Полярният пътешественик Ерик Макнейър-Лендри ще е гост на "Банско филм фест"

Полярният пътешественик Ерик Макнейър-Лендри ще е гост на "Банско филм фест"


Приключенецът Ерик Макнейър-Лендри ще е един от специалните гости на "Банско филм фест". Фестивалът ще се проведе от 22 до 26 ноември в Банско, като в програмата са включени 120 филма от 30 държави.


Канадецът Макнейър-Лендри е един от най-младите хора в света, достигнали до Южния полюс (два пъти) в режим на пълна автономност, без никаква странична помощ и без предварително организирани депа с храна, гориво и екипировка по маршрута или пък "заброски" от въздуха, разказват организаторите на фестивала. Със ски и кайт е изминал над 15 000 километра в полярните райони. Негов е световният рекорд за преминато разстояние със ски и кайт за 24 часа – 595 км.


"Стигайте далеч. Колкото по-малка, по-отдалечена и по-обособена е общността, която посещавате, толкова по-приятелски настроени към вас ще бъдат хората от нея", смята канадецът.
Пътешественикът е прекосявал шест пъти Гренландия и веднъж пустинята Гоби. Притежава забележителни умения като водач на кучешки впрягове и е участвал в двумесечна експедиция в Арктика заедно с легендарния пътешественик и изследовател Уил Стигър.


Макнейър-Лендри е преминал по един от вариантите (3300 км) на т.нар. Северозападен проход – морския път през Северния ледовит океан покрай северните брегове на Северна Америка, през Канадския арктически архипелаг, свързващ Атлантическия с Тихия океан.


Полярният пътешественик Ерик Макнейър-Лендри ще е гост на "Банско филм фест"


Има номинации за наградата "Ловец на приключения на годината" (Adventurer of the Year) на Националното географско дружество на САЩ, носител е на изключително престижния приз Outdoor Idol за 2007 г.


Всички прожекции и срещите със специалните гости ще се проведат в читалище "Никола Вапцаров" и в кинозалата на посетителския информационен център, а входът е свободен.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK