ФИФА и профсъюзът на футболистите подписаха договор за партньорство

ФИФА и профсъюзът на футболистите подписаха договор за партньорство

© ReutersМеждународната футболна федерация (ФИФА) и Международната федерация на професионалните футболисти (FIFPro) подписаха договор за партньорство, който цели да защитава интересите на играта. Срокът на договора е шест години и той трябва да заздрави връзките между двете организации, както и да подобри управлението на футбола по целия свят.


След подписаното споразумение стана ясно, че FIFPro ще оттегли жалбата, която подаде срещу ФИФА в Европейската комисия през 2015 г. Тогава организацията поиска прекратяване на сегашната система за трансфери във футбола, която нарече "подлъгване на феновете и създаване на неравномерно съревнование сред клубовете".


Очаква се ФИФА и FIFPro да създадат работна група, която да проучи сегашния начин за осъщестяване на трансферите и да предложи потенциални промени.
"Днес отбелязваме важен етап в подобряването на глобалното управление на професионалния футбол. Бях свидетел на безпрецедентно сътрудничество между ФИФА, FIFPro и Асоциацията на европейските клубове. Това бяха сложни преговори с всички заинтересовани страни, но в крайна сметка това споразумение е от полза на всички, а крайният победител е футболът", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино.


Освен това беше постигнато споразумение между двете организации, както и Асоциацията на европейските клубове и Форума на световните лиги, за ускоряване на разрешаването на спорове между клубове и играчи, особено когато става въпрос за договори или изплащане на заплати.


Инфантино уточни, че двете организации имат за цел да работят в тясна връзка с всички клубове и всички национални федерации по света и да се вслушат в техните съвети какво трябва да се подобри или промени.


Президентът на FIFPro Филип Пиат обяви, че сътрудничеството е демонстрация на "нов дух от ФИФА". Той смята, че скоро ще станем свидетели на най-големите промени във футбола от 2001 г. насам.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK