Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, за да стана по-постоянен

Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, за да стана по-постоянен

© LAP.bgГригор Димитров заяви, че няма да изпада в прекалено голяма еуфория след най-големия успех в кариерата си - титлата във финалите на АТП. Българският тенисист изрази задоволство от постигнатото през изминалия сезон, но допълни, че трябва да продължи да работи още по-усърдно, за да задържи и повиши нивото си.


Ето какво каза той на пресконференцията след емоционалната победа срещу Давид Гофен във финалния мач в Лондон.


Бихте ли сравнили подготовката си за този толкова успешен сезон с тази от предишни години. Какво променихте с треньора ви, за да вдигнете нивото?
- Цялата тази целенасочена работа. Както казах и в предишни пресконференции - когато си добре подготвен, имаш добра стабилност зад гърба си. Мисля, че показах добра психическа устойчивост през цялата година. Физически също не спирахме да работим - преди, по време и след турнирите. Когато тялото ми позволява да направя такава подготовка, се чувствам сякаш вече имам предимство срещу всеки друг играч.
Това не е резултат само от една-две седмици работа, а е резултат от предсезонната подготовка и целия сезон след това, от начина, по който подбирахме турнирите и т.н. Така че според мен няма една тайна съставка, която да посоча и да кажа: "Да, това беше ключът за мен този сезон." Ключът е цялостната работата, която всички в отбора свършихме, начинът, по който се бяхме организирали и по който подхождахме към всеки турнир.


Какво се криеше в тези сълзи накрая? Беше ли това край на едно дълго чакане или нещо друго?
- Просто се появиха. Не знам. Това е специален момент, специален турнир. Нямаш възможност да участваш в него всяка година. Чувствах, че заслужавам да бъда тук след сезона, който имах, но не исках да гледам толкова далеч (към титлата).


Също така това беше последният мач за годината. Знаейки, че утре няма да ми се налага да ходя на тренировка, ще се чувствам страхотно, когато се събудя сутринта. Ще мога да правя каквото поискам (смее се). Като тенисист не ти се случва често да имаш тази свобода. Ако искаш да бъдеш на върха, няма преки пътища. Аз съм напълно отдаден. Тази година свърших доста работа. Жертвах някои дни, в които можех да си почина, или да отида на някоя малка ваканция тук-там. Сега това се отплаща.Някои нови лица се появиха в челото тази седмица. Мислите ли, че има решаваща смяна на върха в мъжкия тенис и виждате ли се като част от тази нова вълна?
- Следващата година определено ще бъде много интересна. Особено в началото. Има няколко големи имена, които ще се завърнат в игра. Това са играчи, които никога не трябва да бъдат отписвани. Но честно казано не искам да мисля за това в момента. Искам да се фокусирам върху това, което правим с моя отбор - как да се подобрим, как да станем по-силни, как да победя тези играчи, когато се изправя срещу тях, как да бъда постоянен във всеки турнир, в който играя такива мачове.


Искам да се концентрирам върху това, а не да се питам: "О, дали съм един от тях?" В крайна сметка в момента съм тук, шампион съм в турнира и съм много щастлив. Това е всичко. Най-важното нещо е да останеш здраво стъпил на земята и да работиш още по-усърдно. Искам да продължа да следвам същата линия. Не искам да изпадам в еуфория от това, че съм се справил добре и сега съм №3 в света. Не, напротив. Това ме прави още по-вглъбен, още по-готов за работа и за това, което предстои. В момента имам страхотна основа, върху която да надграждам догодина. Очаква ме невероятна предсезонна част. Знам какво трябва да правя, за да стана още по-добър.


Какво мислите, че сте способен да постигнете сега, след като спечелихте най-голямата титла в живота си?
- Все още опитвам да обмисля това, което току-що постигнах. Сега ще седнем с отбора ми, ще направим оценка на цялата година, ще видим какво сме направили добре и къде можем да се подобрим. Естествено, една от най-големите ми цели е да спечеля турнир от Големия шлем. Това винаги ми е било мечта. Мисля, че сега нещата лека-полека се подреждат за мен. В миналото също съм имал добри резултати, но сега трябва да стана още по-постоянен в тези големи турнири и да вдигам нивото. Тази титла е страхотно, невероятно постижение за мен. Но все още има много какво да желая. Искам да се представям още по-добре и по-добре.Преди турнира казахте, че една от големите разлики този сезон е, че сте станал по-търпелив. Означава ли това, че преди сте бил по-нетърпелив за постигането на тези големи резултати?
- В тениса винаги трябва да си търпелив. Ако загубиш мач, знаеш, че другата седмица имаш нов турнир и можеш да опиташ да направиш нещо по-различно. Такъв е нашият спорт. Тенисът е проста игра за интелигентни хора. Ако правиш нещата правилно - във и извън корта, нещата се получават. Мисля, че тази година играх добре почти във всички турнири. Дадох всичко от себе си.


Преди две години резултатите не бяха добри, пропадахте в ранглистата, имахте много разочарования. Можеше ли да си представите, че сега ще бъдете в тази позиция?
- Не, не (усмихва се). Определено не. Бях на кое място - 43, 44, 45? Не, тогава си мислех: "Как да подредя нещата, как да вкарам три топки в корта?" Но с правилната нагласа, с точните хора до теб, с подходящата подкрепа нещата се получават. Онзи период много ми помогна. Мисля, че имах нужда от него. И сега оценявам онези шест-седем месеца, които бяха пълно мъчение за мен. Само ако си преминал през това, можеш да го разбереш. В онзи конкретен момент осъзнах върху какво наистина трябва да работя, кои са истинските хора около мен, кой наистина държи на мен, кой е важен за мен. Научих толкова много уроци от онзи период. И сега, малко по малко, стъпка по стъпка, ето ме тук.


Колко голяма роля имаше Дани Валверду за вашите успехи?
- Много. Той свърши страхотна работа с Анди (Мъри), след това и с Томаш (Бердих). Дани беше едно от най-големите попълнения в отбора. Ако се замислите, реално ние работим заедно малко повече от година. Мисля, че той разбира страхотно играта, нейната същност. Голяма част от този успех се дължи на него. Абсолютно. Разбира се, всеки един в отбора има своя принос.


За пръв път чухме да поздравите приятелката си Никол Шерцингер по този начин от корта. Емоционален изблик ли беше или нещо специално?
- Както казах, оценявам всеки един човек, който е, така да се каже, в отбора ми. Личните неща са си лични. Тази победа е за всички нас, в отбора, за семейството ми. Разбира се, че тя е част от това нещо. Това е. Личните хора за мен означават много. Майка ми и баща ми, (мениджърът ми) Георги Стоименов, Катя Малеева. Всички тези хора са много повече от семейство за мен. Да спечеля пред тях е безценно.


Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, за да стана по-постоянен

© LAP.bg


Играта ви във финала изглеждаше малко консервативна. Може би чакахте грешки на Гофен. Умишлена стратегия ли беше това или отговаряхте на начина, по който той играе?
- Бях малко уморен. Трябваше да изиграя няколко мача срещу солидни съперници. Мисля, че през цялата седмица съумях да поддържам добро ниво. Знаех, че Давид ще опита нещо различно, че ще бъде по-агресивен, за да не ми позволи да играя моята игра. Това беше очевидно още от първата точка.


Наистина трябваше да положа много усилия, особено в първия сет, който според мен беше ключът. В третия сет почувствах, че мога да направя някои неща по-различно, да бъда малко по-агресивен и това беше решаващо. Да, видно беше, че към края на мача бях малко нервен, но това според мен е съвсем нормално. В крайна сметка преодолях това препятствие и съм много щастлив, че завършвам силно годината.


Можете ли да назовете конкретен момент, който обърна мача във ваша полза?
- Може би тази точка за пробив в третия сет. Мачът се движеше ту в едната, ту в другата посока. Знаех, че в един момент трябва да направя нещо голямо, защото той наистина сервираше много добре. Беше трудно да разчитам сервисите му. Той пращаше топката много близо до линиите. В един момент имах чувството, че трябва да започна да си избирам посока. Знаех, че ако се стигнеше до втори сервис и съумеех да направя добър ретур, ще имам възможност да тръгна в атака.


Вчера определихте мача си (с Джак Сок) като нервен. Финалът какъв беше?
- Беше тегав (смее се). Но както казах и преди това, мач с мач не си прилича. Очаквах нещо по-различно от него и наистина той го показа. Определено не е лесно да играеш срещу един играч два пъти в една седмица. Най-важното за мен е, че успях да спечеля. Как точно, все едно. Дали с грозна игра, дали с нещо друго, просто исках да спечеля този мач на всяка цена. И дадох всичко от себе си, за да го направя.Два пъти играете финали с Гофен, два пъти печелите. Бихте ли направил сравнение между двубоя в София и този в Лондон като емоции, чувства.
- Да си призная, тук се чувствах малко като в София с всички тези знамена. Беше чудесно. Със сигурност мачът в София беше малко по-добър от моя страна, но като че ли днес залогът беше по-голям. Очаквах доста труден мач и Давид ми го осигури (смее се).


Къде поставяте тази титла сред успехите си - полуфиналите на "Уимбълдън" и Australian Open бяха страхотни постижения, но завършиха със загуба, а сега ще си тръгнете с доста по-различно усещане?
- Със сигурност я поставям на едно много специално място. Нещата винаги могат да се развият по различен начин. В онези мачове (срещу Новак Джокович и Рафаел Надал) каквото и да опитвах, не се получаваше. В този турнир се получи.


През този сезон постигнахте най-големите резултати в кариерата си. Има ли нещо, за което съжалявате?
- Съжаление. Това е силна дума. Пропуснах някои възможности, но да съжалявам? Не, не мисля. Да, можех да се представя по-добре в определени турнири, да спечеля някои мачове, които загубих. Това е сигурно. Но не бих го нарекъл съжаление. Опитах да дам най-доброто от себе си. Щях да съжалявам, ако не бях. Но не мога да се сетя за мачове, в които съм се предал или нещо подобно.


Григор Димитров: Няма да изпадам в еуфория, а ще работя още повече, за да стана по-постоянен

© LAP.bg


Прекарахте една седмица с Рафаел Надал в Майорка. Беше ли това една хубава история за медиите или наистина беше важна за вашето развитие?
- Мислите ли, че беше една хубава история за медиите?


Да.
- Наистина ли?


Да споделиш опит с колега, това не е нещо нормално в този бизнес.
- Защо да не е нормално? Това беше една много приятелска тренировъчна седмица. Изпитвам огромен респект към този човек. Огромен. Обичам да играя с него. Губил съм от Рафа колко - осем, девет пъти? И въпреки това все още искам да играя с него. От него можеш да научиш толкова много. Хората бяха изключително гостоприемни към мен. Бяха няколко много положителни дни за мен. Мисля, че дали срещу Рафа, дали срещу Роджър, винаги можеш да научиш страшно много неща. Така че за мен това беше единствената причина да бъда там.


Григор, поздравения и аплодисменти от всички ваши фенове в Сърбия за този голям успех. Със сигурност всички фенове на Балканите са много щастливи от тази победа. Мислите ли, че балканците имаме нещо специално, че сме шампиони на всички спортове?
- Готино е да си балканец. Така е. Не го крия. Всеки един от нас - естествено, не си избираш откъде си - се стреми да докаже себе си. Всички ние сме борци. Борим се докрай. Това е нещо, което или го имаш в себе си, или не. Гордея се, че успях да свърша годината по този начин.Ще отидете ли сега на почивка? Какви са плановете ви?
- Това е много обширен въпрос (смее се). Да, със сигурност ще си почина малко. Ще бъде приятно, нали? Годината беше дълга. Ще си взема няколко дни почивка. Но знам, че след няколко такива дни ще стана толкова неспокоен, че бързо ще се заловя за работа.


Много хубав край, но започваме наново. Така е в тениса. Ако беше в друг етап от сезона, вероятно трябваше да започна друг турнир още утре. Няколко дни може да се порадвам, но нямам много време. Започва нов сезон, в който ще преследваме конкретни цели. Много от играчите със сигурност вече тренират, така че трябва да наваксаме това време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Когато като 18-годишен младеж Григор заяви в интервю, че иска да стане един от 5-те най-добри тенисисти в света, доста хора вярвахме, че това ще стане по-бързо. Някои скептици му се присмяха и го наричаха какъв ли не.
  И ето го #3.
  Вярно, в отсъствието на Джокович и Мъри, Раонич и Нишикори, но Григор игра срещу Раонич и Нишикори тази година и ги победи. Ако Ноле и Мъри бяха в игра, можеше сега да е #5. Обаче контузиите са част от играта и неслучайно Надал беше извън корта за продължителен период от време, както и Мъри, Федерер и сега Джокович. Тенисистите от голямата четворка доминираха над всички други, но човешкото тяло не е от желязо и ако мускулите могат да стават все по-силни и по-издръжливи, то ставите не могат и в един момент излизаш от строя. Така че, постоянното присъствие на корта на четиримата съвременни "свръх"тенисисти просто не е възможно. Един ден за всичко се плаща.
  Успех на Григор през 2018 и дано се опази от контузии, да е жив и здрав.

 2. 2 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 499 Весело

  Гришка,
  искрено честито и поздравления!
  Айде сега да починеш добре и другата година на върха, че да се радваме пак нормалните българи!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  Изречената превъзходна степен "По-постоянен" е (граматическа) безсмислица! Или си постоянен,или не си. Няма средно положение.

  Григор заявил,че иска да стане един 5-те най-добри тенисисти в света!? Абе Димитров,абе Григоре,спортистът трябва да бъде уникален,а не "един от петимата"! Дълбоко в себе си Григор е комплексиран от нещо,(не знам от какво!),и това му пречи.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Стига с тоя Григор бе Дневник! Волгин и още няколко хейтърчета ще получат някой инфаркт и Цацаров ще ви повдигне обвинение за предумишлено убийство! Нарочно го правите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Волгин, извинисебе?

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 6. 6 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Много тъга и нещастие има в живота ти. Потърси помощ.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Много тъга и нещастие има в живота ти. Потърси помощ.
  —цитат от коментар 6 на le_bigmac


  Е как няма да има! Тези умопомрачителни дитирамби за Григор са същите като по времето на комунистическият режим,когато се славословеха "златните" момичета или "железните" щангисти! Безсмъртният Георги Марков се върти в гроба при този очеваден рецидив на тъпата и помпозна комунистическа пропаганда!

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Весело

  Много ми хареса интервюто. Надявам се, че Гришо ще си направи една много хубава и приятна почивка на някое екзотично местенце с Никол, заслужи си го след този дълъг и успешен сезон за него. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Следващата година определено ще бъде много интересна. "

  И по трудна според мен... защото много от контузените тази година топ тенисисти от топ 10 ще се върнат в игра. В този смисъл конкуренцията ще е по-голяма за Гришо, но аз му желая късмет и успех.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гледах отново някои моменти от мачовете на Григор. В много разигравания просто съчетава атлетизма и хъса на Надал с елегантността на Федерер. Ако Димитров успее да ги поддържа в по-голямата част от двубоите може да се изкачи с още едно-две места в ранглистата...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 480 Неутрално

  От това ще страдат близките, като Никол, знам си.

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Неутрално

  Постоянство и никакво главозамайване.
  Не е лесно, но друго няма!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Margarita Sandeva
  Margarita Sandeva
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Когато подобни успехи, във всички области, престанат да ни впечатляват, тогава ще сме се измъкнали от провинциалното си битие!

 14. 14 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Честит впечатляващ успех, Гришо ! Твоетп усърдие и дух заслужават адмирации. А още по-радостното е, че си взискателен към себе си, имаш реална себеоценка и не плащаш данък на самодоволството. Истинският шампион гледа само напред и работи неуморно. Желаем ти нови успехи !

 15. 15 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  Едно време Стойчков ни Освободи от руснаците,сега Гришо ни освобождава от руските мекерета с руШки фамилии, продаващи майка България за шепа .....долари!!!

  Долу рушистите и фашистите
 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Едно време Стойчков ни Освободи от руснаците,сега Гришо ни освобождава от руските мекерета с руШки фамилии, продаващи майка България за шепа .....долари!!!
  —цитат от коментар 15 на marks_nazi


  Успехът на Григор е ВЛУДЯВАЩ! Петър Волгин сам си приказва от снощи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Разционален, Земен, помъдрял, с повече опит и с все по-ясни цели. Крачката оттук до първото място става все по-малка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В ответ на това, Pecker Vulvin веднага туийтнал и постнал, че се извинява за думите си. Извинява се на кремълските си господари за гредата, която удари.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 19. 19 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Май виждаш себе си в Григор Димитров, и то в повече от един смисъл.

 20. 20 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Григор е може би най усмихнатия, позитивен и нормален българин стигнал толкова високо.
  Другата ни голяма звезда с която си приличат до някъде е Бербатов.
  Пичове! България ви обича.
  Хейтърите ги пропускаме.

 21. 21 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Изречената превъзходна степен "По-постоянен" е (граматическа) безсмислица! Или си постоянен,или не си. Няма средно положение. Григор заявил,че иска да стане един 5-те най-добри тенисисти в света!? Абе Димитров,абе Григоре,спортистът трябва да бъде уникален,а не "един от петимата"! Дълбоко в себе си Григор е комплексиран от нещо,(не знам от какво!),и това му пречи.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  На това вашето братят мериканци му викат projection.

  Every cradle is a grave.
 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Освен талантлив и работлив е и много скромен и разумен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

  Ако изкачи още две места ще загуби всякакви шансове за по-нататъшен напредък!😂

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4537 Неутрално

  И правилно, да се порадва да отпочине и пак подготовка за догодина още нагоре.

 25. 25 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Браво на момчето!

  Наистина е пораснало! Надявам се, че най-хубавите години в тениса тепърва му предстоят и искрено му пожелавам да постигне мечтата си - да спечели титла от големия шлем.
  Григор е страхотен пример за подражание и вдъхновение за децата, дано неговите успехи, позитивното му излъчване, да запалят колкото се може повече български деца по тениса, по спорта като цяло, това ще е най-големия му успех за България.

 26. 26 Профил на Aby
  Aby
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Гришо, велик си!!!
  Да си жив и здрав и дай боже 2018 да постигнеш още по-големи успехи, напук на всички хейтъри! България е с теб и те подкрепя!

 27. 27 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Пътят нагоре тепърва започва, а Григор е умно момче и ще суъмее да задържи и подобри постиженията си

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Най-сетне разбра, постоянство му е майката, само талант не стига.

 29. 29 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  равнище на Григор Димитров.Държането на корта след петте победи също е коректно и достойно към победените.Гришо е пример за децата и възрастните в тези трудни години на грабежа.Той в немалка степен е отдушник ,за да могат хората да понасят мизерното си съществуване и нисък стандарт на живот.Ние имаме нужда от неговите победи.Той е пример и за израстването на нови млади и необременени политици,които да работят упорито за по висок стандарт на живот !

 30. 30 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Победите в петте срещи сред осемте най-добри ,показва новото равнище на Григор Димитров.Държането на корта след петте победи също е коректно и достойно към победените.Гришо е пример за децата и възрастните в тези трудни години на грабежа.Той в немалка степен е отдушник ,за да могат хората да понасят по лесно
  мизерното си съществуване и нисък стандарт на живот.Ние имаме нужда от неговите победи.Той е пример и за израстването на нови млади и необременени политици,които да работят упорито за по висок стандарт на живот !

 31. 31 Профил на Miroslav Stoikov
  Miroslav Stoikov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  и Борис Бекер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK