Волейболната федерация работи без лиценз от средата на годината, алармираха "Негодниците"

Волейболната федерация работи без лиценз от средата на годината, алармираха "Негодниците"

© ДневникБългарската федерация по волейбол (БФВ) е без лиценз от повече от 5 месеца, обявиха от сдружението "Фенове За българския волейбол". Познатите като "Негодниците" волейболни запалянковци твърдят, че самата федерация "не е пожелала да заяви подновяването" на лиценза.


Справка в сайта на спортното министерство (ММС) показва, че лицензът на БФВ е бил валиден до 5 юни 2017 г. Законът за спорта изисква федерацията да подаде документи за подновяването му до два месеца преди изтичането.


Във вторник следобед "Дневник" изпрати въпроси до министерството, свързани с темата, но до момента отговор не е получен.
"Законовата процедура е заложена така, че да не възникне ситуация на изтичане на лицензията. Защо нито БФВ, нито ММС са се съобразили със законовите изисквания? Ако БФВ многократно е доказала, че законът е една досадна пречка за висшите ѝ дела, то не ни се иска да вярваме, че в ММС пребивават хора, които не познават и не зачитат законите, които сами са утвърдили и следва да спазват", пишат "Негодниците".


Волейболната федерация работи без лиценз от средата на годината, алармираха "Негодниците"

© LAP.bg


Големите въпроси, които липсата на лиценз на федерацията поставя, са свързани с цялата ѝ дейност и най-вече с организирането на световното първенство за мъже догодина. Предстои да бъде уточнено как при липсата на лиценз са подписвани документи, как са получавани и превеждани средства и как федерацията е организирала собствените си първенства.


Преди месец спортният министър Красен Кралев заедно с ръководството на волейболната федерация беше в Рим за церемония, свързана със световното първенство. Наскоро официално бяха представени и българските градове домакини на световното догодина - София, Варна и Русе. Тогава Кралев каза, че "световното по волейбол е своеобразен венец в политиката на държавата за спорта".


"За да е ясно какво е значението на спортната лицензия за спортните федерации, можем да обобщим накратко – без лицензия една спортна федерация няма право да осъществява дейност като легитимна спортна организация, в т.ч. да организира вътрешни първенства и международни домакинства, да регистрира спортни резултати, да присъжда титли и да определя съставите на националните отбори, да получава държавно финансиране под каквато и да е форма, и най-важното на фона на предстоящото домакинство на Световното първенство през 2018 г. – без лицензия Българската федерация по волейбол няма легитимност пред международните волейболни институции. А те от своя страна надали са информирани, че от 6 месеца българският волейбол не е представен от легитимна спортна организация", допълват от сдружението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK