Как алпинистите да се справят със страха – съветите на първия човек, изкачил Еверест без кислородна маска

Как алпинистите да се справят със страха – съветите на първия човек, изкачил Еверест без кислородна маска

© Фейсбук/Peter HabelerНа 75-годишна възраст първият човек, изкачил Еверест без кислородна маска, продължава да тества възможностите си по най-опасните планински маршрути. Петер Хабелер доказа, че е във форма, след като си подари за рождения ден изкачване по един от най-сложните маршрути за катерене в Алпите - северната стена на връх Айгер.


Австриецът разказа за преживяването си пред БНТ. Той е на посещение в България за фестивала "Банско филм фест". Тази вечер от 18:30 ч. в клуб "Перото" в НДК пък ще представи книгата си "Целта е върхът".


Според Хабелер всеки алпинист се страхува. За да бъде обаче успешен, той трябва да потисне това чувство, а това ставало само с постоянни тренировки.
"Страхът изчезва, когато се катериш. Само когато не сме активни, тогава може да се появи това чувство", заяви Хабелер.


По думите му едно от най-важните неща за катерачите е да имат добър партньор. Той даде за пример своя - Давид Лама, който му е бил първо ученик, а сега го води във всичките им мисии. Благодарение на него е успял да изкачи Айгер от северната му стена, а за 80-годишния си юбилей е решил да се насочи към някой от най-високите върхове в света.


"Алпинизмът обединява хората. Там не се караме помежду си. Важно е човек да си поставя цели. Отгоре светът изглежда много по-добре и това винаги ме е мотивирало", каза още Хабелер, който изкачва Еверест без кислородна маска през 1978 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Ходил съм по пещери, спускали сме се с въжета и сме се катерили. Това е незабравимо преживяване, виждали сме красоти, които обикновено са недостъпни. Пещерняците и алпинистите са едни от най-сплотените и най-готините хора, които познавам. Също така, за разлика от общоприетото мнение - и най-предпазливите.

 2. 2 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Това определено не е за всеки. Браво на тези, които го пактикуват и показват такава силна воля и упоритост!

 3. 3 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  Съгласен съм със всичко казано, но понеже, най-вероятно вие си посрещате разходите, аз все пак мисля, че за различните експедиции от такъв сериозен характер е редно, хората които искат да се докажат да си ги осигуряват, а не да се прехвърлят разходите върху държавата ( която и да е) за постигане на някакви пропагандни цели.
  Не знам Хабелер как процедира, макар че специално Австрия е доста склонна да влага в елитни спортове и спортисти - за масовата част не е съвсем така.

 5. 5 Профил на zahariy
  zahariy
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Страхотен спорт, страхотен адреналин! Усещаш се жив!

 6. 6 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 605 Неутрално

  у нас на 75-годишните им викат дядо.

 7. 7 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Все ще се намери някой, който само за пари да мисли. А алпинизма в България почти не се финансира от държавата. Парите от данъците ви отиват основно и почти само за футбол. Обаче в спортните портали под статиите за Левски и ЦСКА нещо не виждам гневни катерачи, които да питат защо стадионите са построени (и се строят) с обществени средства, а се ползват от частни клубове.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":
  "аз все пак мисля, че за различните експедиции от такъв сериозен характер е редно, хората които искат да се докажат да си ги осигуряват, а не да се прехвърлят разходите върху държавата ( която и да е) за постигане на някакви пропагандни цели."
  ====================
  Или не те разбирам, или не съм съгласен. Ако в една държавя трябва да се развиват футбол и колоездене, защо да не се развива алпинизъм? Стадионите и затварянето на пътища не излизат по-евтино.

  Еретик
 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Алпинизмът е индивидуален спорт на силни личности в съвсем малки колективи - Петър Хаберер се е изкачил, например, заедно с Райнфолд Меснер, И ДВАМАТА БЕЗ КИСЛОРОДНИ МАСКИ.
  А нашият герой Боян Петров изкачва сам, също без маска.
  Големите експедиции, спонсорирани от държава, са отживелица. И ако все още тук и там се появяват такива, те са от тоталитарни държави с диктатори, които гледат да се утвърдят чрез финансиране на спорта.
  Спомнете си, например, първото изкачване на българи на Еверест през 1983 г. (по време на което загина Продан Проданов), посветено на не знам си кой конгрес на БКП и финансирано директно от ЦК на БКП (Андрей Луканов).

 10. 10 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Изключително силен дух показват тези хора и затова и телата им са здрави, и психиката

 11. 11 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#9] от "ppopov_67":

  Не Продан Проданов, а Христо Проданов и не 1983, а 1984. Иначе, прав си.

 12. 12 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Освен това, ПетЕр ХабеЛер, а не ПетЪр ХабеРер и РайнХолд, а не РайнФолд, но карай, разбрахме те :)

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Мерси, дито, за корекциите. Смятам, че са допустими за един съвременник на събитията, особено в това тъпо време навън :)

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Гледаш къде е следващата хватка, не се обръщаш назад и мислиш до три стъпки напред.
  И не остава време да се страхуваш. ;)

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#7] от "dito":


  До коментар [#4] от "tsvetko_51":Все ще се намери някой, който само за пари да мисли. А алпинизма в България почти не се финансира от държавата. Парите от данъците ви отиват основно и почти само за футбол. Обаче в спортните портали под статиите за Левски и ЦСКА нещо не виждам гневни катерачи, които да питат защо стадионите са построени (и се строят) с обществени средства, а се ползват от частни клубове.
  —цитат от коментар 7 на dito


  Първо не мисля, "само за пари":), но понеже и аз обичам и ходя, е по нашите, не в Хималаите планини и общо взето си плащам за всичко, ми се струва, че такива, сериозни и наистина скъпи експедиции е редно да се заплащат от спонсори - много често това е механизма и осигуряването на средствата е част от подготовката.
  Другото е всеки, в това число и вие и аз, да си "поискаме' един (поне:)) опит да (из) катерим някой височък връх, държавното финансиране да е достъпно и за нас и каквото сабя покаже.
  Знаете, че това въобще не е така.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  "Или не те разбирам, или не съм съгласен. Ако в една държавя трябва да се развиват футбол и колоездене, защо да не се развива алпинизъм? Стадионите и затварянето на пътища не излизат по-евтино."

  правилно, няма нищо евтино, но има спортове, т.н. масови спортове, където скъпото финансиране засяга голяма част от хората и в този смисъл е въпрос на политическо решение, кои спортове следва да се развиват и подпомагат от държавата.
  Докато изкачването на 8-хилядници, с и без кислород е доста елитно занимание. То ако за всичко ще искаме и ще чакаме на държавата, дай тенис кортовете, ракетите, алпийските дисциплини, барабар с оборудването,басейните и т.н. да са "безплатни".
  Има някакви мерки, граници и приоритети и всяка държава, в зависимост от местните условия решава кои спортове ще бъдат масови и кои елитни, разбирай платени.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":
  "и всяка държава, в зависимост от местните условия решава кои спортове ще бъдат масови и кои елитни, разбирай платени. "
  ============
  Определено не бих дал и стотинка за футбол, ако такава е логиката. За него нека плащат феновете, сред които не съм. Ако парите на привържениците на един спорт отиват пак за него, футболът може пак да взема най-много, но парите ще намалеят. И защо да съм им фен, само пердах и простотии по стадионите.

  Еретик
 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":

  Не става дума за лични пристрастия, например към футбола или друг спорт, когато говорим за държавна подкрепа, а за това, кои спортове са популярни и удобни за практикуване и отговарят на националините особености - например ски бягане в страни като северните, плуване в морски и топли страни и разбира се и футбол и не защото е един или друг, а защото колкото е по-масов, толкова по-добре за по-голяма част от населението ( за всички няма как, нали така:)). Иначе няма лош спорт и колкото повече хора в свободното си време спортуват, пак е добре за всички - по-малки разходи за здравните системи.
  Аз съм против, когато държавата ( нямам предвид само нашата, много, да не кажа всички са:)) склонни да влагат много средства за представителната част, в гонитба за медали по разните първенства, та чрез тези победи и победители, някак и ние да съпреживяваме, макар и нашите лични и далеч не само спортни постижения да са на бая нисичко ниво. Това си е част от сценария "хляб и зрелища", а не 'здрав дух в здраво тяло" и аз, като данъкоплатец, не съм съгкласен да финансирам точно този сценарий.

 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Странно. Аз пък съм си мислила, че алпинистът по презумпция е човек, който не се страхува от това, което прави. Все пак не ги прави насила. Даже съм милсила, че алпинистът е човешко същество с някакъв специален химически съства на мозъка, различен от моя.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мондиана":
  "Странно. Аз пък съм си мислила, че алпинистът по презумпция е човек, който не се страхува от това, което прави. Все пак не ги прави насила"
  ============
  Различни са/сме. Някои преценяват опасността точно такава, каквато е. Такива минават по скален ръб така, както ние минаваме по бродюр. Вероятността да се килнеш е много малка. Други се вцепеняват от височината, макар да няма техническа трудност.
  Аз преодолях частично страха от височините заради болезнения си стремеж към този тип пейзажи. И аз съм особен. Имам огромна вяра в техническото съоръжение - въже, парапет, карабинер.... Оставен без тях, като паяк на скалата, се предавам психически след 20-30 метра отвес зад себе си. Толкова мога.
  Поне за хората като мен човекът е прав. След месец ходене из Пирин правя неща, които не мога да си позволя в началото на отпуска.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK