Наистина добро начало, следващата стъпка е равно заплащане във всички професии. От миньорите до лекарите и инжинерите - без значение кой колко е добър!!!

  П.С. На север и на запад май са решили да строят още по-тъпа версия на социализма!?!

  #killwhitey
 23. 23 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 487 Любопитно

  Интересното е как е в хокея в Норвегия. И там ли заплащането е еднакво?

  over the under
 24. 24 Профил на gek47535405
  gek47535405
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Наистина добро начало, следващата стъпка е равно заплащане във всички професии. От миньорите до лекарите и инжинерите - без значение кой колко е добър!!!П.С. На север и на запад май са решили да строят още по-тъпа версия на социализма!?!
  —цитат от коментар 22 на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT


  Единственото което ни учи историята е че хората не се учат от историята

 25. 25 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Поредната либерална глупост, защото женския футбол толкова ли е гледаем колкото мъжкия и толкова приходи ли носи?!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 26. 26 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Любопитно

  Аз нещо не схващам. Какви са тези пари, които раздава федерацията? Годишни заплати за участие в националния отбор ли? И ако е така, какво правим с тези с по едно участие годишно? Заплатите не се ли дават от клуба, в който играеш? В нац-а се дават пари за повиквателна, нищо повече...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на ssp20523860
  ssp20523860
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Женските отбори на Норвегия, Швеция, Германия и Сащ спокойно могат да победят мъжкият отбор на България.
  —цитат от коментар 19 на grayeagle


  Единствено биха могли да окажат някаква съпротива на националния отбор до 16 години. И това важи не само за България. Това е и причината женският футбол да не придобива много популярност, просто разликата с мъжкия е много голяма.

 28. 28 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Нали са равни и еднакво способни? Ако не, поне в шахмата, там какво им пречи?
  —цитат от коментар 16 на rkb12537512

  Пречи им това че от първите 1600гросмайстора по ЕЛО-коефициент има 1бр. жена(Юдит Полгар) и 1599бр. мъже.И тук бляновете на феминистките че мъжът и жената са равни по умствени качества бързо-бързо отича в канала...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 29. 29 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Като се пресметне трансферната сума на Неймар идва колкото заплатите на женския отбор за век и нещол

 30. 30 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  В спортовете, които казваш, играят двойка мъж и жена, срещу такава двойка от противниковия отбор. Човекът имаше предвид, да няма отделни ранглисти на мъже и жени, ами да си играят заедно ;)

 31. 31 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ако бяха намалили наполовина възнаграждението на мъжете, двата пола пак щяха да получават поравно :)

 32. 32 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#7] от "Дедо Либен":

  "Държавата, за да не позволи населението и да се алкохолизира (имат предвид руснаците), в събота и неделя е забранила продажбата на алкохол (включително и бира). "

  Не се изхвърляй, не е забранила. Бира под 4,75% алкохол можеш да си купиш във всеки супермаркет независимо кой ден от седмицата е. Пиене с повече от 4,75% можеш да си купиш включително и в събота до 15ч. В заведенията се сервира без значение от деня. Така че хайде по-полека с твърденията. Вярното е, че съществува държавен монопол върху продажбата на алкохол над 4,75%, той се продава в специални магазини и те са затворени в неделя.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#16] от "rkb12537512":

  Искат. Линдзи Вон отдавна иска да се състезава заедно с мъжете, но досега не са й разрешили. В някои автомобилни ралита няма значение какъв ти полът.

 34. 34 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#33] от "areta":

  То е вярно,но вижте класиранията в тези ралита.Е имаше изключение едно,но там мачкаше автомобила.Първия 4х4 в спорта.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK