Спортното министерство е признало инвестиции на "ЦСКА - София" за 1.150 млн. лева

Спортното министерство е признало инвестиции на "ЦСКА - София" за 1.150 млн. лева

© Анелия НиколоваМинистерството на младежта и спорта (ММС) е признало инвестиции в размер на 1 149 731 лева от страна на "ЦСКА - София" в базите, които клубът ползва. От ММС отговориха пред "Дневник", че с протоколи са приети подобрения за 399 731 лева на стадион "Българска армия" и 750 000 лева за тренировъчната спортна база в Панчарево.


Ремонтът на "Българска армия" включва изграждането на терен с "дренажна система, поливна система, помпена станция, подвързване и автоматизация на резервоар, тревен чим и коренова система". Той беше направен през лятото на 2016 г. от Гриша Ганчев и Юлиан Инджов, които впоследствие оглавиха "ЦСКА - София".


По-рано през деня "ЦСКА 1948" призова министър-председателя Бойко Борисов да прекрати договора между ММС и "ЦСКА - София" за ползване на базите. От аматьорския клуб смятат за неправомерно министерството да признава като инвестиции на "ЦСКА - София" парите за ремонта на терена на "Българска армия". Те се аргументират с това, че ремонтът е направен преди фалита на ПФК ЦСКА АД и преди сключването на договора за предоставяне на стадиона за ползване от "ЦСКА - София".
"Бихме искали да отбележим, че Министерството на младежта и спорта назначава комисии, които да проверят и съответно приемат или отхвърлят инвестиция или подобрение по договорите и споразуменията си след искане от страна на направилото ги дружество. В този смисъл наличните документи в министерството показват следното: По договорите с ПФК ЦСКА АД от 2012 г. има протокол за признаване на инвестиция от 31.03.2016 г., в който не фигурира ремонт на основния терен на ст. "Българска армия", се казва в отговора на ММС до "Дневник".


От него става ясно, че подобренията на терена на стадиона, както и ремонтите в Панчарево са признати в полза на "ЦСКА - София" с протоколи от 6 декември 2016 г., 7 април 2017 г. и 23 октомври 2017 г.


Собственикът на "ЦСКА - София" Гриша Ганчев (в черно) по време на посещение на базата в Панчарево, където бяха изградени няколко терена, осветление и бунгала

© LAP.bg

Собственикът на "ЦСКА - София" Гриша Ганчев (в черно) по време на посещение на базата в Панчарево, където бяха изградени няколко терена, осветление и бунгала


"Трябва да се отбележи, че ПФК ЦСКА – София ЕАД има с Министерството на младежта и спорта Споразумения за временно ползване срещу заплащане на обезщетение на имоти. Дължимите плащания (обезщетения) са прихванати от направените подобрения на двете бази", допълват от министерството.


От ММС припомнят, че през март 2012 г. ЦСКА получи базите си за 20 години без наем, но с условие да инвестира съответно 9 370 584 лева за "Българска армия" и 3 467 588 лева за Панчарево. "От 2012 г. до прекратяването на Договорите на 13.07.2016 г. направената инвестиция в базите е основно от страна на сдружение "ЦСКА Завинаги". В последствие сдружението прехвърля инвестицията на ПФК ЦСКА АД и ММС признава инвестицията в размер на 2 204 200 лева с протокол от 31.03.2016 г."


Спортното министерство и "ЦСКА - София" показаха договорите помежду си. Според тях футболният клуб трябва да плаща по 80 000 лева месечно за двете бази. Сега се очаква обявяването и провеждането на конкурс за определяне на дружеството, което да ползва базите. Интерес са заявили "ЦСКА - София" и "ЦСКА 1948".


"Ясно е, че има закон, който трябва да се спази. Ясно е къде са феновете, но има процедури, законови правила и трябва да си извървим пътя. Колкото и да ми е тежко, колкото и бързо да искам това да приключи. Всеки ден общувам с фенове в социалните мрежи. Бързат хората, притеснени са, искат този въпрос да реши. Аз го искам повече от тях", каза наскоро Кралев.


Приетите от ММС ремонти на тренировъчната спортна база Панчарево: реконструкция и модернизация на горен и долен тренировъчен терен, подпорни стени на терен и трибуни, бетон около съществуващи фундаменти и бетонов пояс на бунгала; ремонт на трибуни основен терен, лоджии, стълбища и стени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK